23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialAutoturismele Arhiepiscopiei Tomisului, puse sub sechestru

Autoturismele Arhiepiscopiei Tomisului, puse sub sechestru


Reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice Constanta au pus sechestru pe bunurile Arhiepiscopiei Tomisului, care datoreaza statului aproximativ 7 miliarde de lei.

Sechestrul a fost instituit pe cateva dintre activele mobile ale Arhiepiscopiei, dupa cum ne-a declarat directorul executiv al DGFP, Vasilica Mihai. Este vorba despre cateva autoturisme, care trebuie predate Finantelor pana cel tarziu marti. Daca reprezentantii Arhiepiscopiei nu se vor conforma, cei vinovati, cu sutana sau nu, risca dosare penale si ani grei de temnita.
Romania a ajuns sa se ghideze dupa dictonul presedintelui american Benjamin Franklin, care spunea ca “nimic nu este sigur in aceasta lume, cu exceptia mortii si a taxelor”. De acest lucru s-a convins si Arhiepiscopia Tomisului, care are de platit, de aproape doi ani de zile, cateva miliarde de lei statului roman. Suma exacta a fost stabilita in urma unui control al Finantelor din iunie 2005. Atunci s-a constatat ca Arhiepiscopia datoreaza 9,2 miliarde de lei vechi, suma reprezentand neplata impozitului pe salarii, a CAS-ului si a altor taxe ce deriva de aici. In prezent, dupa cateva plati de mica valoare, suma se situeaza in jurul a 7 miliarde de lei.

Desant la sediul fetelor bisericesti

O echipa a DGFP Constanta s-a prezentat la sediul Arhiepiscopiei pe 18 august, in inca o incercare, a patra la numar, de a recupera suma datorata. Inspectorii au pus sechestru pe cateva automobile, pentru ca nu au gasit alte lucruri de valoare. In prezent se cerceteaza lista cu bunuri patrimoniale, deoarece se pare ca Arhiepiscopia dispune si de terenuri, care ar putea fi valorificate pentru plata datoriilor. IPS Teodosie nu se afla in localitate, astfel ca discutia s-a purtat cu reprezentantii departamentului Contabilitate, care au fost abilitati de catre IPS sa ofere inspectorilor de la Finante suma de 500 de milioane de lei, in contul datoriei, fapt neacceptat de acestia. Conducerea DGFP spune ca este de acord cu reesalonarea, dar nu considera ca suma oferita este o dovada de buna-credinta.

“Nu luati banii? Nu vi-i mai dau!”

Pentru ca Finantele nu au luat cei 500 de milioane, a paisprezecea parte din suma datorata, IPS a dat ordin ca banii sa fie folositi pentru ajutorarea sinistratilor din Vrancea. “Se considera prioritara actiunea de ajutorare a sinistratilor”, este pozitia oficiala a Arhiepiscopiei, care recunoaste ca nu a mai platit catre stat taxele si impozitele pe salarii de peste doi ani. “A fost o scapare a departamentului Economic, am avut un contabil mai batran, care a iesit acum la pensie”, spune purtatorul de cuvant al institutiei.

Declaratii contradictorii

Finantele constantene s-au saturat de acest joc de-a soarecele si pisica pe care Arhiepiscopia Tomisului il face de ani de zile. S-a incercat reesalonarea datoriei, dar nu s-a gasit intelegere reala in acest sens. De fapt, chiar “capul” Arhiepiscopiei da declaratii contradictorii. IPS Teodosie ne declara telefonic, in urma cu o saptamana, ca nu exista nici un conflict cu Finantele si ca nu se pune problema executarii silite, fapt infirmat de controlul de acum doua zile. Chiar ieri, angajatii de la Arhiepiscopie spuneau, in ciuda afirmatiilor conducerii DGFP Constanta, ca nici un bun nu este pus sub sechestru!

Cele mai citite

Dezvăluiri din viața artistei Anna Lesko. După cinci ani de singurătate, cântăreața rupe tăcerea

Anna Lesko s-a "dezbrăcat" de cuvinte la podcastul "Fain și Simplu" moderat de Mihai Morar. Artista a vorbit despre viața ei personală, regrete și...

Antrenor dat afară pentru că a avut o relație cu o jucătoare. Anunțul clubului englez Leicester City

Formația engleză de fotbal feminin Leicester City și-a concediat antrenorul, pe Willie Kirk, după ce acesta a fost acuzat că a încălcat codul de...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă