Autorul uneia din cărţile pe care le-ar fi plagiat Ponta spune că nu va sesiza Consiliul Naţional de Etică

Autorul uneia dintre cărţile pe care le-ar fi plagiat Victor Ponta în lucrarea sa de doctorat, magistratul Dumitru Diaconu, spune că a aflat din presă despre acuzaţiile aduse premierului, că nu ştie dacă lucrarea i-a fost ...

Share

Rl online 0 comentarii

19.06.2012 - 18:34

Autorul uneia dintre cărţile pe care le-ar fi plagiat Victor Ponta în lucrarea sa de doctorat, magistratul Dumitru Diaconu, spune că a aflat din presă despre acuzaţiile aduse premierului, că nu ştie dacă lucrarea i-a fost copiată şi că nu va sesiza Consiliul Naţional de Etică.

Declaraţia a fost făcută, marţi, într-o conferinţă de presă, în numele judecătorului Dumitru Diaconu, de la Curtea de Apel Piteşti, de către purtătorul de cuvânt al instanţei respective, judecătorul Marius Andreescu, care a adăugat că Diaconu spune că nu îl cunoaşte personal pe premierul Victor Ponta, transmite MEDIAFAX.

"Domnul judecător Dumitru Diaconu a spus că nu are cunoştinţă despre un plagiat, evident colegul meu este autorul lucrării publicate în anul 1999, că se abţine de la orice comentariu de natură politică, întrucât, după cum ştiţi, codul profesiei noastre de magistrat impune o distanţă faţă de politică. Dânsul spune că nu are cunoştinţă de existenţa plagiatului ca atare şi că nu dânsul este în măsură să aprecieze dacă lucrarea sa a fost sau nu sursa de inspiraţie, dacă a fost plagiată aşa cum s-a afirmat în presă", a declarat marţi, într-o conferinţă de presă la Piteşti, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Piteşti, judecătorul Marius Andreescu.

Plagiat Ponta. Premierul a preluat inclusiv greşeli gramaticale şi aprecieri personale

Acesta a mai declarat că îl cunoaşte foarte bine pe Dumitru Diaconu cu care este coleg şi la Universitatea din Piteşti şi că acesta are o activitate ştiinţifică meritorie.

"Oricum, necunoscând în detaliu despre ce e vorba, dânsul nu se simte lezat într-un fel şi nu intenţionează, cel puţin deocamdată, să întreprindă nimic concret, având în vedere această situaţie", a spus Andreescu.

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Piteşti a menţionat că poziţia echidistantă a magistratului Dumitru Diaconu este "perfect normală, firească şi în corelaţie cu normele deontologice" ale meseriei.

"Nu va intenţiona să întreprindă nimic sau să aibă o poziţie activă în această chestiune. Dacă alte foruri, autorităţi sau mass-media ajung la alte concluzii, îi priveşte pe aceştia, dar în prezent colegul meu nu va întreprinde nimic activ pentru a formula o acuzaţie de plagiat, ca să mă exprim în termeni apropiaţi de lumea noastră juridică, chiar dacă vor exista ceva elemente în acest sens. Noi ne păstrăm, să spunem, rezerva necesară faţă de orice interpretări sau activităţi de natură a depăşi cadrul deontologic al magistraturii, într-o asemenea situaţie", a mai declarat judecătorul Marius Andreescu.

Plagiat Ponta. Expert consultat de Nature: "Primul lucru care şochează este lipsa notelor de subsol". Vezi şi celelate nereguli

Dumitru Diaconu este profesor de drept la Universitatea din Piteşti şi magistrat la Curtea de Apel Piteşti.

Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat, conform revistei Nature, care susţine că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate.

Preşedintele Traian Băsescu a făcut referiri ironice, în câteva rânduri, săptămâna trecută, în legătură cu calitatea de doctor în drept a premierului Victor Ponta. Băsescu l-a criticat pe premierul Victor Ponta că nu l-a anunţat, măcar telefonic, înainte de şedinţa de Guvern, despre mutarea ICR de sub coordonarea şefului statului, afirmând că aceasta denotă o lipsă de respect, şi adăugând: "Când eşti doctor în drept, eşti tare. Dottore!".

Ponta a declarat, marţi, că va renunţa la titlul de doctor dacă se va stabili, de către comisia de specialitate de la Ministerul Educaţiei, că a greşit trecând la sfârşitul tezei de doctorat autorii din care a citat la bibliografie, şi nu în subsolul paginii.

"Mă prezint la comisia de specialitate de la Ministerul Educaţiei. Sunt gata să dau toate explicaţiile necesare. Sunt gata să răspund dacă trebuia să pun la subsolul paginii bibliografia", a spus Ponta.

El a spus că nu ştie care este sancţiunea pentru o astfel de greşeală şi a precizat că va întreba comisia de specialitate.

Citește totul despre:

Comentarii