8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialAutomedicatia ne-a intrat in sange

Automedicatia ne-a intrat in sange

Romanii folosesc de doua ori mai multe medicamente eliberate fara prescriere medicala (OTC-uri) fata de media inregistrata la nivel mondial. Aceasta este concluzia unui workshop cu participare internationala, "Nicholas Hall’s OTC Masterclass", dedicat profesionistilor din industria farmaceutica.

 

Romania are o dinamica speciala in domeniul OTC-urilor, cu o crestere anuala a pietei de 12,1% in ultimul an fata de cea inregistrata la nivel global, de 5,7%. Estimam o crestere medie de 9% a pietei romanesti pentru urmatorii ani. Profesionistii din industria de automedicatie trebuie sa se adapteze rapid noilor conditii economice mondiale cu efecte directe in marketarea produselor lor in Romania", este de parere  Nicholas Hall, consultant international de marketing pentru industria de automedicatie. Motivul apelarii la automedicatie il constituie, potrivit participantilor la workshop, lipsa de timp, stresul si nevoia de intretinere a sanatatii. In consecinta, pentru a detine controlul propriei stari de sanatate, consumatorii au nevoie de produse la indemana oricand si foarte rapid, fara sa viziteze medicul.

 

Fiecare persoana prezinta simptome de boala, in medie, 18 zile pe an. OTC-urile ocupa primul loc in preferinta oamenilor privind timpul alocat tratamentului. Potrivit specialistilor, din cele 18 zile, timp de cinci zile pacientii fac tratament cu OTC-uri, trei zile cu produse farmaceutice prescrise medical, tot aproximativ trei zile se trateaza cu remedii naturale, iar o saptamana nu iau nimic. Totusi, si sistemul sanitar isi are partea sa de vina. Sunt multe situatii in care oamenii se duc la medicul din ambulator pentru analize (de exemplu, o infectie urinara), insa acestia sunt programati abia peste o luna, din cauza fondurilor insuficiente din sistemul asigurarilor sociale de sanatate. Drept urmare, singura solutie pentru a scapa de durere este automedicatia. Cele mai importante OTC-uri sunt pentru raceala, gripa, analgezice (contra durerii), vitamine, protectoare pentru ficat si remedii pentru circulatia periferica.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă