12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialAu furat bulina rosie ca sa vinda apartamentul mai scump

Au furat bulina rosie ca sa vinda apartamentul mai scump

Locuitorii blocurilor clasificate de autoritati ca fiind cu risc seismic ridicat au avut din nou parte de senzatii tari, in timpul cutremurului de sambata seara. Numai in Bucuresti exista peste 100 de blocuri care ar trebui sa poarte "bulina rosie". Multe imobile nu mai au insa acest semn de avertizare, deoarece locatarii l-au ascuns, de frica sa nu le scada valoarea apartamentelor.

"Evident ca traim in stres, dar ce sa facem, unde sa ne ducem?", imi raspunde resemnata o batrana. Se duce la teatru si s-a imbracat cochet, cu pardesiul crem, nou. Am intalnit-o la iesirea dintr-un bloc de pe Calea Victoriei, unul dintre cele noua de pe acest bulevard in pericol de prabusire daca are loc un cutremur mai puternic. Sambata seara au scapat. si blocul, si batrana. Ea a fost la un spectacol de revista pe Lipscani si de acolo nu a simtit nimic. "Am aflat ca a fost cutremur abia cand am ajuns acasa. Mai bine." O vecina ne aude discutand si intra in vorba revoltata. "Domnule, mie mi-a fost frica. Noi avem centrala comuna si stiti ce urat a facut? Toata noaptea nu am mai dormit de teama unei replici a cutremurului." Nici ea nu are unde sa se mute si nici bani pentru consolidare nu prea are. "Blocul asta e din ’37. Va dati seama? A trecut printr-un razboi mondial si atatea cutremure. Totusi, a fost bun ca a rezistat. Acum, cine stie cat o mai tine?", se intreaba femeia zambind.

Alaturi, la numarul 128 A, tot pe Calea Victoriei, bulina rosie – care avertiza ca imobilul are nevoie de consolidare rapida – a disparut. "Au furat-o niste vecini intr-o noapte. Vroiau sa vanda apartamentul si sperau sa-l dea mai scump asa", explica Silvia Ionita, unul dintre locatari. Practica asta, a ascunderii bulinei, e destul de raspandita in Bucuresti. Dintre cele noua cladiri subrede de pe Calea Victoriei, doar pe una am mai zarit placuta rosie. "Noi nu avem obligatia sa o tinem, pentru ca blocul nostru are doar doua etaje. Numai la cele cu peste patru etaje se impune aceasta masura", se scuza si serban Sturdza, proprietarul imobilului de la numerele 87-89.

"Noi am elibera-o, dar unde?"
La blocul de la numarul 128 A, situatia pare a fi mai buna. La initiativa Primariei Capitalei, lucrarile de consolidare la acest imobil au inceput in 2006. Problema e ca nici unul dintre locatari nu stie cand se va termina santierul. Pe placuta agatata deasupra unui colt de perete cazut, data de finalizare scrisa initial era februarie 2008. Termenul a fost depasit de mult si cineva precaut a dat jos cifra opt. Urma ei inca se mai vede. "Muncitorii se misca foarte incet, dar lucreaza. Mai sunt probleme, dar se va termina", isi exprima optimismul o batrana care refuza sa fie fotografiata. "Noi asteptam de ani sa se termine. E galagie, e praf, dar nu avem unde sa ne mutam", spune si Silvia Ionita. "Acuma, suntem si intr-o situatie complicata. Am fost instiintati de constructor sa ne facem bagajele, pentru ca lucrarile au ajuns la apartamentul nostru si trebuie sa lucreze la interior.

 

Dar noi stam aici cu chirie de la stat si nu ne permitem sa platim in alta parte. Am facut cerere la Primaria Capitalei sa ne dea o alta casa pe perioada renovarilor. Dar de doi ani nu se intampla nimic. Cei de la Capitala ne trimit la Primaria Sectorului 1, aia de acolo ne alunga inapoi la Capitala. In timpul asta, constructorul ne acuza pe noi de rea-vointa, ca nu eliberam casa. Noi am elibera-o, dar unde sa ne mutam?", se plange un locatar. In apartamentul de cinci camere stau patru familii. Sotii Feraru, cu cei doi copii ai lor, traiesc intr-o camera plina de igrasie si foarte racoroasa. "Acum ne-au spus ca mai avem nevoie de doua semnaturi si ne muta. Sa vedem. Partea proasta e ca atunci cand o sa ne intoarcem camera noastra o sa fie si mai mica. Peretii se ingroasa la consolidare. Nu stiu cum o sa incapem noi si copiii", se teme locatarul blocului.

"Blocul a fost in litigiu zece ani"
La imobilul de la numerele 87-89, consolidarile inca n-au inceput. "Cladirea a fost in litigiu in ultimii zece ani. Chiriasii de aici cumparasera apartamentele si a durat pana am anulat contractele. Abia acum sunt evacuati chiriasii", explica noul proprietar al blocului, serban Sturdza. "Noi traim cu stresul asta al cutremurului si vrem sa ne mutam in doua luni, sa incepem si noi consolidarile. E totusi destul de costisitor, pretul estimativ este de peste 200 euro/metru patrat." Nici lucrarile nu vor fi tocmai usoare. Cladirea este veche de 109 ani si pare subreda rau. Lucrarile care vor trebui executate sunt comparabile ca pret si complexitate cu ridicarea unui imobil nou. "Acoperisul e dus, structura de rezistenta e compromisa. Tevile de gaz si de apa trebuie inlocuite toate. Blocul are si o forma mai ciudata, pe mai multe laturi. Practic, dupa consolidare o sa fie o casa noua intr-una veche."

Cele mai citite

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...

NAMI Beach Club & More – o experiență exclusivă de vară, oferită de Radisson Blu Hotel Bucharest, în inima orașului – se va deschide...

Legendara piscină de la Radisson Blu Hotel Bucharest devine NAMI Beach Club & More, o nouă destinație de vară, care urmează să își deschidă...

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...
Ultima oră
Pe aceeași temă