Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

ATENTAT CU BOMBĂ la Universitatea din Iaşi. Carnagiu evitat deoarece "cuiul percutor n-a funcţionat"

Oliver Constantin Stan, bolnav psihic, putea face luni dimineaţă un adevărat carnagiu la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iasi, care funcţionează în incinta Universitatea  Alexandru Ioan Cuza. ...

Share

Ondine Ghergut 0 comentarii

08.07.2013 - 10:00

Oliver Constantin Stan, bolnav psihic, putea face luni dimineaţă un adevărat carnagiu la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iasi, care funcţionează în incinta Universitatea  Alexandru Ioan Cuza.

Stan a intrat în amfiteatrul Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii, unde se susţinea  examenul de licenţă, cu un rucsat în spate în care avea o  bombă artizanală făcută dintr-un proiectil din cel de-al doilea război mondial, iar în mâini ţinea câte o geantă cu mai mulţi litri de benzină.

Peste 40 de studenţi şi patru profesori au scăpat cu viaţă datorită faptului că dispozitivul de declanşare a bombei n-a funcţionat.

 

După ce a intrat în amfiteatrul facultăţii,  Oliver Stan, în vârstă de 38 de ani, şi-a lăsat genţile cu sticle de benzină din mână, a scos din rucsac un dispozitiv de declaşare a exploziei şi a strigat că va apăsa butonul dacă nu este chemată imediat Poliţia.

 Tânărul, îmbrăcat în negru,  avea în rucsac  un proiectil din cel de-al doilea război mondial la care era ataşat  un dispozitiv de detonare. El le-a spus ostaticilor că este student al facultăţii, că nu are probleme cu facultatea şi le-a cerut  să cheme Poliţia, cu care ar avea o problemă, în caz contrar ameninţând cu detonarea unei bombe.

Decanul Facultăţii Electronice, Ioan Bogdan, prezent în sală, l-ar fi rugat să-i lase pe studenţi sau măcar pe fete  să plece şi să-l ia doar pe el ostatic. Atentatorul ar fi refuzat şi, pentru că studenţii s-au ridicat de pe scaune, ar fi acţionat declanşatorul bombei artizanale.

Unii dintre studenţi prezenţi la incident au declarat însă că Oliver Stan ar fi acţionat declanşatorul din greşeală, cînd s-a aplecat să dezvelească proiectilul din rucsac să le arate că este reală ameninţarea sa.

Atentatorul s-a speriat de zgomotul exploziei capsei de detonare şi de flacăra acesteia, timp în care studentul Marian Prescură s-ar fi aruncat asupra lui şi l-ar fi doborât. Studentul curajos a fost ajutat de un coleg pentru imobilizarea atentatorului.

Între timp, a fost chemată şi Poliţia prin numărul de urgenţă 112, dar care a ajuns la locul faptei după o jumătate de oră, deşi de la Poliţie până la Universitate se putea ajunge în 10 minute de mers pe jos.

Salvarea studenţilor şi profesorilor: “Cuiul percutor artizanal n-a funcţionat”

“A fost un declanşator artizanal la dispozitivul exploziv improvizat . Era un cui percutor artinazal. Dispozitivul de declanşare a bombei nu a funcţionat bine. Cuiul percutor doar a detonat capsa, nu şi încărcătura explozivă din rucsacul atentatorului. Rămâne de văzut cum a învăţat să facă acest dispozitiv sau dacă dispozitivul a fost făcut de altcineva sau dacă atentatorul a fost învăţat de altcineva să-l facă. El este un bolnav psihic,  ce a copiat mijloace specifice organizaţiilor teroriste  ca folosirea rucsacului cu material exploziv şi  a detonatorului, însă NU are legătură cu vreo organizaţie teroristă” a declarat, pentru România Liberă, Sorin Sava purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii.

Atentatorul a fost uşor rănit  la mână “din cauza flăcării de la detonarea capsei” ne-a mai precizat Sava. Ancheta este coordonată de DIICOT Iaşi. În timpul anchetei, Oliver Stan a susţinut, din nou, că a amplasat mai multe dispozitive explozive în clădirile vechi ale  universităţilor. Sava i-a rugat pe cetăţeni ca în situaţii similare să sune la numărul telefon  0800.800.100, cu caracter permanent, pentru intervenţii rapide ale SRI.

Brigada Antitero de la SRI Bucureşti s-a deplasat la Iaşi atât pentru a izola dispozitivul exploziv, cât şi pentru a căuta eventuale alte dispozitive.

 Universităţile au fost evacuate; brigada  antitero a SRI  a scotocit toate cotloanele , dar n-a mai găsit alte dispozitive.  Bomba artizanală din rucsacul lui Oliver Stan a fost scoasă din incinta instituţiei de învăţământ şi dusă într-un poligon pentru a putea fi detonat în siguranţă.

Dacă Oliver Stan ar fi reuşit detonarea bombei artizanale, format dintr- un proiectilul din cel de-al doilea război mondial, mare parte a universităţii  din  Iasi ar fi fost aruncat în aer şi ar fi existat zeci de victime, spun surse judiciare. În plus, dezastrul s-ar fi amplificat şi de aprinderea  benzinei cu care atentatorul ar fi intrat în sala de curs, în bagajele de mână.

Cine este atentatorul Oliver Constantin Stan

 Atentatorul Oliver STAN, bolnav psihic, a fost internat de nouă ori la Spitalul de  psihiatrie Socola din Iaşi, ultima dată în aprilie anul acesta, cu diagnosticul schizofrenie paranoidă.

Specialiştii spun că dacă pacientul care suferă de o astfel de boală nu-şi ia tratamentul poate avea episoade agresive generate de halucinaţii. Poate ucide sau se poate sinucide. 

Cel mai probabil, atentatorul nu va fi arestat, ci internat, cu pază, la Spitalul de Psihiatrie Socola.

 
 

 

 

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...