Asociaţia Accept consideră "ruşinoasă şi regretabilă" decizia CNCD în cazul Haşotti

Asociaţia Accept consideră că nesanţionarea de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a declaraţiilor lui Puiu Haşotti la adresa homosexualilor este o decizie "ruşinoasă şi regretabilă". Preşedintele CNCD Csaba ...

Share

Rl online 0 comentarii

24.04.2013 - 20:35

Asociaţia Accept consideră că nesanţionarea de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a declaraţiilor lui Puiu Haşotti la adresa homosexualilor este o decizie "ruşinoasă şi regretabilă". Preşedintele CNCD Csaba Asztalos spune însă că a fost luată decizia "legală şi corectă", potrivit Mediafax.

"Asociaţia Accept îşi exprimă surprinderea pentru modul în care autoritatea competenţă a statului român în materia discriminării, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a procedat la soluţionarea cazului Puiu Haşotti, ignorând plângerea sa depusă în data de 23 aprilie 2013", arată ONG-ul într-un comunicat de presă.

Reprezentanţii asociaţiei consideră că lipsă sancţionării declaraţiilor lui Puiu Haşotti, "considerate chiar de către CNCD drept homofobe, este o decizie ruşinoasă şi regretabilă" şi că aceasta "induce concluzia că politicienii români nu sunt cetăţeni care trebuie să cunoască şi să respecte legile României, inclusiv cele ce previn şi combat discriminarea pe diferite criterii".

Preşedintele CNCD, Csaba Asztalos, a arătat că Asociaţia Accept a depus o sesizare privind această speţă marţi seară, după ora 19.00, aceasta fiind înregistrată miercuri dimineaţă, când era programată audierea lui Haşotti, care a fost urmată de deliberări şi de luarea unei decizii.

CNCD s-a autosesizat luni în acest caz, neprimind până atunci nicio sesizare semnată privind declaraţiile lui Haşotti, deşi Asociaţia Accept anunţase că va face plângere la consiliu.

"Au anunţat public că vor face plângere, au avut la dispoziţie două săptămâni (de la declaraţiile lui Haşotti, din 12 aprilie, n.r.), noi ne-am abţinut să comentăm cazul pentru a nu ne antepronunţa, iar ei au trimis sesizare după ce noi ne-am autosesizat", a spus preşedintele CNCD.

Asztalos a arătat că, după ce CNCD s-a autosesizat, Puiu Haşotti a fost citat, acesta răspunzând că se va prezenta la audieri miercuri dimineaţă, cum s-a şi întâmplat. După audiere, membrii Colegiului Director al CNCD au rămas să delibereze şi au decis să condamne declaraţiile lui Puiu Haşotti, apreciind că sunt homofobe, fără a-l sancţiona însă pe senator.

"Eu nu am absolut nimic să le reproşez homosexualilor, îi consider doar nişte oameni bolnavi. Homosexualitatea nu este o stare firească, nu este o relaţie naturală, motiv pentru care, după părerea mea, nu are absolut nicio şansă", este declaraţia lui Puiu Haşotti analizată miercuri de CNCD.

Asociaţia Accept argumentează că senatorul Haşotti "a făcut o diferenţiere între homosexuali şi persoanele heterosexuale într-un context negativ" - "spre deosebire de heterosexuali, homosexualii sunt «bolnavi»".

"Dreptul afectat de comportamentul senatorului este dreptul la demnitate al persoanelor, drept confirmat prin Decizia nr. 62 din 18.01.2007 a Curţii Constituţionale şi prin art. 15 din OG 137/2000, parte din legislaţia prin care CNCD poate lua decizii", mai arată organizaţia care militează pentru drepturile minorităţilor sexuale.

"CNCD redevine pe zi ce trece tot mai mult instituţia gândită de Adrian Năstase la începutul anilor 2000, în faţă obligaţiilor României de a implementa directivele europene antidiscriminare: o instituţie decorativă, captivă politic şi lipsită de determinare în a sancţiona derapajele discriminatorii. Recomandările CNCD nu doar că vor fi ignorate de cei cărora le sunt adresate, dar creează un spaţiu de impunitate pentru politicieni, care pot spune nestingheriţi orice, oricui, oricând, travestindu-şi opiniile personale în declaraţii politice", a declarat Florin Buhuceanu, directorul executiv al Asociaţiei Accept, citat în comunicat.

În replică, Csaba Asztalos a spus că peste tot în Europa sunt sancţionate printr-un instrument juridic declaraţiile care conţin elemente de incitare, fiind protejat totodată dreptul la libera exprimare, susţinând că decizia luată de CNCD este "legală şi corectă".

El a caracterizat reacţia Asociaţiei Accept drept "depăşită", considerând totodată că aceasta, şi nu decizia CNCD, are caracter politic.

Asztalos a mai spus că o altă instituţie cu competenţă în astfel de cazuri, Avocatul Poporului, nici nu reacţionează, iar atacat este mereu CNCD.

"Acest consiliu cred că a dovedit în ultimii ani şi acum că este o instituţie independentă. Vrem să asigurăm cetăţenii că rămânem o instituţie echilibrată, echidistantă şi profesionistă", a mai spus preşedintele CNCD.

Potrivit CNCD, senatorul Puiu Haşotti a susţinut în cadrul audierii că afirmaţiile sale sunt nepotrivite, neconforme cu realitatea şi a declarat că nu este homofob.

În urma audierii lui Haşotti, Colegiul director al CNCD a decis, cu şase voturi "pentru" şi un vot "împotrivă", că declaraţiile senatorului nu constituie fapte contravenţionale conform articolelor 2 şi 15 din OG 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit CNCD, declaraţia lui Haşotti se încadrează în limitele libertăţii de exprimare, nu conţine elemente de incitare sau o ameninţare directă şi evidentă la adresa unei comunităţi, "astfel încât să se impună intevenţia statului printr-o sancţiune juridică".

CNCD atrage însă atenţia că astfel de declaraţii nu sunt potrivite pentru dezbaterea unor subiecte de interes public şi le condamnă public, apreciind că sunt homofobe.

"Ca atare, Colegiul director condamnă public astfel de declaraţii, considerându-le ca fiind homofobe şi reiterează apelul către persoanele care deţin funcţii publice sau sunt formatori de opinie în societate să promoveze un comportament şi un limbaj nediscriminatoriu, precum şi să ia atitudine faţă de eventualele încălcări ale principiului egalităţii de şanse", se mai arată în comunicat.

Preşedintele CNCD, Csaba Asztalos, declara marţi, că instituţia nu a primit vreo sesizare pe care să o poată lua în considerare privind declaraţiile lui Haşotti, autosesizarea făcându-se la iniţiativa unuia din cei nouă membri ai Colegiului director, conform regulamentului.

Puiu Haşotti a făcut o serie de afirmaţii despre homosexuali în contextul în care comenta anunţul făcut de deputatul Remus Cernea, în 12 aprilie, privind iniţierea unui proiect de lege pentru reglementarea parteneriatului civil între heterosexuali şi între persoanele de acelaşi sex.

"Domnul deputat Remus Cernea se dovedeşte un extravagant, ca să folosesc un cuvânt liniştit. Eu nu am absolut nimic să le reproşez homosexualilor, îi consider doar nişte oameni bolnavi. Homosexualitatea nu este o stare firească, nu este o relaţie naturală, motiv pentru care, după părerea mea, nu are absolut nicio şansă", declara Puiu Haşotti pentru Ştirile ProTV, întrebat despre iniţiativa lui Cernea privind reglementarea parteneriatului civil între persoane de acelaşi sex.

Ulterior, Puiu Haşotti preciza că reacţiile sale referitoare la propunerile legislative avansate de deputatul Remus Cernea nu trebuie înţelese "în sens strict patologic", el arătând că demersul său a fost unul politic. Haşotti arăta că a dat prea multă atenţie iniţiativelor lui Cernea, care nu au şanse să fie adoptate de Parlament.

Asociaţia Accept arăta într-un comunicat de presă din 15 aprilie că cere Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării şi Partidului Naţional Liberal "sancţionarea neîntârziată" a lui Puiu Haşotti pentru declaraţia acestuia privind homosexualii.

Parlamentul European s-a arătat îngrijorat că declaraţiile senatorului Puiu Haşotti ar putea duce la o creştere a discriminării persoanelor homosexuale, solicitând preşedintelui CNDC, într-o scrisoare obţinută de MEDIAFAX, investigarea "declaraţiilor calomnioase" precum şi un răspuns public şi convigător.

Potrivit unor surse oficiale, Csaba Asztalos a primit, la sfârşitul săptămânii trecute, o scrisoare semnată de mai mulţi membri ai Parlamentului European.

"Fiind senator şi fost ministru al Culturii, suntem extrem de îngrijoraţi că afirmaţiile domnului Haşotti ar putea trece drept indiscutabile şi ar putea duce la o creştere a discriminarii şi posibil la violenţă împotriva persoanelor homosexuale, bisexuale şi transsexuale", se arată în scrisoarea obţinută de MEDIAFAX.

Semnatarii scrisorii transmise de Parlamentul European îşi arată speranţa că CNCD, în calitate de organism principal în România care are ca obiectiv sprijinirea valorilor privind respectarea minorităţilor, drepturile omului şi nediscriminarea, va investiga "declaraţiile calomnioase".

"Ca organism principal în România care are misiunea de a sprijini valorile privind respectarea minorităţilor, drepturile omului şi nediscriminarea - inclusiv în contextul legislaţiei europene - sperăm că CNCD va investiga aceste declaraţii calomnioase şi le va răspunde public şi convingător (...). Sperăm că veţi primi aceste îngrijorări cu deschidere şi că le veţi da curs", se mai arată în documentul citat.

Citește totul despre:

Comentarii