13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialArhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti pierde în procesul privind proiectul Cathedral Plaza

Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti pierde în procesul privind proiectul Cathedral Plaza

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a decis neînceperea urmăririi penale a reprezentanţilor Millennium Building Development, contrar solicitării formulate de către Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti (ARCB).

Reprezentanţii Arhiepiscopiei au susţinut că lucrările efectuate pentru finalizarea proiectului Cathedral Plaza de lângă Catedrala Sf. Iosif s-ar fi făcut prin încălcarea legii şi în lipsa unei autorizaţii valabile de construcţie.

Parchetul a constatat însă că Millennium Building Development nu a săvârşit nicio infracţiune. Instanţa a constatat că, în toată perioada în care s-au executat lucrări pe acest şantier, au fost respectate în totalitate prevederile legii, iar autorizaţia în baza cărora acestea au fost desfăşurate este valabilă. Totodată, s-a decis încetarea măsurii de oprire temporară a lucrărilor de construcţie.

La 28 ocotombrie 2010 a fost încheiat procesul-verbal de recepţie a clădirii Cathedral Plaza, imobilul intrând astfel în domeniul public.

“Acest verdict demonstrează din nou că acuzaţiile formulate la adresa companiei noastre au fost nefondate şi injurioase, şi reprezintă o încercare de manipulare a opiniei publice. Verdictul dat de Parchet ne-a arătat că încrederea noastră în statul de drept din România este pe deplin justificat”, au declarat reprezentanţii Millenium Building Development.

Clădirea Cathedral Plaza este motivul unui scandal vechi de câţiva ani între Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti şi dezvoltatorul proiectului imobiliar, Millennium Building Development.

În octombrie 2009, Oprescu a anunţat că a somat Millenium Building Development să sisteze lucrările la Cathedral Plaza, pentru că autorizaţia de construcţie eliberată de Primăria sectorului 1 a expirat pe 14 iunie. În replică, dezvoltatorul blocului turn de lângă Catedrala Sf. Iosif a precizat că Inspectoratul de Stat pentru Construcţii a constatat legalitatea autorizaţiei deţinute.

Proiectul de construcţie a Cathedral Plaza a început în 1998 pentru o clădire de doar 17 metri, care ulterior a ajuns la 75 de metri, având 19 etaje, parter şi patru niveluri subterane.

Controversele legate de clădire au apărut după ce arhiepiscopul Ioan Robu, care îşi dăduse iniţial acordul pentru proiect, a anunţat că nu mai este de acord cu acesta. Începând cu 2001, Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti a trimis numeroase scrisori şi a făcut diverse sesizări către organele în măsură să oprească această construcţie.

La începutul lunii octombrie 2009, fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu, a declarat că instituţia pe care o conduce are o culpă acumulată în timp, ca urmare a cedării la presiuni, cel mai relevant exemplu fiind Cathedral Plaza, clădire a cărei construire nu ar fi fost posibilă fără insistenţele arhiepiscopului Ioan Robu.

Demnitarul a reamintit atunci că, în mandatul de ministru al lui Ion Caramitru, Arhiepiscopul insista pentru construirea clădirii de lângă Catedrala Sf. Iosif, iar acum cere cu aceeaşi insistenţă dărâmarea ei. Paleologu mai spunea că nu înţelege atitudinea unui om care a semnat acordul de construire şi care acum aruncă piatra în actualul ministru al Culturii. “La vremea când se decidea avizul de construire a clădirii, eu eram la studii. Arhiepiscopul a semnat acordul de construire, într-o scrisoare adresată ministrului Culturii de atunci, Ion Caramitru. Asta, însă, nu absolvă statul de responsabilitate”, a explicat, pentru NewsIn, Paleologu.

Potrivit reprezentanţilor dezvoltatorului, forma actuală a construcţiei Cathedral Plaza se datorează chiar arhiepiscopului, care a agreat şi chiar a lăudat soluţia arhitecturală aleasă în urma solicitărilor sale imperative.

Cele mai citite

Orașul Harkov ar fi fost atacat de Rusia cu un nou tip de bombă cu sistem de ghidare

Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă