-0.7 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăSpecialArestarea judecătoarei Cîrstoiu: detaliile-cheie

Arestarea judecătoarei Cîrstoiu: detaliile-cheie

Arestarea judecătoarei Veronica Cîrstoiu, de la Curtea de Apel Bucureşti, şi a fiului ei, pentru o mită totală de peste 1.000.000 de euro, arată că, deşi procurorii anticorupţie au arestat în ultimii ani peste 40 de magistraţi, industria cumpărării soluţiilor favorabile la instanţe nu pare să intre în declin.

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu este acuzată că a cerut şi primit peste 1.000.000 de euro mită pentru a da sau a obţine soluţii favorabile în mai multe dosare. Fiul ei, Florin Cergan, a fost prins joi seară, în flagrant, după ce a primit 50.000 de euro pe care trebuia să-i dea mamei sale.

La rându-i, judecătoarea Cîrstoiu urma să înmâneze banii unui coleg pentru ca acesta să dea o soluţie favorabilă cumpărătorului de influenţă. În afară de cel puţin încă un judecător, în dosar ar mai fi implicaţi doi avocaţi şi mai mulţi oameni de afaceri cu probleme judiciare.

CITIŢI ŞI:Judecătoarea Cîrstoiu a fost ARESTATĂ pentru mită de peste 1.000.000 euro

Acest nou caz a apărut după ce, recent, părea că a fost dezmembrată o puternică reţea de influenţă, cea a judecătoarelor Antonella Costache şi Viorica Dinu, de la Tribunalul Bucureşti.

În dosarul respectiv apăreau, în interceptări, numele a circa 30 de judecători de la Tribunalul Bucureşti, de la Curtea de Apel Bucureşti şi a unui judecător de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ba, chiar şi a unui procuror membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Între numele celor 30 de magistraţi figura şi cel al Veronicăi Cîrstoiu, judecător la Secţia Penală a Curţii de Apel Bucureşti.

Pentru cine s-ar fi dat mită

Judecătoarele Costache şi Dinu, alături de alte 19 persoane (între care avocaţi, grefieri, intermediari, interlopi), au fost trimise în judecată în stare de arest pentru o mită pretinsă în sumă totală de peste 700.000 de euro.

Între oamenii de afaceri pentru care ar fi intervenit la colegi sau la judecători de la Curtea de Apel Bucuresti şi la Înalta Curte au figurat, între alţii, Dinel Staicu, Ştefan Rădulescu, Nelu Iordache, primii doi condamnaţi definitiv, ultimul arestat preventiv.

Numele judecătoarei Veronica Cîrstoiu, arestată vineri alături de fiul ei, prins în flagrant cu 50.000 de euro, apare în instanţele care au anulat condamnarea definitivă a lui Dinel Staicu, pentru care au făcut trafic de influenţă judecătoarele de la tribunal Costache şi Dinu. Atunci, CSM – secţia de judecători a considerat că judecătoarea Cîrstoiu şi colegele ei de complet, Luminiţa Bădescu şi Dumitriţa Piciarcă, nu au comis un abuz grav anulând o hotărâre judecătorească definitivă (premieră în jurisprudenţa românească).

De asemenea, numele lui Cîrstoiu a fost vehiculat de cele două judecătoare de la tribunal, arestate şi într-o afacere penală a condamnatului definitiv Ştefan
Rădulescu.

S-a considerat protejată?

Culmea, deşi numele ei apărea în convorbirile judecătoarelor arestate, Costache şi Dinu, făcute publice, judecătoarea de la Apel, Veronica Cîrstoiu, nu a încetat practica de a aranja dosare, după cum rezultă din documentele procurorilor anticorupţie.

Acest lucru poate arăta şi faptul că se simţea protejată. Cîrstoiu – care a făcut parte şi din completul care i-a redus cu o săptămână pedeapsa cu închisoarea administrată lui Adrian Năstase – a fost menajată de CSM, care nu a pedepsit-o pentru anularea condamnării lui Dinel Staicu.

În plus, poate a fost păcălită şi de procurorii anticorupţie, care i-au amorţit vigilenţa deoarece au audiat-o doar ca martor în dosarul judecătoarelor Costache şi Dinu, deşi din interceptări părea a fi implicată.

Iată una dintre interceptările din dosar (din data de 19 decembrie 2012) unde, într-o convorbire dintre judecătoarele Antonella Costache şi Viorica Dinu, era vehiculat numele Veronicăi Cîrstoiu, convorbire din care ar rezulta că s-a mai colaborat cu ea în alte dosare. Traficul de influenţă era pentru dosarul MOBINS, al cărui patron, ŞTEFAN RĂDULESCU, este condamnat definitiv.

Antonella Costache: Dar tu la cine te-ai dus, la Antoaneta (judecătorul Antonella Nedelcu, potrivit surselor) pentru ăsta?

Viorica Dinu: Da! Dar a fost aşa: Vorbim cu Veronica (Veronica Cîrstoiu -n.n., potrivit surselor) ca să intre invers.

Antonella Costache: Că mai multe societăţi nu au fost citate şi dosarul ăsta fără completul ăsta şi mai sunt şi alte complete cu care nu poţi să vorbeşti, dar poate… pentru că acuma, deci, cu asta, cu Veronica (Cîrstoiu -n.n., potrivit surselor), a rămas că ne dă banii.

Viorica Dinu: Păi da, şi să încerce să le convingă.

Reţele celebre de trafic de influenţă, anihilate de DNA

Reţelele de comerţ cu dosare penale la nivelul parchetelor şi ale instanţelor de judecată au fost demascate după ce la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie a fost numit Daniel Morar, acum judecător la Curtea Constituţională, şi continuă şi sub bagheta noului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. De notorietate au fost patru reţele de trafic de influenţă.

Una dintre ele era constituită în jurul fostului şef al Secţiei Civile de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Florin Costiniu, secondat de senatorul PSD Cătălin
Voicu. Mita care a fost probată de procurorii anticorupţie în 2009-2010 era de peste 260.000 de euro.

Dosarele aranjate erau în special ale unor oameni de afaceri (Costel Căşuneanu, Marius Locic).
În acest dosar al lui Florin Costiniu au dat declaraţii mai mulţi judecători de la instanţa supremă, între care şi fosta şefă a Consiliului Superior al Magistraturii, Lidia Bărbulescu.

De asemenea, s-au vehiculat şi alte nume de la instanţa supremă şi anume numele lui Anton Pandrea, Şeful de Secţiei Penale de la Înalta Curte, judecătorilor Cristian Jipa, Alina Corbu, Nicu Jidovu, pentru care însă nu au fost probe de inculpare. Majoritatea celor implicaţi s-au pensionat.

O altă reţea, potrivit DNA, era constituită în jurul judecătoarei Georgeta Barbălată, implicată în reţeau procurorilor CSM George Bălan şi Marcel Sâmpetru şi a unui şef de filială de serviciu secret al Internelor. Georgeta Barbălată a fost acuzată de DNA că i-a avertizat pe suspecţi de faptul că la Înalta Curte s-au aprobat mandatele de percheziţie.

De asemenea, arestată a fost şi judecătoarea de la Înalta Curte Maria David, care a fost şi condamnată între timp, dosarul judecătoarei Gabriela Bârsan, tot de la Înalta Curte, nefinalizat încă.

A mai existat un scandal de proporţii de vânzare a promovărilor pe funcţii, în care a fost înculpaţi, între alţii prim-adjunctul procurorului general Gabriela Ghiţă şi alţi magistraţi.

În total, în ultimii ani peste 40 de magistraţi importanţi au fost inculpaţi de DNA, dar fenomenul corupţiei nu pare a se fi diminuat. Ce este important: s-a reinstaurat frica de DNA de pe vremea când instituţia era condusă de Daniel Morar. Acest lucru i se datorează actualei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi, care continuă practica lui Daniel Morar.

 

Cele mai citite

FCSB remiză albă cu Hoffenheim (0-0) și e foarte aproape de calificarea în faza eliminatorie a Europa League

FCSB a terminat la egalitate cu echipa germană Hoffenheim, 0-0, joi seara, pe Rhein-Neckar-Arena din Sinsheim, în etapa a şasea a competiţiei de fotbal...
Ultima oră
Pe aceeași temă