Aproximativ 50 de persoane, la manifestările de comemorare a victimelor Revoluţiei, la Cluj-Napoca

Aproximativ 50 de persoane au participat, marţi, la Cluj-Napoca, la manifestările organizate pentru comemorarea victimelor Revoluţiei din 1989, în cadrul cărora au avut loc un marş, depuneri de coroane de flori şi slujbe, transmite ...

Share

Aurel Berinteanu 0 comentarii

21.12.2010 - 12:56

Aproximativ 50 de persoane au participat, marţi, la Cluj-Napoca, la manifestările organizate pentru comemorarea victimelor Revoluţiei din 1989, în cadrul cărora au avut loc un marş, depuneri de coroane de flori şi slujbe, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Câteva zeci de persoane s-au adunat, la ora 10.00, la Podul Astoria, unde s-a tras pentru prima dată în 1989, au depus coroane de flori şi au asistat la o slujbă de pomenire.
Cu drapele, cu pancarte pe care scria: "Eroii nu mor niciodată", oamenii s-au îndreptat apoi în marş spre Piaţa Unirii, unde, la Monumentul Eroilor Revoluţiei, au depus coroane de flori, au colindat, au cântat "Deşteaptă-te române!" şi au asistat la o slujbă de pomenire.

Preşedintele Asociaţiei pentru Aflarea Adevărului Revoluţiei, Aurel Coltor, a declarat corespondentului MEDIAFAX că aceste manifestări sunt organizate pentru a nu-i uita pe cei care au murit pentru libertate.
"Vremea este exact ca în decembrie 1989, am venit să îi comemorăm pe cei care nu mai sunt printre noi, nu ştiu dacă eroii au murit degeaba, am obţinut drepturi precum libertatea de exprimare, de liberă circulaţie, dar cei care au murit în '89 au murit cu gândul că va fi mai bine pentru popor. Economic suntem la pământ pentru că foştii securişti au pus mâna pe economie. A intervenit şi incompetenţa politică şi ţara merge tot mai rău. Curtea Constituţională şi CNSAS sunt formate tot politic, atunci cum să mai putem vâna noi securişti, ce viitor mai este aşa?. Nomenclatura şi securitatea o duc bine, suntem în criză morală şi materială, dar cât trăim noi nu îi uităm pe eroi şi vom veni să îi comemorăm în fiecare an", a spus Coltor.

Coltor a precizat că asociaţiile de revoluţionari vor face demersuri la Primăria Cluj-Napoca pentru a schimba numele Pieţei Unirii în Piaţa Libertăţii, deoarece aici au murit cei mai mulţi clujeni pentru libertate.
Aurel Coltor a afirmat că două persoane care au participat la reprimarea Revoluţiei de la Cluj sunt libere, după ce procurorii din România le-au dat neînceperea urmăririi penale, iar asociaţiile de revoluţionari vor face plângeri la CEDO şi la Tribunalul de la Haga.

"Florian Caba şi Carp Dando nu au plătit încă pentru crimele de la Cluj, deoarece procurorii au spus că nu există elemente constitutive pentru a proba faptele lor. Asociaţiile de revoluţionari vor face plângeri la CEDO şi la Haga împotriva celor doi, în ianuarie 2011", a spus Coltor.
Nicolae Cristea Nemeti, rănit în 1989, a declarat corespondentului MEDIAFAX că, din păcate, viaţa este tot mai grea în România.

"Oamenii curajoşi care au ieşit atunci în stradă au murit pentru libertate, acum avem oarece libertate, dar nu mai avem nicio speranţă, ţara aceasta se duce de râpă. Eu am fost împuşcat în picior cu un glonţ dum-dum, care a explodat şi mi-a distrus piciorul având nevoie de intervenţii chirugicale şi de tratamente ani de zile în ţară şi în străinătate. Nu ştiu nici acum dacă a fost o revoltă populară sau altceva, noi am ieşit în stradă pentru că nu îl mai suportam pe Ceauşescu", a spus Nemeti.
Din Piaţa Unirii, oamenii s-au îndreptat spre Cimitirul Eroilor, unde au fost depuse coroane de flori, a fost ţinută o slujbă de pomenire, iar garda militară a prezentat onorul şi a susţinut un concert de fanfară.

Manifestări similare au avut loc şi în alte locuri din Cluj-Napoca unde au murit oameni în 21 decembrie 1989, respectiv la Troiţa din cartierul Mărăşti şi la fosta fabrică de bere din cartierul Mănăştur.

Citește totul despre:

Comentarii