7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024

Apa rea

Cosmarul miilor de locuitori din satele insirate pe Siret nu s-a incheiat. Teroarea traita in momentul in care apele le-au inundat casele si gospodariile a fost urmata de alte socuri, de alte clipe de groaza. In majoritatea localitatilor inundate apa a inceput sa scada inca de joi noapte, dar pentru sute de oameni este prea tarziu. Casele acestora s-au surpat iar cele care au ramas in picioare sunt umplute cu mal. Mobila, hainele, obiectele casnice au fost distruse. Pasarile, porcii, vitele au fost inghitite de ape. Hambarele cu porumb si beciurile cu alimente sunt pline cu apa. Ici-colo cate un pui innamolit se zbate pe o coada de matura sau pe un varf de caruta care se iveste din apa neagra. Pe movile sau capite izolate in mijlocul intinderii ucigatoare de apa cainii latra a moarte. Femeile, batranii, dar si barbatii in toata firea isi musca pumnii de durere. Prin podurile caselor izolate de ape s-au refugiat oameni de care nu se mai stie nimic. Survolul elicopterelor peste Torcesti, Nanesti, Umbraresti este in van. Nici o mana fluturata, nici o carpa, nici un strigat sau geamat de ajutor. De la Galati spre Tecuci si ceva mai sus spre nord, in Cosmesti, Siretul a transformat satele si comunele intr-un lant al nenorocirilor, al disperarii, al groazei si durerii. Nu exista pod sau podet pe care sa nu se adune palcuri de oameni, din zori si pana in noapte, oameni care privesc Siretul intunecat cum curge in vartejuri. “Mai creste, nu mai creste, s-o sparge malul, dar digul cel de sus?”, se intreaba fiecare. Sunt batrani cu parul sur si privirea incetosata de vreme, care nu-si mai amintesc sa se fi intamplat asa ceva. Multi dau vina pe mai-marii locali. Fiecare are o solutie si oricare are o explicatie pentru dezastru. Pe podul cel mare de pe sosea, la intrarea in comuna Tudor Vladimirescu, un mos sprijinit intr-o creanga priveste pe sub pleoape malurile Siretului. “Vezi – spune oricui Ð acolo pe maluri, daca o lighioana, un viezure sau un guzgan si-a facut o gaura, o vizuina, intra apa, sapa, mananca pamantul si rupe malul. Vine apa peste noi… Asta-i pedeapsa de la Dumnezeu”. Cateva sute de metri mai sus satenii, aproape o suta de copii, barbati si batrani, au umplut sute de saci de iuta cu pamant. Pe sub calea ferata trece un canal ce face legatura cu Siretul. Cativa oameni mai vanjosi se atarna in grinzile de fier si proptesc rand pe rand sacii cu pamant. In jur zeci de lopeti rascolesc pamantul. Siretul se impinge mut si amenintator spre sat. Din cand in cand oamenii arunca o privire peste umar. Casele lor sunt acolo inca. Groaza si spaima ii fac sa-si inteteasca truda.

“Sunati alarma, evacuati oamenii!”

In Branistea, cativa kilometri in aval, primarul Ionel Lepadatu primeste telefon de la prefect, de la judet. “Sunati alarma! Evacuati oamenii! Puneti animalele la adapost!”. Ordinul trezeste satul. Intr-o clipita ulitele sunt intesate cu oameni. Carutele ies pe porti incarcate cu mobila, televizoare, saltele, haine. Puii se zbat in custi de plasa, porcii fac spume la gura de caldura iar viteii urcati in carute sunt incremeniti de spaima. “Pe deal. Sus pe deal!”. Primarul, om marunt la stat, si-a pus costum pe el si misca suflarea satului cu ordine scurte, cu indemnuri strigate cu glas tremurat.
Din nou spre nord, dincolo de Tudor Vladimirescu, spre Vrancea. Namoloasa e sub ape. Cativa kilometri mai incolo e un pod mare, granita intre judete. De-o parte, Lungoci e la adapost, mai jos, la vale, spre Nanesti si Maicanesti, soseaua se infige in apa revarsata. Pilonii de beton ai Dunarii sunt zguduiti de apa rea. Zeci de busteni sunt invartejiti in apa namoloasa. Un frigider vechi pluteste cu viteza si trece pe sub pod. E la un pas sa loveasca o barca pneumatica, care ajunge insa la mal. Un batran schiop cu palarie, o femeie cu doua sacose si un copil descult au fost adusi, smulsi din pustiul de apa. Un barbat se repede la copil, o fetita de cativa anisori, si izbucneste in plans. “Fata tatii, fata tatii!” O clipa doar zaboveste barca la mal si porneste apoi din nou spre satul inundat. Cativa metri mai incolo are loc o drama de care nimeni nu mai are timp. O vaca mugeste lung dupa vitelul ei luat de ape. Cu o zbatere incredibila puiul de animal reuseste sa iasa la mal cateva sute de metri mai incolo. Fiecare kilometru din aval spre amonte pe Siret e presarat cu dureri. Dupa o alta portiune de drum uscat, pe langa care vezi hectare intregi de floarea-soarelui inecate pana sus la galbenul florilor, scenele se repeta. La Ivesti, soseaua care duce spre Torcesti se scufunda brusc. Sute de oameni stau in marginea apei si privesc dincolo. “Taticul meu! Unde e taticul meu?!”. Tipetele deznadajduite sfasie aerul de la pamant pana la cer. Barcile despica apa si fac curse dupa curse. In Torcesti, din casele inundate pana la stresini nu se mai aude nimic. “S-au adapostit in biserica si apa-i pan' la turla… I-a inghitit potopul, of, Doamne!”.

Oameni in nesomn si durere prelungita

Nimic nu-i mai linisteste pe acesti oameni nenorociti. Cu hainele jilave si pline de noroi, desculti, cu ochii inrositi si secati de plans, cu privirile lungite peste intinderea de apa, tremurand de durere, de nesomn si de frigurile spaimei, par sa nu mai spere nimic. Nici macar de la Dumnezeu. Sus de tot in judet, la 20 km de Tecuci, comuna Cosmesti a fost lovita crunt de viitura. Casele insirate la gura unui pod de metal imens au cazut prada valului de ape. In cateva clipe Siretul le-a luat totul. Multora chiar si casele. Elena Mihai are 57 de ani si a stat atunci cand au venit apele zece ore agatata de un stalp de pe drum. “M-am dezlipit de stalp cand imi era apa pana la gat”. Femeia tremura incontinuu si nu-si poate stapani suspinele si plansul in sughituri. “Am scapat eu si sotul meu, dar apa mi-a luat totul… Unde sa ma duc, Doamne, unde sa ma duc?” Femeia s-a urcat intr-o remorca de tractor. Mai are o oglinda mare sparta, o noptiera rupta si doua haine pline de noroi.
Constantin Leonte nu si-a abandonat casa din Cosmesti. A stat pana s-au retras apele si acum incearca cu o lopata cu coada rupta sa scoata malul din casa. Are 65 de ani si de acum inainte o durere care nu se va stinge, spune el, niciodata. Prin comuna o mana de jandarmi care s-au luptat zile intregi sa-i salveze pe oameni mai cauta inca supravietuitori. Sublocotenentul Razvan Popescu este purtatorul de cuvant al jandarmilor din judetul Galati, dar in ultimele zile nu a mai iesit din apa si din mal. Are fata supta de nesomn si de toata durerea pe care a trait-o alaturi de oamenii pe care i-a salvat. El si camarazii sai au mers din casa in casa, din acoperis in acoperis si i-au scos din ape pe cei care se vedeau sortiti pieirii. In Cosmesti au fost distruse 630 de case, 700 de gospodarii au fost afectate de ape si aproape 1.000 de oameni au fost inundati.

Potopul, ca un blestem nemeritat

Inundatiile au aruncat in mizerie si in deznadejde aproape 7.000 de oameni in tot judetul Galati. 456 de oameni au fost salvati de la inec de jandarmi, politisti, pompieri si militari. 1.600 de case au intrat sub ape si tot atatea gospodarii au fost distruse definitiv. In tot judetul 80 de diguri au cedat sub presiunea uimitoare a apei, 6 poduri au fost pur si simplu spulberate si zeci de drumuri au fost distruse de furia Siretului. Ajutoarele, zeci de tone de alimente, mai intai sunt stocate in Galati si Tecuci. Distribuirea nu poate fi inca totala deoarece sute de oameni evacuati sunt imprastiati prin alte localitati. Siretul pare sa reintre in matca, dar satele distruse se ineaca acum sub rauri de lacrimi.

Cele mai citite

Facturi mai mici la gaze și electricitatea de la 1 aprilie. Ministrul energiei anunță noi scheme de plafonare

Ministerul Energiei se pregăteşte săptămâna aceasta de o optimizare a schemei de compensare/plafonare prin care facturile la energie şi gaze s-ar mai putea ieftini,...

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...

Trump a declarat că Israelul trebuie să „încheie” războiul din Gaza pentru că pierde mult sprijin la nivel internațional

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să "încheie" războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde...
Ultima oră
Pe aceeași temă