15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialApa Nova: Bucureștiul se mai inundă doar la ploi extreme

Apa Nova: Bucureștiul se mai inundă doar la ploi extreme

După curăţarea de către Apa Nova a celor 18 kilometri de canal subteran, prin care curg apele reziduale ale Capitalei, caseta de sub râul Dâmboviţa a permis tranzitarea unor volume de apă echivalente cu volumul Lacului Morii.

La fiecare ploaie mai puternică, în urmă cu doar câţiva ani, Bucureștiul se transforma într-o Veneţie est-europeană, cu străzi inundate precum celebrele canale ale orașului ita­lian. În zilele ploioase, circulaţia șoferilor și a pietonilor era aproape imposibilă.

Acum, situaţia s-a schimbat. “Ca urmare a investiţiilor în modernizarea și întreţinerea sistemului de canalizare, astfel de probleme au început să apară doar sporadic. Mai mult, chiar atunci când apar anumite probleme punctuale, ele sunt rezolvate într-un timp scurt, astfel încât nu perturbă viaţa orașului”, precizează Apa Nova.

Reprezentanţii societăţii subliniază că noua stare de fapt este cu atât mai relevantă cu cât în ultimii doi ani au fost înregistrate fenomene meteorologice extreme, inclusiv ploi foarte puternice, care au determinat căderi de apă cu mult peste mediile multianuale normale. “Cel mai relevant exemplu pentru îmbunătăţirea infrastructurii de canalizare îl reprezintă curăţarea casetei de sub Dâmboviţa. La preluarea de către Apa Nova București, aceasta nu mai avusese parte de lucrări de întreţinere din 1990, fapt ce i-a redus capacitatea la 47%. După curăţarea de către Apa Nova, caseta a permis tranzitarea unor volume de apă echivalente cu volumul Lacului Morii (în august 2015), la de­bite similare cu cele ale Oltului”, informează Apa Nova.

Consiliere gratuită

Totuși, chiar dacă problema inundaţiilor masive și constante a fost rezolvată, rămân pro­blemele punctuale. “De exemplu, la ultima ploaie puternică s-a intervenit mai ales pentru evacuarea apei din subsolurile unor imobile. Aproximativ 20 dintre acestea nu aveau instalată clapetă anti-refulare, motiv care a dus la inundarea lor. Cu ocazia aceasta, am ­aflat că multe dintre imobile fie nu au montate, fie au montate greșit așa-numitele clapete de sens sau clapete ­antirefulare”, atrage atenţia Apa Nova.

„Clapetele de sens se montează pe instalaţia interioară de canalizare (instalaţia care apar­ţine proprietarilor de clădiri) și este în sarcina acestora, încă de la faza de proiectare a clădirii, să ia în calcul poziţia clădirii faţă de reţeaua publică de canalizare și să prevadă instala­rea acestor clapete”, precizează repre­zentanţii societăţii. În acest moment, Apa Nova de­ru­lează un program gratuit de consiliere a proprietarilor de imobile pentru montarea corectă a acestor dispozitive. 

Cele mai citite

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Cum să alegi parfumul potrivit pentru orice ocazie

Viața este frumoasă dacă facem alegeri bune, iar parfumurile de lux ne pot aduce o dimensiune extraordinară în experiența vieții și în felul cum...

Aproape 100 de blocuri din București rămân fără apă caldă până duminică

O veste cum nu se poate mai proastă pentru unii locuitori ai Capitalei, în contextul în care afară s-a răcit vremea. O avarie lasă...
Ultima oră
Pe aceeași temă