ANSVSA dă asigurări că pe piața din România nu au intrat ouă contaminate cu insecticid. Scandalul s-a extins în mai multe țări UE, unde au fost deschise anchete

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a precizat, luni, că nu sunt informaţii că pe piaţa din România au intrat ouă contaminate cu insecticid. Reacția vine după ce Comisia Europeană a retras de pe piașă produsele contaminat din mai multe țări.

Share

Roxana Petre 0 comentarii

Actualizat: 07.08.2017 - 21:43

UPDATE 21.40: Scandalul fipronilului s-a extins în Franța și Marea Britanie, după livrarea de ouă contaminate cu acest insecticid din Olanda, informează France Presse.

18.50: Procurorii din Germania au lansat o urmărire penală împotriva unor ferme din landul Saxonia Inferioară implicate în scandalul ouălor contaminate. Este a treia țară care demarează o astfel de anchetă după Belgia și Olanda, informează DPA, potrivit Agerpres.

Gesa Weiss, purtătoare de cuvânt a procuraturii din Oldenburg, a declarat că fermele ale căror ouă au avut rezultate pozitive la testele pentru insecticidul fipronil sunt anchetate în legătură cu suspiciunea de încălcare a legilor privind siguranța alimentară și a celor privind hrana animalelor. Oficialul a refuzat să dea mai multe detalii. Fipronil este un ingredient obișnuit în produsele veterinare împotriva puricilor, păduchilor și căpușelor. Produsul poate afecta ficatul, glanda tiroidă și rinichii dacă este consumat în cantități mari, deși acest lucru a fost testat numai pe șobolani.

Milioane de ouă contaminate au fost găsite în toate cele 16 landuri din Germania, cu excepția Saxoniei în est. Există dovezi care sugerează că un producător belgian ar fi adăugat ilegal fipronil la un detergent și ar fi vândut amestecul unor ferme de păsări din cele trei țări. Această contaminare a provocat deja pierderi financiare de milioane de dolari, mai scrie sursa citată.Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a precizat, luni, că nu sunt informaţii că pe piaţa din România au intrat ouă contaminate cu insecticid. Reacția vine după ce Comisia Europeană a retras de pe piașă produsele contaminat din mai multe țări, informează Mediafax.

 „Prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, nu a fost transmisă nicio notificare oficială în acest sens şi nu există nicio informaţie care să arate că produsele afectate au intrat pe piaţa din România. Din datele pe care le deţinem, în România au fost autorizate de către Ministerul Sănătăţii, instituţia competentă pentru autorizarea produselor biocide, (prin Comisia Natională pentru Produse Biocide), un informează  ANSVSA.

Milioane de ouă din mai multe ţări europene au fost retrase din magazine din cauza contaminării cu fipronil, un insecticid toxic a cărui utilizare este interzisă în producţia de alimente, potrivit cotidianului britanic The Guardian. Testele efectuate au indicat un nivel crescut al insecticidului în unele ouă livrate de mai multe ferme olandeze, astfel că ţări precum Germania, Olanda şi Belgia au ordonat retragerea a milioane de ouă de pe piaţă. Aproximativ 180 de ferme olandeze şi-au suspendat temporar activitatea şi o anchetă penală a fost iniţiată în acest caz.„Ouăle contaminate au fost depistate şi retrase de pe piaţă, iar situaţia este sub control", a declarat o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, Anna-Kaisa Itkonen.

Fipronil este o substanţă folosită în mod frecvent în produsele veterinare pentru a combate puricii, căpuşele sau păduchii, însă este interzisă utilizarea în cazul animalelor destinate pentru consum. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), această substanţă este foarte toxică şi ingerarea ei în cantităţi însemnate pe termen lung poate cauza probleme medicale severe, afectând ficatul, glandele tiroide şi rinichii.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...