10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialANPC: 740 kg de produse alimentare retrase, înainte de sărbători

ANPC: 740 kg de produse alimentare retrase, înainte de sărbători

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a aplicat amenzi de peste 1,4 milioane de lei şi a retras de la vânzare 740 de kilograme de produse alimentare, în urma unor controale premergătoare sărbătorilor de iarnă, informează Mediafax.

În perioada 25 noiembrie – 6 decembrie 2013, ANPC a desfăşurat acţiuni de control la nivel naţional privind calitatea, modul de etichetare şi comercializare a produselor alimentare specifice sărbatorilor de iarnă, informează autoritatea joi.

În cadrul acţiunii, au fost controlaţi 958 de operatori economici, constatându-se abateri la 745 dintre aceştia.

A fost verificată o cantitate de circa 155 tone de produse alimentare, constatându-se că circa 13 tone nu se încadrau în prevederile legale privind protecţia consumatorilor.

Dintre acestea au fost retrase de la comercializare a 740 de kilograme de produse, în valoare de 14.300 lei, improprii consumului uman, în timp ce peste nouă tone de alimente, în valoare de 157.000 de lei, au fost oprite temporar de la comercializare, până la remedierea neconformităţilor constatate.

În plus, au fost aplicate 496 de amenzi contravenţionale în valoare de 1.406.650 de lei şi 341 de avertismente pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

Printre altele, au fost găsite produse de patiserie care prezentau la interior spori de mucegai, “cârnaţi populari – vrac” având sub membrană grăsime solidificată de culoare galbenă de 1 – 2 centimetri, salam bănăţean care prezenta aspect, miros, gust nespecifice, carne de pasăre cu arsuri de congelare, pungile fiind rupte/înţepate sau cu gheaţă cu sânge din cauza decongelarilor şi congelărilor repetate, pui întreg, produs congelat, care prezenta urme de decongelare şi diverse produse, precum prafuri pentru prăjituri, făină, lapte, brânză, biscuiţi sau crenvurşti, comercializate în afara datei de valabilitate.

Cele mai citite
00:01:23

Qatar ripostează împotriva „minciunilor” israeliene

Doha, Qatar – Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed Mohammed al-Ansari, a criticat membrii oficialității israeliene, inclusiv miniștri din guvernul...
00:03:41

Fără încetare de foc în Gaza unde războiul a ajuns la Ziua 200

Războiul dintre Israel și Hamasul palestinian a intrat marți în cea de-a 200-a zi fără niciun semn de repaus, în ciuda apelurilor urgente pentru...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...
Ultima oră
Pe aceeași temă