20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialANI: Mircea Diaconu ar putea fi invalidat de Parlamentul European

ANI: Mircea Diaconu ar putea fi invalidat de Parlamentul European

Prezent într-o emisiune la postul B1TV, președintele ANI a comentat cazul Mircea Diaconu, căruia Curtea de Apel București i-a permis să candideze la alegerile europarlamentare, cu toate că Înalta Curte i-a interzis, în 2012, pentru 3 ani, să ocupe funcții publice, din motive de incompatibilitate.

Horia Georgescu a explicat că "ne aflam într-o situație de jurisprudență neunitară" și a reamintit că Biroul Electoral Central a avut aceeași poziție ca și ANI, bazându-se pe argumente furnizate de Înalta Curte în cazul altui parlamentar, Akos Mora (PNL).

In context, presedintele ANI a anuntat ca a fost sesizata Inspectia Judiciara in cazul judecatorului de la Tribunalul Bucuresti care a judecat pe fond o contestatie depusa anterior validarii candidaturilor de catre BEC.

Despre cazul Mircea Diaconu se va discuta din nou, dacă acesta va fi votat europarlamentar, pentru că validarea mandatelor este cerută de Parlamentul European, inclusiv sub aspectul incompatibilităților, validare care se face de către Autoritatea Electorală Permanentă.

Diaconu sustinut de „manipularile Antenei 3”

Presedintele ANI a criticat postul de televiziune Antena3, spunand ca "a manipulat si a dezinformat grav" in cazul Diaconu.

"Manipularea atinge cote alarmante. Dupa decizia BEC, o masina care apartine trustului Intact m-a urmarit pana la domiciul personal. Nu aveam de ce sa chem politia pentru ca este domeniu public, dar Antena3 nu se da in laturi de la nimic. (…) A inceput iar un linsaj mediatic la adresa mea. Eu am mai castigat doua procese cu Antena3 si trustul Intact. Din pacate CNA nu ia niciun fel de masuri", a completat presedintele ANI.

Conturi in strainatate si averi nejustificate de milioane de euro

Un alt subiect a fost cel al conturilor in strainatate si averilor nejustificate detinute de cei pe care ANI ii verifica, in contextul in care in dosarul in care Radu Mazare a fost retinut pentru 24 de ore apar doua conturi la banci din Israel pe care nici primarul Constantei si nici fratele sau, senatorul Alexandru Mazare, nu le-au trecut in declaratiile de avere.

Pe de alta parte, presedintele ANI subliniat faptul ca de la aparitia ANI sume foarte importante au fost confiscate si virate la bugetul de stat, facand totodata un bilant al alesilor prinsi ca au incalcat legea: 108 deputati si senatori sunt cu probleme de integritate, conflict de interese, incompatibilitate sau averi nejustificate, precum si 698 de alesi locali, dintre care 5-6 presedinti de consilii judetene.

"Pentru prima oara dupa multi ani un presedinte de Consiliu Judetean in functie a fost revocat dupa ce si-a dat contracte propriilor firme", a mentionat acesta, referindu-se la Constantin Nicolescu, presedintele CJ Arges.

Se schimba legislatia in folosul celor care au incalcat-o?

Intrebat ce crede despre declaratiile facute de politicieni, in frunte cu Liviu Dragnea, cu privire la o eventuala schimbare a legislatiei ANI, Horia Georgescu a reamintit ca incluziv in MCV se precizeaza foarte clar ca legislatia nu trebuie schimbata decat in cadrul acestui mecanism european.

El a reamintit ca toate partidele aflate la putere in ultimii ani au incercat sa schimbe legea, inclusiv UDMR si PDL, si a atras atentia asupra semnalelor clare venite din partea cancelariilor occidentale in acest sens.

"Mesajul doamnei Nuland, care urmeaza celui dat de secretarul de stat John Kerry la Munchen, in urma cu cateva luni, sunt mesaje clare: coruptia vulnerabilizeaza un stat", a declarat Horia Georgescu, subliniind faptul ca asemenea declaratii "denota o politica de stat" care angajeaza misiuni strategice.

In plus, ambasadorii Frantei, Marii Britanii, SUA, Germaniei au laudat in mod constant activitatea ANI si DNA, iar daca unii politicieni spun ca sustin parteneriatul strategic cu SUA si UE, atunci trebuie sa recunoasca faptul ca lupta anticoruptie e parte a acestui parteneriat, a mai subliniat Horia Georgescu.
 

Cele mai citite

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă