Andronescu: Am decis desfiintarea tuturor centrelor ID ale Universitatii "Spiru Haret"

Ministerul Educatiei a decis inchiderea centrelor teritoriale de ID ale Universitatii "Spiru Haret" si invalidarea a 92 de titluri universitare, a anuntat, sambata, Ecaterina Andronescu, precizand ca, daca universitatea nu va pune ...

Share

Rl online 0 comentarii

09.08.2009 - 00:00

Ministerul Educatiei a decis inchiderea centrelor teritoriale de ID ale Universitatii "Spiru Haret" si invalidarea a 92 de titluri universitare, a anuntat, sambata, Ecaterina Andronescu, precizand ca, daca universitatea nu va pune masurile in aplicare, va declansa procedura de lichidare.

Pe langa centrele teritoriale de invatamant la distanta ale "Spiru Haret", Ministerul Educatiei a decis si inchiderea celor noua centre din strainatate. In prezent, Universitatea "Spiru Haret" nu mai poate face inscrieri pentru forma de invatamant la distanta, studentii care deja au urmat o parte din cursurile la ID urmand a opta pentru un transfer la un alt program acreditat al universitatii. De asemenea, "Spiru Haret" nu mai poate organiza examenele de licenta, pana la verificarea ARACIS.

"Am decis desfiintarea a tuturor centrelor ID din cadrul Universitatii Spiru Haret. De asemenea, am decis anularea a 92 de titluri de profesori si conferentiari, iar Universitatii Spiru Haret i se retrage dreptul de a organiza examenul de licenta pana cand se va efectua o evaluare de catre ARACIS", a spus Andronescu.

Mai mult, carta universitara de la ,,Spiru Haret'' a fost anulata, a spus ministrul Educatiei, pentru ca regulamentul sa fie actualizat, incluzand aici si stabilirea unei noi proceduri pentru alegerea rectorului.

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a prezentat, sambata, in cadrul sedintei extraordinare de Guvern, raportul privind Universitatea "Spiru Haret".

Problema diplomelor de licenta ilegale a revenit in actualitate dupa ce Universitatii "Spiru Haret" i s-a retras dreptul de organizare a admiterii in anul universitar 2009-2010, prin HG 749/2009, care cuprinde lista facultatilor din Romania acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu. Astfel, in baza faptului ca "Spiru Haret" a solicitat si castigat in instanta sa fie anulate prevederile a doua HG anterioare de acest tip, respectiv 676/2007 si 635/2008, universitatea nu a mai fost trecuta si in hotararea din acest an. Numai ca, anul acesta, hotararea are o prevedere noua, si anume, numai facultatile listate pot organiza admitere in anul universitar 2009-1010.

Reprezentantii Universitatii Spiru Haret au cerut in instanta suspendarea executarii HG 749/2009 care le interzice organizarea exemenului de admitere pentru 2009-2010, pe motiv ca "se incalca principiul constitutional al autonomiei universitare si dreptul fundamental al oricarei persoane la respectarea proprietatii private".

Aproape toate centrele de invatamant din cadrul Universitatii "Spiru Haret" functioneaza ilegal, printre ele fiind cele din Capitala ale facultatilor de arhitectura, limba romana si matematica, dar si sedii din orase ca New York, Toronto sau Tel Aviv, a informat Ministerul Educatiei.

Universitatea "Spiru Haret" are 311.928 de studenti, ceea ce inseamna doua treimi din totalul studentilor din Romania. Institutia a fost infiintata in anul 1991 si a dobandit primele acreditari pentru invatamant la zi in 2002. Pana in prezent, "Spiru Haret" are circa 96.000 de absolventi.

 

"Spiru Haret" decide, luni, ce va face in continuare
George Nicolau, purtatorul de cuvant al Universitatii "Spiru Haret" a declarat pentru NewsIn ca universitatea va formula, luni,o pozitie oficiala in ceea ce priveste decizia ministerului Educatiei de a desfiinta centrele de ID ale "Spiru Haret", precizand ca nu se stie, inca, ce masuri vor fi luate.

In ceea ce priveste situatia studentilor care urmeaza deja cursurile de invatamant la distanta ale "Spiru Haret", Nicolau a spus ca nu a fost definita o strategie, dar ca "daca ar fi vorba despre el, ca student, ar lua o hotarare". Studentii au posibilitatea de a alege transferul la alte forme de invatamant acreditate, a adaugat acesta.

Citește totul despre:

Comentarii