Anchetă la Spitalul Huşi, după o reclamaţie la adresa aceluiaşi medic găsit vinovat într-un alt caz

Conducerea Spitalului Huşi a dispus, sâmbătă, declanşarea unei anchete interne, după ce părinţii unei fetiţe de doi ani au reclamat că fiica lor a fost tratată necorespunzător în unitatea medicală de către acelaşi medic găsit vinovat de Colegiul Medicilor pentru moartea unei fetiţe de patru ani.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 31.01.2015 - 20:56

Conducerea Spitalului Huşi a dispus, sâmbătă, declanşarea unei anchete interne, după ce părinţii unei fetiţe de doi ani au reclamat că fiica lor a fost tratată necorespunzător în unitatea medicală de către acelaşi medic găsit vinovat de Colegiul Medicilor pentru moartea unei fetiţe de patru ani.

Potrivit reprezentanţilor Spitalului Municipal Huşi, fetiţa de doi ani a fost internată, joi, împreună cu mama sa, în Secţia de Pediatrie a unităţii medicale, având febră, vărsături şi diaree, manifestări digestive cauzate, cel mai probabil, de o viroză respiratorie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Mama copilei a reclamat că medicul curant Floreta Bianu ar fi neglijat-o pe fiica sa pe perioada cât a stat internată în spitalul din Huşi, fără să-i fi administrat tratamentul corespunzător, făcându-i doar o singură injecţie.

În aceste condiţii, femeia a cerut transferarea fetiţei la un spital din Vaslui sau Iaşi, ceea ce, de altfel, s-a şi întâmplat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă.

Copila a ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui cu febră şi sindrom de deshidratare ca urmare a unei infecţii respiratorii, dar avea şi o malformaţie care a dus la apariţia unui sindrom subocluziv. În cursul nopţii, s-a luat decizia de a fi transferată la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” Iaşi”, a precizat managerul SJU Vaslui, Ana Rinder.

În urma primelor verificări făcute de comisia de anchetă stabilită în acest caz de conducerea Spitalului Municipal Huşi, s-a constatat că fetiţa ar fi fost tratată corespunzător, iar transferul copilei la unitatea medicală din Vaslui s-a făcut în urma scandalului provocat de către mama copilei.

"Încă de la început, când a ajuns cu fetiţa la spital, femeia a avut o atitudine refractară, ducându-se peste medic în cabinet, unde a ţipat că vrea ca fiica sa să fie transferată la Iaşi. Echipa de anchetă a verificat foaia de observaţie, unde există trecut că fetiţei i s-a administrat tratamentul corespunzător, cu perfuzii şi antibiotice. Deci nu putem vorbi de neglijenţă, aşa cum acuză mama copilei”, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX managerul Spitalului Municipal Huşi, Lucia Rotaru.

În urma acestui nou scandal, medicul Floreta Bianu, şeful Secţiei de Pediatrie, a ameninţat că-şi va da demisia şi va pleca de la spitalul din Huşi.

Medicul Floreta Bianu a fost găsită vinovată de către Colegiul Medicilor Vaslui de culpă medicală şi a fost sancţionată cu "vot de blam” din către acest for, după ce o fetiţă de patru ani a murit, în octombrie 2014, la 40 de minute de la internare în spitalul din Huşi.

Astfel, Floreta Bianu este acuzată de culpă medicală pe motiv că nu a direcţionat-o pe copilă, care avea insuficienţă respiratorie din cauza complicaţiilor date de laringita acută cu care fusese internată, către specialistul de la Compartimentul Primiri Urgenţe din acelaşi spital.

"Problema în acest caz analizat de Colegiul Medicilor nu este tratamentul aplicat de medicul pediatru, ci faptul că, în primul rând, trebuia asigurată respiraţia normală pentru pacient, care fusese diagnosticat şi cu epiglotită acută. Concret, medicul pediatru trebuia să apeleze la un specialist de la Compartimentul de Primiri Urgenţe în momentul în care a constatat o insuficienţă respiratorie la pacient. Cu alte cuvinte, nu a fost respectat protocolul”, declara vicepreşedintele Colegiului Medicilor Vaslui, Mircea Zavate.

Potrivit acestuia, Colegiul Medicilor Vaslui a sancţionat-o pe medicul Floreta Bianu cu „vot de blam”, ultima pedeapsă ce poate fi aplicată unui medic pe plan profesional de către organizaţie înainte de interdicţia de a mai exercita profesia.

Fetiţa de patru ani, din localitatea vasluiană Buneşti-Avereşti, a fost diagnosticată la internare cu laringită acută, cu sindrom febril, şi a primit tratament cu antibiotic. Ea a murit pe 4 octombrie 2014, la 40 de minute de la internare, părinţii copilei acuzând medicul de gardă că i-a administrat antibiotic fără a-i face înainte un test în urma căruia să se stabilească dacă este alergică la respectivul medicament.

Citește totul despre:

Comentarii