11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialAnchetă la ISU, după tragedia Colectiv: Șefii sunt audiați la DNA

Anchetă la ISU, după tragedia Colectiv: Șefii sunt audiați la DNA

UPDATE 19.00: Şefii ISU Bucureşti-Ilfov – inspectorul şef, colonelul Mihai Mirel Guţă, prim-adjunctul lui, Orlando Schiopu, precum şi adjunctul Giani Marian Aldoiu (responsabil cu prevenirea incendiilor), sunt audiați, miercuri seară, la DNA.

UPDATE: ISU Bucureşti a aprobat un concert în clubul Colectiv, cu câteva săptămâni înainte de incendiu, conform Digi 24. Reprezentanții ISU au considerat că respectivul concert, la care urmau să participe sute de persoane, nu prezintă un grad ridicat de risc. 

UPDATE: Premierul Dacian Cioloș a cerut demiterea conducerii ISU și a precizat că așteaptă un proiect de reformare al ISU de la secretarul de stat în MAI, Raed Arafat. 

UPDATE: IGSU precizează, într-un comunicat, că nu au fost efectuate verificări la fabrica Pionierul, după ce au fost informați de firma de evenimente Emagic că va fi organizat un eveniment de amploare acolo. 

”La nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov au fost transmise două adrese către organizatorul evenimentului “EMAGIC” fără a rezultă că au fost efectuate verificări la faţă locului”, se arată în comunicatul citat.

De asemenea, IGSU a confirmat primirea documentelor. 

”În data de 24.11.2015 Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a recepţionat o sesizare din partea mass-media care semnala existenţa unui document privind organizarea unui eveniment cu public numeros în Fabrică PIONIERUL – etaj 1 şi Club Colectiv (pentru zilele de 25 şi 26.09.2015), anterior producerii tragediei din dată de 30.10.2015.   La primirea sesizării, inspectorul general al IGSU a informat şeful DSU, care a dispus în regim de urgenţă efectuarea unei verificări la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.  Din datele preliminare reieşite în urmă verificării a rezultat faptul că documentul a fost identificat în corespondenţă primită de IGSU la dată de 23 septembrie 2015, în jurul orei 23.30.  Întrucât soluţionarea documentului era de competenţă Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, acesta a fost redirecţionat unităţii în cauza, în dimineaţă zilei de 24 septembrie 2015, pentru evaluare şi măsuri”, conform comunicatuluI IGSU. 

Inspectoratul a precizat că inspectorul general al IGSU va desemna o nouă conducere interimară pentru instituție. 

”Pentru asigurarea obiectivităţii activităţilor de verificare, până la finalizarea acestora, inspectorul general al IGSU a dispus punerea la dispoziţie a cadrelor din comandă Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov. În cursul zilei de astăzi, inspectorul general al IGSU va desemna nouă comandă, pentru asigurarea temporară a conducerii unităţii”, a transmis IGSU. 

UPDATE: Secretarul de stat Raed Arafat a precizat că s-a confirmat primirea faxului de la organizația de evenimente Emagic și că a trimis toate documentele la DNA, care instrumentează dosarul incendiului din Colectiv. Arafat a mai declarat că astăzi se va nominaliza o nouă conducere interimară la ISU. 

”În mod normal trebuie să trimiți pe cineva să verfice, este responsabilitatea noastră. Nu cred că e greu să dai un telefon la cea mai apropiată unitate și să trimiți pe cineva să verifice locul unde avea loc un eveniment cu 2000 de persoane. Cel puțin unele persoane cu ISU au trecut prin fața unor documente care menționează clubul Colectiv. Nu mai putem să spunem că ISU nu știa de existența clubului Colectiv”, a spus Arafat. 

—–

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) din București este obiectul unei anchete interne, după ce o investigație semnată de Cătălin Tolontan, publicată pe blogul tolo.ro, a dezvăluit că reprezentanții ISU au mințit când au spus că nu aveau clubul Colectiv în baza de date. Conducerea ISU a fost suspendată, conform Digi 24. 

Ancheta internă este desfășurată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). 

Firma de evenimente Emagic a trimis un fax către ISU pe 23 septembrie 2015, la ora 23.30, în care i-a informat pe pompieri că urmau să fie organizate niște evenimente de amploare în clubul Colectiv, respectiv organizarea festivalului de muzică electronică PLUM. 

”Organizăm un festival în datele de 25 și 26 septembrie a.c. în clubul Colectiv și la etajul 1 al fabricii Pionierul din strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4, București”, a anunțat Emagic. 

Firma a precizat că la eveniment vor participa 2.000 de persoane, însă pompierii nu au venit în control în noaptea evenimentului.  Mai mult, pe spatele faxului există confirmarea automată de primire de la numărul de fax al IGSU. 

După tragedia din Colectiv, secretarul de stat Raed Arafat și reprezentanții ISU au susținut că clubul Colectiv nu exista în baza de date a ISU. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Care este cel mai bun material pentru covoare și covorașe de joacă pentru camera copiilor

Când vine vorba de crearea unui spațiu confortabil și sigur pentru bebeluși și copii, selectarea covorului potrivit și a covorașului de joacă a celor...

Aerisirea în baie și reguli generale pentru a funcționa optim

Umiditatea excesivă din baie poate dăuna atmosferei generale, dar și nivelului de confort resimțit. Așadar, aerisirea corespunzătoare este obligatorie - atât pentru a asigura...

Revolut: Sistemele antifraudă ale băncii digitale au prevenit pierderi evaluate la 475 milioane de lire sterline

Revolut, fintech-ul global cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane de clienți în România, prezintă primul...
Ultima oră
Pe aceeași temă