8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialAna Blandiana a fost desemnată "Poetul European al Libertăţii"

Ana Blandiana a fost desemnată “Poetul European al Libertăţii”

Ana Blandiana a fost desemnată, sâmbătă seara, la Gdansk, "Poetul European al Libertăţii", informează ICR Varşovia.

Conform sursei citate, la fiecare doi ani, Gdansk devine centrul poeziei europene, cu prilejul concursului şi premiului "Poetul European al Libertăţii". Şapte ţări europene concurează pentru acest prestigios premiu.

În 2016, ele au fost România, Portugalia, Danemarca, Ungaria, Rusia, Italia şi Macedonia. Premiul este acordat atât poeţilor, cât şi traducătorilor.

"Alegerea juriului, format din personalităţi literare şi culturale poloneze, a fost Ana Blandiana, cu volumul Patria mea A4. Volumul a apărut în versiune poloneză în luna ianuarie a acestui an", precizează comunicatul de presă.

Competiţia este organizată de oraşul Gdansk, sub patronajul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional din Polonia. Scopul manifestării este evidenţierea şi promovarea fenomenelor poetice care abordează una dintre temele fundamentale ale contemporaneităţii – libertatea – şi, în acelaşi timp, sunt caracterizate de valori artistice excepţionale.

Institutul Cultural Român de la Varşovia organizează, în perioada 16 – 21 martie, o serie de întâlniri cu Ana Blandiana, în mai multe oraşe poloneze, în scopul promovării volumului nou apărut. Pe 16 martie, poeta a fost oaspetele Cracoviei, unde s-a întâlnit cu publicul, iar în perioada 17 – 19 martie a participat la mai multe întâlniri la Gdansk.

Luni, cu ocazia Zilei Internaţionale a Poeziei, sub egida EUNIC Varşovia, va fi organizat un eveniment în capitala poloneză, cu participarea Anei Blandiana şi a altor patru poeţi nominalizaţi la Premiul "Poetul European al Libertăţii", se mai arată în comunicat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă