Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Amendă-record pe piaţa medicamentelor. Vezi ce sancţiuni a dat Consiliul Concurenţei şi ce companii au fost vizate

După o investigaţie care durează din 2008, Consiliul Concurenţei a amendat importatorii de medicamente cu 12 milioane de euro. Consiliul Concurenţei a avenit în apărarea distribuitorilor mici, împiedicaţi de marile companii, ...

Share

Rl online 0 comentarii

19.03.2012 - 15:43
După o investigaţie care durează din 2008, Consiliul Concurenţei a amendat importatorii de medicamente cu 12 milioane de euro. Consiliul Concurenţei a avenit în apărarea distribuitorilor mici, împiedicaţi de marile companii, potrivir Realitatea.net.

Au fost amendate companiile farmaceutice Bayer, Sintofarm şi distribuitorii Mediplus, Polisano, Relad, Farmexim, Farmexpert, Fildas, Montero, ADM, Pharmafarm, cu aproximativ 51,52 milioane lei (aproximativ 12 milioane euro), pentru încheierea unor înţelegeri privind interzicerea exportului de produse Bayer şi, respectiv, Sintofarm, a anunţat luni Consiliul Concurenţei, citat de HotNews.ro.

Autoritatea a anunţat luni că a finalizat încă două investigaţii pe piaţa farmaceutică: Bayer, Sintofarm şi distribuitorii pentru încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale şi, respectiv, o posibilă înţelegere anticoncurenţială între membrii Asociaţiei Distribuitorilor şi Importatorilor de Medicamente (ADIM) şi cei ai Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente din România (ADMR).

"Aceste înţelegeri anticoncurenţiale, considerate încălcări grave ale legislaţiei concurenţei, au avut ca obiect restrângerea concurenţei prin izolarea pieţei româneşti şi împiedicarea comerţului pe alte pieţe, inclusiv în cadrul pieţei comune. Implicarea distribuitorilor în activităţi de export nu conduce la riscul unei aprovizionări necorespunzătoare a pieţei româneşti deoarece, conform reglementărilor în vigoare, distribuitorii angro au obligaţia de a satisface cu prioritate şi în mod satisfăcător cerinţele pieţei din România", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedinele Consiliului Concurenţei.

Amenzile aplicate de Consiliul Concurenţei sunt următoarele: Bayer - 7,25 milioane lei, Sintofarm - 63.000 lei, Mediplus - 11,74 milioane lei, Polisano - 3,75 milioane lei, Relad - 1,58 milioane lei, Farmexim - 4,85 milioane lei, Farmexpert - 10,99 milioane lei, Fildas - 5,82 milioane lei, Montero - 75.000 lei, ADM - 3,97 milioane lei şi Pharmafarm - 1,38 milioane lei. Investigaţia privind interzicerea exportului de produse Bayer şi Sintofarm, a fost declanşată de Consiliul Concurenţei, din oficiu, în septembrie 2009.

De asemenea, Consiliul Concurenţei a finalizat, fără a aplica sancţiuni, investigaţia privind o posibilă încălcare a Legii Concurenţei de către membrii Asociaţiei Distribuitorilor şi Importatorilor de Medicamente (ADIM) şi cei ai Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente din România (ADMR).

Investigaţia a fost declanşată în luna octombrie 2008 că urmare a deciziei companiilor de a sista livrările de medicamente către spitale şi farmacii. Conform reprezentanţilor celor două asociaţii, această decizie se datora refuzului Ministerului Sănătăţii de a ajusta preţul medicamentelor, în funcţie de evoluţia cursului valutar.

"Având în vedere că Ministerul Sănătăţii a dat curs solicitărilor distribuitorilor de produse farmaceutice de actualizare a cursului de schimb conform prevederilor legale şi nu au mai fost sesizate acţiuni similare ale acestora, Consiliul Concurenţei a decis să nu aplice sancţiuni în acest caz. Cu toate acestea, noi am avertizat reprezentanţii celor două asociaţii că operatorii economici concurenţi trebuie să îşi desfăşoare activităţile în mod independent şi ca urmare îi vom monitoriza cu mare atenţie pentru a vedea dacă respectă regulile de concurenţă", a mai declarat presedinele Consiliului Concurenţei.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...