11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialAmbasadorul SUA, Mark Gittenstein, sprijină comunitatea greco-catolică: "Ce s-a întâmplat cu...

Ambasadorul SUA, Mark Gittenstein, sprijină comunitatea greco-catolică: “Ce s-a întâmplat cu Biserica voastră e de neiertat”

Comunitatea greco-catolică din Bucureşti a primit vizita ambadorului Mark Gittenstein. Diplomatul american a semnat în cartea de onoare a micuţei biserici greco-catolice de pe strada Acvila, lăcaş ce adăposteşte moaştele episcopului martir Vasile Aftenie.

 

Rachetele, forţa militară sau puterea noastră economică sunt, într-adevăr, impresionante, a spus Mark Gittenstein, dar cea mai importantă contribuţie a SUA este Primul Amendament care proclamă libertatea cuvântului şi practicării religiei fără vreun amestec al statului. Vechiul Testament este carte comună evreilor şi creştinilor, a adăugat ambasadorul SUA, care a subliniat viziunea profetului Miheia: „fiecare va sta liniştit sub viţa şi smochinul lui şi nimeni nu-l va înfricoşa”.

 

„Ce s-a petrecut aici începând cu anii ’40, sub comunism, este teribil, iar ceea ce s-a întâmplat cu Biserica voastră este de neiertat”, a continuat Mark Gittenstein. „Noi, americanii, şi orice ambasador SUA de aici, considerăm ca atât timp cât această nedreptate nu e corectată, democraţia voastră nu va fi completă în România. Chiar dacă sunt oameni din această ţară care nu vor să recunoască asta, de fiecare dată când legile voastre sunt încălcate şi statul de drept este ignorat, indiferent de cât de mult sau de puţin, prejudiciul adus democraţiei este profund. Vigilenţa permanentă este preţul libertăţii”, a reamintit Mark Gittenstein, remarcând călduros dăruirea cu care Monica Macovei, aflată în asistenţă, printre credincioşii greco-catolici, realizează aceasta.

 

Episcopul vicar greco-catolic al Bucureştilor, PS Mihai Frăţilă, i-a mulţumit ambasadorului american: „Prezenţa dumneavoastră aici confirmă tot ceea ce s-a făcut pentru ca vocea aceasta mică, a Bisericii Greco-Catolice, care a fost lumină a ridicării interioare morale şi naţionale a neamului nostru, să se facă auzită. Cu atât mai mult în momentele grele ale istoriei, când vocea noastră nu s-a mai auzit, ce mare bucurie din suferinţa noastră a fost să ştim că au fost atâte voci care s-au ridicat pentru adevăr şi dreptate”, a spus episcopul greco-catolic. PS Mihai Frăţilă a mulţumit SUA pentru că fiind „campioni ai adevărului şi libertăţii” au devenit vocea celor fără de voce, acordând o „susţinerea morală de nepreţuit” Bisericii Greco-Catolice.

 

Ambasadorul american şi soţia sa au discutat cu zeci de credincioşi greco-catolici, între aceştia fiind şi foşti deţinuţi politici, martori şi victime ale asaltului asupra statului de drept şi instaurării dictaturii comuniste de la sfârşitul anilor ’40.

Cele mai citite

PSD va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei

PSD va valida candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei în forurile statutare, conform declarațiilor liderului partidului, premierul Marcel Ciolacu, făcute marți. Ciolacu și Firea...

Persoanele fizice pot angaja și plăti legal personal pentru activitățile casnice

Ministerul Muncii anunță că platforma electronică destinată beneficiarilor și prestatorilor de activități casnice, care introduce un concept nou pe piața muncii, este funcțională și...

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...
Ultima oră
Pe aceeași temă