10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialAfacerile penale ale familiei Ciubotariu

Afacerile penale ale familiei Ciubotariu

Soţia fostului consilier local al Bacăului, Lucian Ciubotariu, a fost trimisă în judecată de DNA, alături de şeful Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est şi mai mulţi subalterni ai acestuia, pentru contracte încheiate cu Primăria. Aceste contracte aveau ca obiect inclusiv tipărirea de buletine de vot la alegerile locale.

 

Lucian Manuel Ciubotariu, mult timp mâna dreaptă a primarului băcăuan Romeo Stavarache, a ajuns în boxa acuzaţilor prin interpuşi: DNA Bacău i-a trimis în judecată soţia, Gabriela Ciubotariu, director general la Inter Print SRL, dar şi una dintre firme, Inter Print, ca persoană juridică, pentru obţinerea ilegală a 162.000 de euro din fonduri europene.

Ciubotariu, fost consilier local la Bacău, nu a recunoscut niciodată că el sau familia ar mai fi controlat firma din noiembrie 2007, de când a fost investit în funcţie şi până în prezent.

Dosarul DNA, pe rol la Judecătoria Bacău din 6 noiembrie 2012, deschide cutia Pandorei în legătură cu firma Inter Print, deoarece aceasta a derulat mai multe contracte cu Primăria Bacău exact în perioada 2008-2012, pe când Lucian Ciubotariu a fost consilier local.

Dacă acuzaţiile DNA vor fi confirmate de instanţă prin hotărâre definitivă şi irevocabilă, atunci, de facto, se demonstrează un conflict de interese care-l pune pe Ciubotariu, în prezent consilier judeţean la Bacău, în stare de incompatibilitate.

După demisia unui consilier liberal din Consiliul Local Bacău, survenită în octombrie 2007, Lucian Ciubotariu a fost nominalizat pe locul vacant. Pe atunci era mâna dreaptă a lui Romeo Stavarache. Juriştii au validat numirea, deşi tipografia Interprint derula mai multe contracte cu Primăria Bacău.

„Consilierii locali au mandatat încălcarea legii / Lucian Ciubotariu este incompatibil din prima zi”, titra pe 1 noiembrie 2007 ziarul „Deşteptarea”. Enunţul nu a impresionat majoritatea liberală din Consiliul Local.

Bona menajeră pe post de asociat, administrator şi manager

Abia în martie 2008, susţin procurorii DNA în rechizitoriu, Gabriela Ciubotariu a ieşit – doar formal – din acţionariatul Interprint.

Asociat unic şi administrator a devenit Irina Rusu, menajera şi bona familiei Ciubotariu.

Toate actele pentru contractul de finanţare încheiat între Inter Print SRL, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei la proiectul „Modernizarea activităţii de tipărire prin asimilarea de noi tehnologii”, au fost întocmite şi semnate de Gabriela Ciubotariu. Asociat unic, administrator şi manager de proiect (în mod fictiv) era menajera Irina Rusu.

În acest mod, pe 12 mai 2009, Inter Print a obţinut pe nedrept, printr-un cumul de infracţiuni, fonduri europene în valoare de 689.581 lei (echivalentul a aproximativ 162.740 euro).

Alături de Gabriela Ciubotariu au fost trimişi în judecată firma Inter Print (ca persoană juridică), Constantin Apostol, director general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Gheor­ghe Harja, Ioan Romeo Sauciuc, şi Ionel Popa, funcţionari ai aceleiaşi agenţii. Apostol este cumătrul lui Romeo Stavarache.

Milioane din tipărituri, buletine de vot, ziare şi mături

Dosarul DNA pune sub semnul infracţionalităţii toate licitaţiile şi contractele câştigate de Inter Print de la Primăria Bacău. În 2007, firma bonei-menajere a furnizat municipalităţii tipizate şi imprimate în valoare de 2,3 miliarde lei vechi. În 2008, Inter Print a tipărit buletine de vot la alegerile locale de 3,9 miliarde lei vechi. Felicitările trimise alegătorilor de Paşte şi de Crăciun în mandatul Stavarache au fost tipărite tot de Inter Print. La fel şi publicaţia „Mesagerul”, editată în ultimii trei ani, din banii băcăuanilor, de Consiliul Local (CL) şi Primărie. Anual, pentru un tiraj de 600.000 de exemplare, Inter Print a încasat 1,78 miliarde lei vechi. Inter Print a vândut Primăriei şi 23.000 de mături pentru 400 milioane lei vechi, livrate din comuna Iteşti de către tatăl său, Vasile Ciubotariu.

Dacă vor studia declaraţiile de avere ale lui Lucian Ciubotariu, aflate pe site-ul Primăriei Bacău, procurorii vor avea mari surprize. Una dintre ele confirmă vânzarea fictivă a firmei Inter Print: soţii Ciubotariu vând una dintre casele aflate în proprietate firmei preluate de menajeră, cu 175.000 de euro, bani pe care, fie şi teoretic, îi încasează de la aceasta. Dacă poate fi vorba de spălare de bani, e de competenţa DNA şi a ANI.

Ciubotariu: „Acum au primit comanda să acţioneze!”

„Acum s-a apăsat «play» şi s-a dat drumul la un dosar care conţine înregistrări făcute acum 4 ani. Dacă ştiau că se fac ilegalităţi cu fonduri europene puteau să le stopeze în faşă, încă de atunci, nu după patru ani, când banii au şi fost cheltuiţi. Dosarul nu e împotriva mea, ci împotriva grupului politic din care fac parte”, a declarat Ciubotariu pentru VoceaBacaului.ro, referitor la dosarul Interprint.

Nu ştiu ce ar mai putea declara dacă inspectorii ANI l-ar ruga să explice ce a scris cu mânuţa lui în propriile declaraţii de avere. Nu cred că le-ar putea spune, precum alegătorilor, că este o victimă politică, un sfânt, prigonit de o justiţie politizată.   

Cele mai citite

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...
Ultima oră
Pe aceeași temă