Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Adrian Severin, la DNA: De data aceasta, nu sunt autor, slavă Domnului, sunt complice

Fostul europarlamentar PSD Adrian Severin este audiat, vineri dimineață, la sediul Direcției Naționale Anticorupție.

Share

Ondine Ghergut 0 comentarii

Actualizat: 17.07.2015 - 19:34

UPDATE: Adrian Severin s-a ales cu noi acuzații în urma ridicării de documente de la Institutul ”Ovidiu Șincai” al PSD. Tot în baza acestor documente s-a extins urmărirea penală și față de secretarul de stat, fost asistent al lui Severin, Anne Jugănaru și față de Florin Leontin Abraham, tot pentru spălare de bani. Toți trei sunt membri fondatori ai Institutului Șincai. 

Citește și: Foștii asistenți ai lui Severin, secretarul de stat Anne Jugănaru și nepotul generalului Pavel Abraham, urmăriți penal

Institutul Social Democrat Ovidiu Șincai este o organizație non-profit care se ocupă cu educarea tinerilor social-democrați.  

Procurorii anticorupție au dispus extinderea urmării penale față de Adrian Severin membru al Parlamentului European, la data faptelor, pentru complicitate la spălare de bani, în formă continuată, potrivit unui comunicat DNA.

Astfel, procurorii arată că în perioada martie 2007 – noiembrie 2010, Adrian Severin a încheiat, fie în nume propriu, fie ca reprezentant al grupului politic din care făcea parte, din Parlamentul European, un număr de 20 de contracte de consultanță cu mai multe firme create anume pentru a justifica prestarea unor servicii fictive, constând în realizarea unor studii.

În perioada respectivă, singurele activităţi înregistrate de societăţile în cauză au fost cele în relaţia cu Adrian Severin, respectiv grupul politic din care făcea parte.

În aceeași perioadă, Adrian Severin ”cu intenţie și în conivenţă cu suspecții Jugănaru Anne-Rose-Marie, Abraham Florin – Leontin și o altă persoană”, a disimiluat originea ilicită a sumelor de bani provenite din decontările frauduloase din bugetul Parlamentului European, prin transferurile succesive ale sumei totale de 586.350 lei, efectuate de către societăţile din grup către o fundație, prin încheierea unor contracte fictive de pregătire şi instruire a personalului.

Concret, din actele de urmărire penală a rezultat faptul că plăţile efectuate în contextul de mai sus nu au la bază operaţiuni reale.

Pentru a da o aparenţă de legalitate transferurilor efectuate, suspecţii au convenit disimularea acestora sub forma plăţii unor servicii de pregătire profesională a angajaţilor, deşi aceeaşi angajaţi ai societăţilor în cauză au fost angajaţi şi la fundația respectivă, iar obiectul contractelor încheiate pentru justificarea plăţilor este similar.

Mai mult, numerele de ordine ale contractelor încheiate de fundație  cu societăţile în cauză sunt consecutive, ceea ce indică faptul că nu au existat contracte încheiate şi cu alţi potenţiali beneficiari ai unor astfel de cursuri.

În plus, o parte din plăţile facturate de fundația respectivă către societăţile comerciale „beneficiare” era ulterioară încheierii raporturilor de muncă cu acei salariaţi, aceştia fiind angajaţii unei alte societăţi din grup, la momentul respectiv, se arată în comunicatul DNA.

******

Fostul europarlamentar PSD Adrian Severin este audiat, vineri dimineață, la sediul Direcției Naționale Anticorupție. Severin a fost informat că este suspectat pentru complicitate la spălare de bani într-un dosar instrumentat de DNA. 

De asemenea, procurorii DNA au instituit și măsura sechestrului asigurător pe conturile fostului europarlamentarului. 

” De data aceasta nu sunt autor, slavă Domnului, sunt complice. Acuzațiile sunt de complicitate de spălare de bani. Nu am dat nicio declarație astăzi. Mai întâi am cerut să văd de unde vina suma asta de bani. Nu eu încheiam contracte (când era europarlamentar n.red) ci asistenții mei. Mi s-a pus sechestru pe conturi”, a declarat Severin. 

Severin a negat toate acuzațiile care i-au fost aduse de către procurori. 

Adrian Severin este judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție pentru corupție. 

Adrian Severin a fost trimis în judecată de procurori pe 11 septembrie, iar curtea supremă stabilise iniţial ca primul termen al procesului să aibă loc pe 25 februarie 2014, însă data a fost schimbată la cererea DNA.

Potrivit DNA, în perioada decembrie 2010 — martie 2011, Adrian Severin a acceptat promisiunea a doi jurnalişti de la publicaţia britanică "The Sunday Times", care efectuau o investigaţie sub acoperire, de a-i plăti 100.000 euro anual, în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, pe de o parte, şi a votării împotriva altor amendamente ce nu corespundeau intereselor societăţii comerciale pe care acestea pretindeau că o susţin, pe de altă parte.

"La suma menţionată se adăuga şi suma de 4.000 de euro pe zi, pentru orice acte efectuate de parlamentar, în legislativul european, în legătură cu depunerea de amendamente. În contextul discuţiilor din perioada ianuarie — martie 2011, Adrian Severin le-a pretins celor două persoane, potrivit înţelegerii, suma de 12.000 euro, lăsându-le să creadă că are influenţă asupra a doi deputaţi din Comisia Juridică, a Raportorului Comisiei pentru afaceri economice şi monetare din legislativul european, precum şi asupra unui alt membru al Parlamentului European, pentru a-i determina să introducă un amendament la proiectul de Directivă al Comisiei Europene privind garantarea depozitelor bancare, în sensul intereselor clienţilor companiei pe care cei doi susţineau că o reprezintă", susţin procurorii.

 

 

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...