10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialAdmiterea la liceu, pe baza de teste nationale

Admiterea la liceu, pe baza de teste nationale

Desi nu s-a stabilit o data exacta, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii va renunta la tezele cu subiect unic, care s-au dovedit a fi doar pierdere de vreme si fara nici o relevanta. In locul acestora, MECI vrea teste nationale de genul celor internationale (PISA).

Tezele au fost contestate nu doar de profesori, ci chiar de parinti si elevi, avand in vedere ca la notarea lucrarilor, care se face de catre profesorii care predau la clasa disciplina respectiva, era o foarte mare doza de subiectivism.
"Nu stiu cand vom lua decizia in sine, adica sa renuntam la teze, dar toata lumea in teritoriu este impotriva lor. Merg aproape saptamanal in cel putin doua judete, ma intalnesc cu multi profesori si toti recuza tezele cu subiect unic", ne-a declarat Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii.

Testele nationale, care vor lua locul tezelor,  ar conta in proportie de 50% la admiterea in clasa a IX-a, celelalte 50 de procente fiind reprezentate de media generala din clasele V-VIII. Daca testele vor fi introduse chiar din toamna, avand in vedere ca exista si o asemenea varianta de lucru, atunci admiterea la liceu din vara anului viitor va fi ceva mai atipica. Mai exact, media generala de admitere va fi compusa din 50% media generala din clasele V-VIII, 25% media de la tezele cu subiect unic din clasa a VII-a si 25% media de la testele nationale.
si pentru ca nu se mai doreste revenirea la fostele teste nationale, reprezentantii MECI se gandesc ca acelea viitoare sa fie de genul testarilor internationale PISA.
"Zilele acestea trebuie sa decidem ce vom face cu tezele, daca le scoatem examenele chiar din toamna sau din anul scolar 2010-2011. De scos este clar ca se vor scoate si ar fi mai bine sa introducem acest test national chiar din toamna si sa fie asemanator testelor PISA. Nu trebuie uitat ca in 2012 Romania va da iarasi teste PISA si din nou vom fi in coada plutonului, pentru ca elevii nu sunt obisnuiti cu astfel de teste", ne-a declarat Doina Pana, secretar de stat pe domeniul preuniversitar in MECI.

Ca tezele unice au fost un esec categoric – introduse efectiv de fostul ministru Cristian Adomnitei dupa ce in timpul predecesorului sau Mihail Hardau s-au facut simulari – nu mai poate contesta nimeni. Apare insa o alta problema, anume cat de pregatit este sistemul educational romanesc sa treaca imediat la teste gen PISA. In opinia conf. univ. Adrian Stoica, fost director al Serviciului National de Evaluare si Examinare, care a coordonat multi ani organizarea examenului national de capacitate, a testelor nationale si a testarilor PISA, trecerea la o evaluare asemenea celei internationale nu este deloc potrivita, in prezent fiind o distanta foarte mare intre realitate si practica.

"Testele PISA s-au facut pentru multe tari tocmai pentru ca nu testeaza ceea ce au invatat elevii in scoala, in baza programei scolare parcurse, ci competente si capacitati ale elevilor. De exemplu, la romana testeaza intelegerea unui text la prima vedere, elevii avand in fata o reclama sau un articol de ziar.  Totusi, admiterea la liceu trebuie sa testeze cunostinte. Dar, daca se doreste verificarea competentelor, atunci trebuie schimbata si curricula, ceea ce poate dura si 5 ani. Altfel, cu actualele programe prea incarcate, elevii vor invata lucruri inutile, ca, de exemplu, toate declinarile si conjugarile, ecuatii de toate gradele si industrii care nu mai exista si in continuare destui nu vor sti sa faca o cerere, sa trimita o telegrama, sa vorbeasca romaneste corect sau sa faca o inmultire. Daca invatamantul va merge ca pana acum, la testarile PISA vom fi mereu pe ultimele locuri. Doar Muntenegru si Albania sunt sub noi si Romania iese mereu sub media europeana", ne-a declarat Adrian Stoica.

Cele mai citite
00:03:41

Fără încetare de foc în Gaza unde războiul a ajuns la Ziua 200

Războiul dintre Israel și Hamasul palestinian a intrat marți în cea de-a 200-a zi fără niciun semn de repaus, în ciuda apelurilor urgente pentru...

Închisoare cu suspendare pentru trei activiști climatici care au vopsit cu spray portocaliu Poarta Brandenburg

Un tribunal din Germania i-a condamnat la opt luni de închisoare cu suspendare pe trei activişti climatici care au împroşcat cu spray portocaliu coloanele...

ROCA Investments înregistrează creștere pentru al șaselea an consecutiv, în pofida unui an plin de provocări, și o valoare de piață de 81,64 mil...

ROCA Investments, cea mai dinamică companie de private equity din România, celebrează șase ani de activitate pe piața locală. Compania anunță o evaluare curentă...
Ultima oră
Pe aceeași temă