13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialAdio cozi: eRomânia se lansează în decembrie

Adio cozi: eRomânia se lansează în decembrie

Ministerul Comunicaţiilor (MCSI) a anunţat astăzi că Sistemul Naţional Electronic de Plată Online a Taxelor şi Impozitelor va fi lansat oficial în cursul lunii decembrie 2010 urmând ca în cel mult un an şi jumătate cetăţenii României să poată plăti orice contribuţii către stat cu ajutorul internetului.

“Scopul principal al platformei de plăţi online este eliminarea cozilor la ghişeu, respectiv generarea de economii în bani şi timp atât pentru cetăţean cât şi pentru firme şi administraţie”, spun reprezentanţii Ministerului.

Sistemul va putea fi accesat de toţi românii din străinătate, iar într o primă etapă plăţile vor fi efectuate cu orice card înrolat Visa sau MasterCard. Cetăţenii nu vor fi obligaţi să-şi plătească taxele şi impozitele pe această platformă, existând şi alternativa efectuării plăţilor la ghişeul tradiţional.

Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Comunicaţiilor costul de implementare şi dezvoltare al sistemului este zero pentru Statul Român, acesta fiind dezvoltat din fonduri private de către Asociaţia de Plăţi Electronice din România (APERO).

Conform MCSI implementarea unui sistem electronic de încasare a taxelor şi impozitelor poate aduce o reducere a costurilor necesare acestei operaţiuni de aproximativ 40%, prin reducerea costurilor operaţionale şi reducerea cheltuielilor cu consumabilele, şi o creştere a procentului de încasare de aproximativ 10% în primul an de funcţionare.

În momentul de faţă acest sistemul este implementat în totalitate pe serverele MCSI – CNSMI, testele de funcţionaliate şi securitate fiind finalizate iar sistemul fiind pregătit pentru înrolarea instituţiilor publice. Costurile de utilizare vor depinde de rezultatele achiziţiilor publice ce vor fi derulate de către fiecare instituţie publică în parte pentru negocierea comisionului de tranzacţionare. Autorităţile publice vor avea posibilitatea în momentul înrolării să aleagă oricare dintre variantele: suportarea comisionului de către contribuabil, de către autoritatea publică sau în orice altă variantă agreată de către autoritatea publică.

Dezvoltarea şi implementarea Sistemului Naţional Electronic de Plată Online a Taxelor şi Impozitelor se realizează de către Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) prin Centrul Naţional de Management pentru Societatea Informaţională (CNMSI), în colaborare cu Asociaţia de Plăţi Electronice din România (APERO).

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă