Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Actriţa Lucia Mureşan va fi înmormântată, miercuri, la Cluj

Actriţa Lucia Mureşan va fi înmormântată, miercuri, la Cimitirul Central din Cluj-Napoca, la ora 13,00, informează un comunicat al UNITER, remis

Share

Rl online 0 comentarii

14.07.2010 - 09:51
Actriţa Lucia Mureşan va fi înmormântată, miercuri, la Cimitirul Central din Cluj-Napoca, la ora 13,00, informează un comunicat al UNITER, remis Agerpres.

 

Lucia Mureşan a murit, duminică noapte, la Cluj-Napoca, la vârsta de 72 de ani.

Actriţa suferea de o afecţiune gravă a coloanei, pentru care a fost operată de două ori.

Născută la 31 ianuarie 1938 la Cluj, Lucia Mureşan a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, secţia Arta Actorului în anul 1958.

Şi-a început activitatea didactică în cadrul IATC 'I.L.Caragiale' în anul 1963 susţinând cursul de 'Arta şi tehnica vorbirii' până în anul 1992.  În perioada 1992 - 1996 a activat în cadrul Universităţii Hyperion din Bucureşti, susţinând cursurile de 'Arta actorului', 'Vorbire scenică', 'Analiza procesului scenic', iar între 1996 - 2002 a lucrat la Universitatea Ecologică din Bucureşti, devenind în 1997 decan al Facultăţii de Arte, specializarea Actorie.

Din 2002 a coordonat activitatea Facultăţii de Teatru din cadrul Universităţii 'Spiru Haret' din Bucureşti, contribuind la formarea multor generaţii de tineri actori.

Rămân memorabile rolurile interpretate în teatru în peste 100 de spectacole din dramaturgia naţională şi internaţională, printre acestea aflându-se: Sonia din 'Unchiul Vania', de A.P.Cehov, Ofelia din 'Hamlet', de William Shakespeare, Aniutka din 'Puterea întunericului', de Lev Tolstoi, Ana din 'Azilul de noapte', de Maxim Gorki, Polixenia din 'Hecuba', de Euripide, Ondine din 'Ondine', de Jean Giraudoux, Desdemona din 'Othello', de William Shakespeare, Ranevskaia din 'Livada de vişini', de A.P.Cehov, Amelia din 'Al patrulea anotimp' de Horia Lovinescu, Împărăteasa Tulia din 'Negru şi Roşu', de Horia Lovinescu, Doamna din 'Cruciada copiilor', de Lucian Blaga.

A jucat în filme precum 'Gioconda fără surâs'' în regia Malvinei Urşianu, 'Buletin de Bucureşti' regia Virgil Calotescu, 'Al 5-lea As', regia Mircea Drăgan, 'Rosemil', regia Radu Gabrea, 'Divorţ... din dragoste', regia Andrei Blaier, 'Dizidenţii', regia Nicolae Mărgineanu.

De asemenea, Lucia Mureşan a avut o bogată activitate în televiziune şi radio unde a coordonat emisiuni culturale încă din anul 1958. Cunoscută pentru timbrul său vocal deosebit, ea s-a identificat cu emisiunea ''Teleencicopedia'', ca şi Florian Pittiş.

A fost căsătorită timp de 40 de ani cu fotograful Ion Miclea, 'omul cu ochi de vrăjitor'.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...