Achiziţia de avioane F16 rămâne în aer

Preşedintele Traian Băsescu a părăsit ieri şedinţa de bilanţ a activităţii Ministerului Apărării fără să dea vreo declaraţie presei, semn al tensiunilor ce au marcat discuţiile care, pentru prima ...

Share

Cristian Campeanu 0 comentarii

25.02.2013 - 20:01

Preşedintele Traian Băsescu a părăsit ieri şedinţa de bilanţ a activităţii Ministerului Apărării fără să dea vreo declaraţie presei, semn al tensiunilor ce au marcat discuţiile care, pentru prima oară, au avut caracter secret. Sursa acestor tensiuni este subfinanţarea cronică a armatei.

Într-un comunicat criptic difuzat de MApN se afirmă că şeful Marelui Stat Major, „generalul-locotenent Ştefan Dănilă, a prezentat o radiografie completă a stării armatei, punând accent pe obiectivele prioritare ale Statului Major General, participarea la proiectele Alianţei de dezvoltare a capabilităţilor comune, dezvoltarea capabilităţilor prin abordare multinaţională de tip Smart Defence şi, mai nou, iniţiativa de forţe interconectate (Connected Forces Initiative, CFI), serviciul de luptă şi participarea la operaţii în afara teritoriului naţional“.

Atât „Smart Defence“, cât şi mai noua CFI sunt, în esenţă, două modalităţi inventate de americani pentru a răspunde diminuării continue a resurselor alocate apărării în statele europene şi presupun un nivel crescut de cooperare şi interoperabilitate între statele membre NATO pentru a menţine la o cotă înaltă nivelul de dotare şi pregătire. Altfel spus, după ce că europenii cheltuie puţin pe apărare, cheltuie şi prost, multe dintre achiziţiile militare fiind redundante şi cu rezultate îndoielnice. Punerea accentului pe cele două concepte de către Dănilă spune un singur lucru: Armata Română nu are bani.

Cât de gravă este situaţia a subliniat acelaşi Dănilă, care a afirmat că „în 2012, restricţiile bugetare au afectat activitatea Armatei prin agravarea stării tehnice a echipamentelor şi prin diminuarea nivelului de pregătire“. Cu alte cuvinte, nu numai că Armata nu se gândeşte la modernizare, dar, potrivit şefului MSM, abia dacă este capabilă să se menţină în stare de operare.

Ministrul Mircea Duşa a încercat să ambaleze sărăcia Armatei declarând că „anul 2013 este unul de referinţă. Acum, pentru prima dată după cinci ani de scăderi consecutive, bugetul Apărării este mai mare cu 14% faţă de cel din anul precedent. La cheltuielile de capital sunt repartizate peste 700 de milioane de lei şi ne dorim ca, anual, să avem o creştere cu 0,3% din PIB la bugetul MApN“. Afirmaţiile ministrul Duşa nu fac însă decât să sublinieze starea precară a Armatei. Ministerul Apărării are alocată în bugetul pentru anul 2013 suma de 5.637.856.000 de lei, care, aparent, reprezintă o creştere de 14% faţă de anul precedent, dar în realitate adânceşte şi mai mult subfinanţarea Apărării. Dacă anul trecut 80% din bugetul Armatei reprezentau cheltuieli de personal, anul acesta procentul creşte. Dacă, aşa cum susţine Duşa, „la cheltuieli de capital“, adică echipamente, sunt alocate 700 de milioane, această sumă reprezintă sub 13% din buget, ceea ce înseamnă că Armata cheltuieşte din ce în ce mai mult cu personalul – deşi, de exemplu, militarii români din Afganistan au unele dintre cele mai mici diurne dintre toate statele participante – şi din ce în ce mai puţin cu echipamentele şi antrenarea soldaţilor. În plus, în primăvara acestui an începe retragerea din Afganistan, ceea ce presupune cheltuieli suplimentare cu repatrierea efectivelor şi echipamentelor. Nici vorbă, aşadar, de o suplimentare a veniturilor.

Faptul că militarii sunt nemulţumiţi a reieşit şi din declaraţiile prim-ministrului Victor Ponta, care a ţinut să îi asigure că bugetul Armatei va continua să crească până în 2016.

În condiţiile subfinanţării Armatei, achiziţionarea avioanelor multirol, amânată în fiecare an, se află sub semnul întrebării. Anul trecut, fostul ministru Corneliu Dobriţoiu afirmase că s-au găsit 600 de milioane de dolari pentru achiziţionarea a 12 avioane F16 la mâna a doua din Portugalia şi că prima tranşă de 70 de milioane va fi plătită în 2013.

Ieri însă, atât Ponta, cât şi Duşa au refuzat să confirme dacă acest calendar va fi respectat. Ponta a încercat să se eschiveze declarând că decizia nu este numai a Guvernului, indicând în acest fel către CSAT şi preşedinţie, iar Duşa s-a mulţumit să reamintească faptul că va avea discuţii pe această temă cu omologul său portughez săptămâna
viitoare. Resursa de zbor a avioanelor MIG 21 pe care o are
România expiră în 2017, moment în care România va trebui să închirieze avioane pentru a-şi asigura patrulele aeriene.

Dacă nu sunt bani de avioane, se pare că sunt bani de pensii. Ponta a ţinut să-i asigure pe militari că guvernul nu are de gând să recalculeze pensiile militare, dar acest mesaj se adresează mai puţin militarilor activi, cât partenerilor USL din Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate conduse de celebrul colonel Mircea Dogaru.    

Citește totul despre:

Comentarii