Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Academicianul Bogdan Alexandru, INCULPAT de DNA pentru prejudicii de peste 3,7 milioane euro în dauna Academiei Române

Academicianul Alexandru Bogdan, fost președinte al Fundației Patrimoniu a Academiei Române, este audiat la DNA într-un dosar deschis încă din 2014, în care se investighează încheierea a 20 de contracte de arendă pe bani puțini, prejudiciile fiind estimate la peste 3,7 milioane de euro.

Share

Ondine Ghergut 0 comentarii

Actualizat: 31.03.2016 - 21:41

Academicianul Alexandru Bogdan, fost președinte al Fundației Patrimoniu a Academiei Române, este audiat la DNA într-un dosar deschis încă din 2014, în care se investighează  încheierea a 20 de contracte de arendă pe bani puțini, prejudiciile fiind estimate la peste 3,7 milioane de euro. Academia este una dintre instituțiile care dețin cele mai multe proprietăți imobiliare.Multe dintre ele ar fi fost înstrăinate sau arendate ilegal.

Ancheta este de durată din cauza expertizelor, spun specialiștii.

Academicianul Alexandru este urmărit penal pentru folosirea influenței ori a autorității funcției sale de conducere în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, constând, în principal, în neplata obligațiilor contractuale.

Procurorii l-au încadrat încă din 2014 în forma continuată a infracțiunii.

Fundația Patrimoniu a Academiei Române a fost înființată în 2005. Bogdan Alexandru a fost președintele Fundației Patrimoniu în perioada 2006-2010, perioadă în care ar fi  încheiat  20 de contracte, fără respectatarea statutului fundației, contracte prin care Academia Română a fost prejudiciată.

 Prejudiciile sunt atât de natură patrimonială (a vândut bunuri imobile ), cât și bugetară (redevențe mici pentru arendări de terenuri, sume neîncasate în totalitate, protocoale sau convenții care au produs prejudicii Academiei Române).

Contractele care au prejudiciat Academia Română

1.   Convenţia de cooperare tehnico-ştiinţifică încheiată  cu  S.C. GRUPUL INDUSTRIAL VOICULESCU ŞI COMPANIA SA (GRIVCO SA, controlat de Dan Voiculescu) la care s-ar fi semnat nelegal cinci acte adiționale, fără respectarea Statutului Fundaţiei „Patrimoniu”. Prin cele cinci acte adiţionale, au fost încheiate cinci contracte de arendare fără respectarea procedurii de avizare a actelor juridice încheiate de către Fundaţia „Patrimoniu”, procedură obligatorie. Spre exemplu, pentru suprafaţa de teren de 1.484,31 hectare Fundaţia „Patrimoniu” nu a calculat valoarea arendei şi nici nu a comunicat arendaşului obligaţia de plată. Există mai multe nereguli consemnate în audit. Astfel de nereguli apar și la alte contracte, protocoale de colaborare sau convenții

2.   Contractul de arendare încheiat cu SC Rovexim SRL, la care s-a făcut un act adițional în 2007 prin care s-a prelungit contractul pe 20 de ani. Arenda nu a fost încasată integral; nu s-au renegociat prețurile pentru arendare, păstrându-se prețuri mici, sub valorile pieței

3.   Contract de concesiune pe 99 de ani cu SC Manoleti SRL a peste 300 de hectare ( de fapt, două contracte) –prejudiciile sunt peste 4.000.000 de euro

4.   Protocolul de parteneriat tehnico-ştiinţific şi economic încheiat între Fundaţia „Patrimoniu” şi S.C. MIDAGRO S.R.L.

5.   Contractul de parteneriat încheiat între Fundaţia „Patrimoniu” şi S.C. EVN WINDPOWER DEVELOPMENT & CONSTRUCTION  S.R.L.Bogdan Alexandru ar fi pus gratuit la dispoziţia S.C. EVN  WINDPOWER DEVELOPMENT & CONSTRUCTION S.R.L. suprafaţa de 130,8 hectare teren;

6.   Contractul de arendare încheiat între Academia Română şi Lasc Doru

7.   Contractul de arendare nr. 4746 din 10.12.2002, încheiat între Academia Română şi S.C. M.D. AGRICOLA S.R.L.

8.   Contractul de arendare nr. 1138 din 25.03.2004, încheiat între Academia Română şi S.C. CARPAŢI MODERN FURNITURA S.R.L.

9.   Contract de concesiune încheiat cu S.C. HORTIMPEX  LIYLAN AGRO S.R.L. Terenurile au fost concesionate pe 45 de ani, cu redevență “0” lei

10.Protocol de colaborare tehnico-științifică încheiat cu S.C. BIO AGRA S.R.L. în dezavantajul Academiei

11.Contract de arendare încheiat cu S.C. AGRIMAT MATCA S.A.

12.Contract de arendare încheiat cu S.C. AGRIROM S.R.L.

13.Contract de arendare încheiat cu S.C. PREST SERV INTERNAŢIONAL S.R.L.

14.Contract de arendare încheiat cu Asociaţia Familială Butcaru Valentina

15.Contracte (trei) de consultanţă încheiate între Fundaţia „Patrimoniu” şi S.C. NICO PROTECTION SECURITY GROUP  S.R.L. si contract de prestări servicii

16.Contractul de prestări servicii încheiat între Fundaţia „Patrimoniu” şi S.C. GFA-RO CONSULTANŢĂ IMPEX  S.R.L.

17.Contractul de prestări servicii încheiat între Fundaţia „Patrimoniu” şi S.C. PHARO STRATEGY S.R.L.

18. Contractul de prestări servicii încheiat între Fundaţia „Patrimoniu” şi  S.C. TASCS CONTAB GRUP S.R.L.

19.Contractul de asistenţă juridică încheiat între Fundaţia „Patrimoniu” şi CAB – Lucian Pitaru

20. Contract prestări servicii încheiat cuS.C. NICO PROTECTION SECURITY GROUP  S.R.L. ( Fundația Patrimoniu a încheiat, în total, trei contracte cu această societate: două de prestări servici, una de consultanță)

Citiți, de luni, în România liberă, serialul despre culisele jafului de proporții, realizat pe spatele Academiei Române. 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...