Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

A murit parintele controlului calitatii

Americanul de origine romana Joseph Juran, care a redefinit controlul calitatii ca prioritate a managementului, revolutionand economia americana si cea japoneza, a murit pe data de 28 februarie, la varsta de 103 ani, a scris cotidianul ...

Share

Rl online 0 comentarii

07.03.2008 - 00:00

Americanul de origine romana Joseph Juran, care a redefinit controlul calitatii ca prioritate a managementului, revolutionand economia americana si cea japoneza, a murit pe data de 28 februarie, la varsta de 103 ani, a scris cotidianul britanic "The Times".
Cartea sa, "Manualul Controlului Calitatii", aparuta in 1951, este un tratat de referinta in domeniu, Juran devenind unul dintre cei mai importanti consultanti din SUA in domeniul managementului. El a convins companiile asupra necesitatii planificarii si controlarii calitatii de la cel mai inalt nivel al conducerii.


In anii ‘50, el a ajuns si in Japonia, care avea in acea perioada o mare problema legata de calitatea slaba a produselor. Prelegerile si cursurile privind importanta calitatii au avut un puternic ecou, iar aplicarea recomandarilor sale a avut un rol decisiv in miracolul economic japonez care a urmat.
Joseph Moses Juran s-a nascut la Braila in anul 1904 si a crescut la Gura Humorului. Familia sa a emigrat in America in 1912, stabilindu-se in Minnesota. Pentru a se putea intretine si a-si termina studiile, Juran a lucrat ca muncitor necalificat. A absolvit Universitatea din Minnesota, devenind inginer electronist, iar in 1924 s-a angajat in cadrul departamentului de control al companiei Western Electric, o divizie de productie a companiei AT&T, unde a promovat rapid.
In timpul razboiului a lucrat la programul Lend-Lease prin care SUA furnizau echipamente Marii Britanii si aliatilor sovietici.


A devenit apoi profesor de inginerie industriala la Universitatea din New York, lucrand si in calitate de consultant. El a decuplat definitia calitatii de ideea de lux si i-a convins pe manageri ca este mai ieftin sa planifice si sa controleze calitatea strict, de la inceput, decat sa aiba probleme cu produse defecte sau de slaba calitate ulterior. Responsabilitatea pentru calitate nu trebuie lasata departamentelor de control, ci trebuie sa revina nivelurilor de varf ale managementului, acordandu-i-se o importanta egala cu cea a aspectelor financiare, a sustinut Juran.
El este autorul "Trilogiei Juran", concept potrivit caruia controlul calitatii postproductie trebuie precedat de planificarea calitatii si urmat de masuri pentru ameliorarea continua a produselor.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...