Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

A MURIT fostul director al Muzeului de Istorie al Moldovei

Istoricul şi arheologul Mircea Petrescu-Dîmboviţa, membru titular al Academiei Române şi fost director al Muzeului de Istorie al Moldovei, a încetat din viaţă la vârsta de 98 de ani, informează ...

Share

Rl online 0 comentarii

15.04.2013 - 11:55

Istoricul şi arheologul Mircea Petrescu-Dîmboviţa, membru titular al Academiei Române şi fost director al Muzeului de Istorie al Moldovei, a încetat din viaţă la vârsta de 98 de ani, informează Înaltul For Cultural şi Ştiinţific, informează Mediafax.

Născut în anul 1915, la Galaţi, Mircea Petrescu-Dîmboviţa a absolvit cursurile liceale în oraşul natal, după care a urmat studii de istorie, filosofie şi drept la Bucureşti, obţinând, în 1947, doctoratul în litere şi filozofie, specialitatea preistorie.

În anul 1938 şi-a început cariera universitară ca asistent onorific la catedra de Preistorie şi Arheologie a Universităţii din Bucureşti şi a urmat toate treptele ierarhiei universitare, ajungând profesor şi decan la Facultatea de Istorie a Universităţii din Iaşi.

A îmbinat activitatea universitară cu aceea de cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie şi Arheologie "A.D. Xenopol" din Iaşi şi a fost director al Muzeului de Istorie al Moldovei.

A întreprins numeroase săpături arheologice în Muntenia şi Moldova, mai ales cu privire la neo-eneolitic, perioada de tranziţie la epoca bronzului, prima şi a doua perioadă a epocii fierului, perioada formării poporului român şi evul mediu.

A participat la numeroase recunoaşteri arheologice în Moldova, ale căror rezultate le-a publicat în volumul "Aşezări din Moldova de la paleolitic până în secolul XIII", prioritate tematică în ţara noastră.

Bogata sa activitate de cercetare s-a concretizat într-un număr impresionant de cărţi, studii, comunicări şi rapoarte apărute în ţară şi peste hotare, printre care "Nouvelles données concernant le néolotique carpatho-balkanique", "Depozitul de bronz de la Bârsana"(Maramureş), "Contribuţii la sfârşitul epocii bronzului şi începutul epocii de fier din Moldova", "Cetăţuia de la Stoicani", "Populaţii şi culturi în spaţiul carpato-dunărean în prima jumătate a mileniului I î.e.n.", "Metalurgia bronzului", "Die Nekropole der Noua-Kultur auf der «Ţugueta» bei Truşeşti. Kreis Botoşai, Normoldau, Rumänien", "Cercetări arheologice şi istorice din zona lacului de acumulare Bicaz".

A elaborat manualele "Scurtă istorie a Daciei preromane", "Istoria României . De la începuturi până în secolul VIII" (în colab.), a colaborat la "Enciclopedia arheologiei şi istoriei vechi a României" şi a participat ca autor şi coordonator la volumul I din tratatul "Istoria românilor".

Pentru valoarea contribuţiilor sale ştiinţifice, Mircea Petrescu-Dîmboviţa a fost ales, în 1991, membru corespondent şi, în 1996, membru titular al Academiei Române. Aprecierea activităţii sale este atestată şi de alegerea sa în prestigioase instituţii ştiinţifice de specialitate dintre care pot fi amintite cea de membru titular al Institutului de Preistorie şi Protoistorie din Florenţa şi membru corespondent al Institutului Arheologic German.

"Prin plecarea spre veşnicie a istoricului şi academicianului Mircea Petrescu Dâmboviţa, Academia Română pierde pe un distins istoric şi profesor a cărui operă rămâne în istoriografia românească", se arată în comunicatul remis MEDIAFAX.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...