A murit Arthur Finkelstein, care i-a consiliat pe Richard Nixon, Ronald Reagan, George W. Bush și Traian Băsescu

A murit strategul politic Artur Finkelstein, care i-a consiliat pe Richard Nixon, Ronald Reagan, George W. Bush, Traian Băsescu și Călin Popescu Tăriceanu

Share

Adrian Bărbulescu 0 comentarii

Actualizat: 20.08.2017 - 12:43

A murit strategul politic Arthur Finkelstein, care i-a consiliat pe Richard Nixon, Ronald Reagan, George W. Bush, Traian Băsescu și Călin Popescu Tăriceanu.

Evreu-american, Finkelstein s-a născut la New York, în 1945. De-a lungul carierei sale în lumea politicii s-a impus ca un geniu şi a fost văzut adesea ca un adevărat "magician" pentru previziunile care se adevereau în materie de alegeri, scrie Mediafax.

Între anii 1970 şi 1980, Arthur Finkelstein a lucrat cu foştii preşedinţi ai Statelor Unite Richard Nixon, Ronald Reagan şi George W. Bush. În Israel, Finkelstein s-a implicat în campania din 1996 a lui Benyamin Netanyahu care s-a dovedit a fi una de succes împotriva lui Shimon Peres. Finkelstein a dat viaţă frazei cheie de atunci "Peres va diviza Ierusalimul", care avea să îl ajute decisiv pe Netanyahu.  

În 2012, Arthur Finkelstein a crezut în mod eronat că Mitt Romney îl va învinge pe Barack Obama la alegerile prezidenţiale de atunci. Alegerile din 2013 i-au demonstrat, din nou, că se înşela, când i-a sfătuit pe Likud şi Yisrael Beiteinu să meargă pe aceeaşi linie, lucru care l-a costat pe Likud peste o pătrime din reprezentanţii din Knesset.

Parlamentarii de stânga l-au criticat, deseori, pe Finkelstein pentru atacurile îndreptate asupra opozanţilor clienţilor săi.

În România, Arthur Finkelstein i-a consiliat pe Traian Băsescu, Călin Popescu Tăriceanu şi pe câţiva membri ai PNL.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...