Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

A început procesul de canonizare a părintelui Arsenie Boca

Biserica Ortodoxă Română (BOR) a început procesul de canonizare a lui Arsenie Boca, prin Episcopia Devei și Hunedoarei, care strânge dovezi și mărturii despre viața părintelui, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica.

Share

Andra Dolana 0 comentarii

Actualizat: 01.10.2015 - 23:21

Biserica Ortodoxă Română (BOR) a început procesul de canonizare a lui Arsenie Boca, prin Episcopia Devei și Hunedoarei, care strânge dovezi și mărturii despre viața părintelui, a declarat  purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica, potrivit Mediafax

Procesul poate dura ani de zile. 

Stoica a explicat că procesul de canonizare începe din teritoriu, în acest caz inițiativa având-o Episcopia Devei și Hunedoarei, în subordinea căreia se află Mănăstirea Prislop, unde a slujit părintele Arsenie Boca.

Citește și: Ziua lui Arsenie Boca: Cinci lucruri mai puțin cunoscute despre Sfântul Ardealului

Episcopia va aduna dovezi și mărturii privind viața lui Arsenie Boca, urmărind ortodoxia credinței, sfințenia vieții și evlavia populară. Odată strânse toate aceste date, dosarul va fi înaintat Sinodului Mitropoliei Ardealului, care îl va completa, dacă este cazul, și îl va înainta mai departe Sfântului Sinod al BOR, pentru a fi analizat de Comisia de canonizare.

"În acest proces de canonizare e nevoie de răbdare și de timp. Poate dura ani", a mai spus părintele Stoica, precizând că Patriarhia nu a primit nicio petiție pentru canonizarea lui Arsenie Boca, dar că există o petiție online în acest sens.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, Gabriel Miricescu, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că, până la sfârşitul acestui an, o comisie specială, formată din teologi şi ierarhi, va strânge dovezi şi mărturii despre viaţa şi faptele părintelui Arsenie Boca.

“Episcopia Devei şi Hunedoarei va constitui, până la sfârşitul acestui an, o comisie specială, formată din teologi şi ierarhi, care se va ocupa de canonizarea părintelui Arsenie Boca, deoarece Mănăstirea Prislop, unde se află mormântul lui Arsenie Boca, este pe teritoriul episcopiei noastre. Procesul de canonizare este unul îndelungat, nu ştim cât va dura, pentru că e nevoie să fie strânse dovezi, mărturii despre viaţa şi faptele acestuia. Sperăm ca această comisie să îşi înceapă activitatea la începutul anului viitor”, a spus Miricescu.

Potrivit acestuia, de asemenea, va trebui să fie pregătită şi "rânduiala unei slujbe de pomenire a viitorului sfânt", cu ritualul specific, care va fi oficiată în ziua ce va fi trecută în calendarul ortodox ca fiind cea a “sfântului Arsenie Boca”.

Prin petiţia deschisă pe internet credincioșii cer Patriarhiei Române canonizarea părintelui Arsenie Boca.

"Pentru că evlavia populară vorbeşte de la sine, cerem Patriarhiei Române, Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, să înceapă demersurile fireşti pentru canonizarea Sfântului Ardealului", se arată în textul petiției.

Peste 12.500 de persoane au semnat această petiție online.

Părintele Arsenie Boca, ieromonah, teolog și pictor ortodox român, născut la 29 septembrie 1910, la Vața de Sus, judeţul Hunedoara, a fost stareț la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus și, apoi, la Mănăstirea Prislop.

Citește și: Sondaj Inscop: Câți români cred că Arsenie Boca este sfânt

Datorită personalității sale şi darului de văzător cu duhul, mii de credincioși veneau să-l asculte. Tot din acest motiv însă, a fost hărțuit de Securitate. A fost unul dintre martirii comunismului, fiind închis la Securitatea din Brașov, apoi dus la Canal și din nou închis la Jilava, București, Timișoara și la Oradea. După 1959, i s-a interzis activitatea preoţească.

Arsenie Boca a murit în 28 noiembrie 1989.

La mormântul său de la Mănăstirea Prislop, din Țara Hațegului, se perindă zilnic sute de pelerini, iar la sărbătorile religioase vin zeci de mii de credincioşi din întreaga ţară pentru a se ruga.

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...