23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecial75% din rezervele de gaze, epuizate

75% din rezervele de gaze, epuizate

Diminuarea drastica a rezervelor de petrol si gaze va forta Romania sa-si majoreze puternic importurile de materii prime. In prezent consumul de titei este asigurat in proportie de 40% din productia interna, iar in anul 2007 se estimeaza ca acest procent se va reduce la circa 30%.

Productia interna de gaze a Romaniei s-ar putea reduce, peste 10 ani, la 50% din necesarul de consum, de la nivelul actual de 70%, ca urmare a scaderii rezervelor, sustine presedintele Agentiei Nationale de Resurse Minerale (ANRM), Gheorghe Buliga. Tendinta in privinta productiei de gaze este descrescatoare, iar Romania a extras aproape 75% din rezervele detinute, a spus presedintele ANRM, la un seminar privind domeniul energiei. Potrivit scenariului prezentat de acesta, rezervele ar putea spori usor prin cresterea gradului de recuperare a perimetrelor gazeifere exploatate. Totodata, Romania intentioneaza in perspectiva sa stabileasca o ruta de transport a gazelor petroliere lichefiate si a hidrocarburilor pe Dunare si pe Rin, pana la Marea Nordului. In prezent, consumul de gaze al Romaniei este de circa 18 miliarde de metri cubi pe an, din care importurile acopera aproximativ o treime, iar in ceea ce priveste capacitatea de depozitare subterana, aceasta se ridica la 3,5 miliarde metri cubi.

Rezervele de titei, in declin accentuat

Romania detine la aceasta ora circa 5% din rezervele de titei ale Europei, fapt ce plaseaza tara noastra pe locul patru in Europa, dupa Norvegia, Marea Britanie si Danemarca. Rezervele sunt estimate la aproximativ 950 milioane barili, in conditiile in care in 1995 ele erau 1.600 milioane barili. In 2005, productia interna de titei s-a cifrat la 5,2 milioane tone, iar cea de gaze la 12,48 miliarde metri cubi de gaze. Petrom, care este principalul furnizor, detine rezerve de petrol si gaze estimate la un miliard de barili echivalent petrol. Cresterea continua a consumului de carburanti si gaze, concomitent cu epuizarea zacamintelor, va accentua in anii urmatori dependenta de importuri. In prezent consumul de titei este asigurat in proportie de 40% din productia interna, iar in anul 2007 se estimeaza ca acest procent se va reduce la circa 30%. La nivelul anului trecut, redeventele petroliere la titei incasate anul trecut de statul roman s-au ridicat la 309,38 milioane RON, in crestere fata de 2004, cand s-au incasat 239,45 milioane RON. In acelasi timp, redeventa incasata pentru gazele naturale a fost de 362,04 milioane RON, suma care a reprezentat o crestere cu 45 milioane RON fata de anul precedent.

Guvernul vrea sa majoreze redeventele

In acest moment, exista elaborat un nou proiect de lege privind modificarea Legii minelor si a petrolului prin care statul incearca sa majoreze redeventele.
Modificarile avute in vedere constau, in principal, in majorarea redeventei petroliere prin aplicarea unei cote de 8% (fata de 5% in prezent) din valoarea veniturilor brute realizate din operatiunile petroliere de transport si tranzit al petrolului prin sisteme nationale de transport, precum si din operatiunile petroliere efectuate prin terminalele petroliere aflate in proprietatea publica a statului.
De asemenea, ar putea fi introdusa o noua componenta a redeventei petroliere, calculata ca o cota de 3 % din valoarea veniturilor brute realizate din operatiunea petroliera de inmagazinare a gazelor naturale in depozite subterane. O incercare similara a mai fost facuta de Cabinetul Tariceanu in octombrie anul trecut, dar ea a cazut cu brio in Parlament. La vremea respectiva, Guvernul sustinea ca, prin acceptarea noilor procente, redeventele petroliere ar aduce in plus la bugetul de stat 680 miliarde lei vechi.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Dezvăluiri din viața artistei Anna Lesko. După cinci ani de singurătate, cântăreața rupe tăcerea

Anna Lesko s-a "dezbrăcat" de cuvinte la podcastul "Fain și Simplu" moderat de Mihai Morar. Artista a vorbit despre viața ei personală, regrete și...

Antrenor dat afară pentru că a avut o relație cu o jucătoare. Anunțul clubului englez Leicester City

Formația engleză de fotbal feminin Leicester City și-a concediat antrenorul, pe Willie Kirk, după ce acesta a fost acuzat că a încălcat codul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă