15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecial746 de raniti si patru morti prin impuscare

746 de raniti si patru morti prin impuscare

In urma evenimentelor din 13-15 iunie, cand fortele de ordine au intervenit in forta impotriva demonstrantilor care participau de 52 de zile la o manifestatie pro-democratie, s-au inregistrat numeroase victime ca urmare a batailor si a folosirii armelor de foc si s-au dispus arestari ilegale cu nemiluita. Numarul mortilor (prin impuscare sau ca urmare a ranilor provocate in cadrul incidentelor) este in continuare controversat, cifrele oficiale fiind contrazise cu diverse dovezi de asociatiile care se ocupa de victimele mineriadelor.

Fara mandate de arestare

Conform datelor detinute de Asociatia Victimelor Mineriadelor 1990-1991, in acea perioada au fost retinute 1.030 de persoane (in evidentele oficiale figureaza 1.024). Retinerea persoanelor s-a facut ilegal, fara emiterea unor mandate de arestare. Cei retinuti au fost dusi la doua unitati militare, la Magurele si Baneasa. Unii au fost eliberati dupa 2-9 zile. Mandate de arestare au fost emise doar pentru 165 de persoane acuzate de diverse fapte.
“In ziua de 13 iunie 1990 au fost retinuti 262 de cetateni, dusi la unitatea de la Magurele, dar au fost eliberati in seara aceleiasi zile, la ora 18”, a afirmat Ene Viorel, presedintele asociatiei.
Numarul ranitilor este de 746, conform evidentei de la comisiile parlamentare de ancheta.
Oficial, numarul mortilor in mineriada din iunie '90 este de 6: patru morti prin impuscare, un decedat in urma unui infarct si o persoana injunghiata, despre care nu se stie precis de care parte a baricadei a fost (demonstrant sau venit din Giurgiu in sprijinul puterii, pentru sustinerea minerilor). In schimb, presedintele Asociatiei Victimelor Mineriadelor, Ene Viorel, sustine ca numarul mortilor din acele zile depaseste 100: “Exista documente, marturii ale medicilor, ale oamenilor de la cimitirele Domnesti si Straulesti. Cu toate ca am afirmat tot timpul ca cifra reala a mortilor este de peste 100, nimeni nu ne-a contrazis pana in prezent si nu a existat nici o pozitie oficiala impotriva”.

Condamnat pentru tentativa de decapitare

In urma mineriadei, au fost inculpate cateva zeci de persoane, care au fost judecate in cadrul a patru loturi (patru dosare).
Singura persoana care face puscarie (o condamnare de 10 ani) ca urmare a activitatilor din 13-15 iunie este un miner, Denes Domokos, acuzat de tentativa de omor, de incercare de decapitare a liderului studentilor, Marian Munteanu.
Alte patru persoane, doi mineri si doi ofiteri de la UM 0215, au fost condamnate cu suspendare ca urmare a distrugerilor si furtului unei mari sume de bani, circa 70 mii de dolari SUA (partial recuperata) din casa lui Ion Ratiu, din str. Armindeni nr. 4. Ion Ratiu era membru marcant al Partidului National Taranesc si presedinte al Uniunii Mondiale a Romanilor Liberi.
In prezent, ancheta in legatura cu evenimentele din 13-15 iunie a fost reluata, ca urmare a plangerii initiale a AVMR din 1997, la care s-au adaugat si numeroase plangeri ale unor persoane fizice si asociatii neguvernamentale.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu, despre inflație: “Reuşim să o ducem într-un trend descendent… suntem în drumul economic corect”

Marcel Ciolacu, în calitate de prim-ministru, subliniază că inflația are o tendință descendentă, iar acest lucru devine evident în fiecare lună. În plus, el...

VIDEO. “Am început să am psihoze”. Cuplul din showbiz care s-a despărțit după patru ani de relație

Una dintre cele mai cunoscute influencerițe din România a făcut marele anunț: s-a despărțit de iubitul ei. Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu au făcut...

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...
Ultima oră
Pe aceeași temă