64 de focoase militare au dispărut dintr-un tren care circula de la Braşov către Bulgaria

UPDATE: CN ROMARM precizează că filiala TOHAN - Zărneşti, în baza unui contract de export cu un partener din Bulgaria, a efectuat un export a cărui condiţie de livrare prevedea ca transferul de proprietate să ...

Share

maria cocuți 0 comentarii

17.07.2011 - 10:46

UPDATE: CN ROMARM precizează că filiala TOHAN - Zărneşti, în baza unui contract de export cu un partener din Bulgaria, a efectuat un export a cărui condiţie de livrare prevedea ca transferul de proprietate să aibă loc la Braşov, din acel moment responsabilitatea asupra transportului revenind beneficiarului, informează Mediafax.

"Compania Naţională ROMARM - filiala S.C. TOHAN S.A. - Zărneşti, în baza unui contract de export cu un partener extern, din Bulgaria, având toate aprobările impuse de legile româneşti, a efectuat un export a cărui condiţie de livrare (FCA) prevedea ca transferul de proprietate între furnizor şi beneficiar să aibă loc la Braşov. Din momentul transferului de proprietate, responsabilitatea asupra transportului şi securităţii mărfii i-a revenit beneficiarului", se arată în comunicatul ROMARM, semnat de general manager Vasile Marius Crişan.

Potrivit sursei citate, partenerul extern a încheiat un contract cu o companie românească care era obligată, conform contractului, să asigure transportul şi securitatea lui pe teritoriul României.

"Din informaţiile pe care le deţinem rezultă că pe teritoriul judeţului Giurgiu ar fi dispărut 4 lăzi cu elemente de muniţie. În momentul de faţă este în curs de desfăşurare o anchetă de către instituţiile abilitate ale statului român", precizează comunicatul.

UPDATE:  Transportul de material militar oprit în Giurgiu este un export intracomunitar din România spre Bulgaria, care avea toate avizele şi documentele necesare desfăşurării sale, informează MAE.  Instituţia mai precizează că problematica securităţii transportului nu făcea parte  din atribuţiile ministerului.

"Referitor la transportul de material militar oprit în Giurgiu, MAE precizează că este vorba despre un export intracomunitar din România spre Bulgaria, care avea toate avizele şi documentele necesare desfăşurării sale, problematica securităţii transportului neintrând în atribuţiile Ministerului Afacerilor Externe sau ale Departamentului pentru Controlul Exporturilor", potrivit MAE.

 

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Florin Hulea, a declarat că focoasele dispărute dintr-un tren nu reprezintă muniţie de război, ci simple componente care nu prezintă niciun pericol, el precizând că IJJ a declanşat o anchetă privind modul în care s-a desfăşurat paza muniţiei.

Florin Hulea a precizat că nu este vorba despre muniţie de război, ci despre componente care nu prezintă pericol."Nu este muniţie de război, aşa cum s-a spus, sunt simple componente care nu prezintă pericol decât asamblate într-un sistem", a spus Hulea.

El a precizat că ancheta în acest caz a fost preluată de Parchetul Militar Bucureşti, iar la nivelul Jandarmeriei s-a creat comisie pentru "a analiza evoluţia".

"Dacă se vor constata nereguli acestea vor fi sancţionate la finalul anchetei", a precizat Hulea.


UPDATE: Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române,Marius Militaru, a declarat, la Giurgiou, în conferinţa de presă organizată pentru prezentarea acestui caz, că focoasele dispărute nu reprezintă niciun pericol, potrivit Mediafax.

"Aceste componente în mod separat nu reprezintă pericol, ci doar asamblate, integrate într-un sistem pot deveni periculoase", a spus Militaru.

UPDATE: Oficialii companiei de stat Romarm au declarat că focoasele fuseseră vândute de filiala de la Tohan unei firme din Bulgaria şi că astfel nu mai aparţineau societăţii române, potrivit NewsIn.

"În momentul în care dispozitivele militare părăsesc incinta Romarm, ele nu mai se află în responsabilitatea noastră", au spus aceştia.

De asemenea, oficiali ai Jandarmeriei Române au declarat că a fost constituită o comisie care se va deplasa la Giurgiu, pentru a stabili împrejurările în care patru lăzi cu obiecte militare au dispărut dintr-un tren care le transporta de la Braşov către Bulgaria.

UPDATE: Trenul care transporta obiecte cu specific militar era un transport social privat, astfel că nu era necesară informarea autorităţilor în legătură cu deplasarea şi cu ruta urmată, potrivit Mediafax.

UPDATE: Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti confirmă că, sâmbătă, în jurul orei 15,30, lucrători din cadrul Staţiei CFR Giurgiu Nord au descoperit că dintr-un tren au dispărut patru lăzi ce conţineau obiecte cu specific militar, informează Agerpres.

Patru lăzi care conţineau în total 64 de focoase pentru rachete au dispărut dintr-un tren ce transporta armament de la o fabrică din Braşov cu destinaţia Bulgaria, potrivit unor surse judiciare.

Conform acestora, trenul era păzit de jandarmi, iar dispariţia armamentului a fost sesizată sâmbătă de către poliţiştii de la Transporturi.

Se pare că furtul ar fi avut loc în localitatea Stăneşti din judeţul Giurgiu.

Poliţiştii giurgiuveni au instalat filtre şi efectuează activităţi specifice după ce patru lăzi cu 16 focoase au dispărut dintr-un tren special de transport marfă care se deplasa către Bulgaria.

"Ancheta în desfăşurare este a Parchetului Militar, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Giurgiu efectuează activităţi specifice pentru prinderea cu operativitate a făptaşilor", a declarat duminică, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Giurgiu, Mirela Gheţa

 

UPDATE: Reprezentanţi ai Ministerului Apărării susţin că transportul nu aparţine ministerului, potrivit Mediafax.

Parchetul Militar Bucureşti a declanşat o anchetă în acest caz, după ce s- a observat că sigiliul era rupt în containerul în care erau depozitate obiecte cu specific militar.

Totodată, surse judiciare afirmă că ar fi fost vorba despre un export privat de armament, iar una dintre ipotezele luate în calcul este că furtul ar fi fost comis de către hoţi de fier vechi.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Giurgiu, comisar Mirela Gheţa, a declarat că poliţiştii giurgiuveni au instituit filtre rutiere în totul judeţul.

"Ancheta în acest caz nu ne aparţine, noi am instituit filtre rutiere", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Giurgiu.

64 de focoase militare destinate unor rachete de război au dispărut dintr-un tren păzit de jandarmi care a plecat sâmbătă din Braşov cu destinaţia Bulgaria, potrivit NewsIn.

Dispariţia celor patru lăzi în care se aflau cele 64 de focoase militare a fost sesizată sâmbătă, în jurul orei 15.00, de către poliţiştii de la Transporturi, iar ancheta în acest caz este condusă de Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Până la această oră, nu se ştie cu exactitate în ce zonă pe traseu au dispărut focoasele, însă sigiliul vagonului în care erau depozitate a fost rupt, fapt sesizat abia în staţia CFR Giurgiu Nord. De altfel, traseul de deplasare al trenului a fost studiat şi ar fi fost ridicate incidii din localitatea Stăneşti.

Trenul era păzit de 10 jandarmi înarmaţi.


Citește totul despre:

Comentarii