13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecial600 de euro in plus pentru pensionarii stabiliti in Austria

600 de euro in plus pentru pensionarii stabiliti in Austria

Cateva sute de pensionari romani care isi incaseaza pensiile in Austria prin aplicarea unui regulament european si care mai primesc  venituri de completare din partea acestei tari au ajuns subiect de presa in Austria. Heute.at, site de stiri austriac cu un trafic de 17.000 de vizitatori zilnic, acuza ca pensionarii romani fac "manevre" pentru obtinerea rezidentei si pentru a-si rotunji pensiile de mizerie din tara cu o completare de aproximativ 600 de euro, acordata de austrieci.

Potrivit Regulamentului Comisiei Europene 1408/71, drepturile unei persoane retrase din munca dintr-o tara UE pot fi incasate intr-un alt stat al Uniunii in care aceasta si-a stabilit resedinta. Articolul IV, paragraful 2 al Regulamentului CEEE 1408/71 are cu siguranta intentii bune, insa aceste intentii bune au, nu de putine ori, consecinte fatale, ca de exemplu pentru Austria si contribuabili, scrie site-ul mentionat, conform Agerpres. Un roman are o pensie de doar 100 de euro si poate solicita la organul teritorial competent plata diferentei suplimentului compensatoriu (supliment acordat de austrieci in scopul atingerii unui venit minim), in valoare de 720 de euro, pentru aceasta fiind nevoie doar de o notificare, spun ziaristii austrieci.

 

In cazul unei retele corespunzatoare de relatii, pentru un roman sau un bulgar nu va fi probabil nici o problema sa obtina un document doveditor al resedintei, afirma heute.at, citand "un informator". Dupa niste eforturi birocratice minore, un pensionar roman sau bulgar primeste in cont 620 de euro lunar din banii contribuabililor austrieci, se plange heute.at.

Pensionarii, verificati la domiciliu
Casa Austriaca de Asigurari de Pensie (PVA) ar fi la curent cu situatia, Johannes Pundi, seful PVA, afirmand ca se cunoaste problema, iar numarul acelora care se folosesc de aceasta reglementare europeana este in crestere, spune heute.at. Austriecii au numarat nici mai mult, nici mai putin de 550 de cazuri de pensionari romani care le-ar inrobi bugetul. Un purtator de cuvant al Ministerului pentru Afaceri Sociale austriac a declarat pentru heute.at ca, daca exista motive de indoiala, solicitantul strain trebuie sa dovedeasca ca locuieste intr-adevar in Austria. Suma alocata pensionarilor romani lunar este de 341.000 de euro, ceea ce inseamna cheltuieli anuale de 4,09 milioane euro, mai afirma heute.at.

Acuzele indreptate impotriva pensionarilor romani ar putea veni in viitor si din partea altor state care completeaza veniturile pensionarilor la un minim garantat. In Belgia, nivelul este de 902 euro, in Danemarca, de 727 de euro, 201 euro in Grecia, 500 de euro in Franta si 400 de euro in Irlanda. Cei mai darnici cu pensionarii sunt luxemburghezii, care le dau acestora aproximativ 1.000 de euro pe luna pentru un stagiu de cotizare de 40 de ani. Germania, Olanda si Finlanda nu au prevederi la existenta unei pensii minime. In Romania, pensia minima este de 87 de euro.

 

Potrivit Casei de Pensii, sunt platite anual 5.000 de pensii peste granita, cele mai multe pentru persoa-ne stabilite in Germania, Austria si Ungaria. Angelica Mihail, director de comunicare al Casei de Pensii, crede ca aceasta este o falsa problema. "Oamenii nu abuzeaza, ei beneficiaza de un drept. Nu e vina oamenilor, nu e vina statului roman sau a Regulamentului CE. Orice caz trebuie investigat suplimentar, si nu tratat la prima citire", spune ea.

Cele mai citite

Te confrunți cu durere la nivelul genunchiului? Cum recunoști ruptura de menisc și ce poți face pentru a o trata

Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a...

Welkins: Excelență în siguranță și inovație pentru clădiri

În lumea modernă, unde siguranța, accesibilitatea și iluminarea sunt priorități esențiale, compania Welkins Fire Protection Solutions SRL se remarcă ca un lider în furnizarea...

Ministrul Transporturilor: „Contractul pentru încă un lot din secțiunea montană a Autostrăzii A8 intră în licitație”

Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis joi spre validare la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice documentaţia pentru contractul necesar construcţiei lotului...
Ultima oră
Pe aceeași temă