13.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecial50 de milioane de oameni risca sa moara din cauza unei pandemii...

50 de milioane de oameni risca sa moara din cauza unei pandemii de gripa

50 de milioane de oameni sunt in pericol de a muri in curand daca o pandemie de gripa nu va fi stopata. Intr-un raport, Guvernul de la Londra avertizeaza ca statele lumii ar trebui sa ia masuri urgente pentru a limita proportiile catastrofale pe care aceasta maladie le-ar putea lua – titreaza in editia de luni publicatia britanica "The Independent".

In documentul elaborat de o comisie a Camerei Lorzilor, ministrii cabinetului Gordon Brown critica sistemul lacunar de avertizare in privinta unei pandemii de gripa. Ei acuza lipsa de coordonare asupra masurilor de prevenire, dar si lipsa strategiilor si a unui plan de actiune rapid si eficient in cazul declansarii pandemiei.    

Raportul Comisiei ataca in termeni extrem de duri Organizatia Mondiala a Sanatatii (WHO), pe care o califica drept "disfunctionala", si pune la indoiala eficienta unui raspuns adecvat din partea comunitatii internationale la o astfel de provocare majora pentru umanitate.

Guvernul britanic isi argumenteaza criticile prin faptul ca au trecut 40 de ani de la ultima  pandemie de gripa si, deci, este inevitabila o reizbucnire a maladiei la nivelul intregului mapamond. Numarul mortilor ar fi catastrofal. Expertii sustin ca intre doua si 50 de milioane de oameni din lumea intreaga ar cadea victime maladiei, iar in Marea Britanie s-ar putea inregistra cel putin 75.000 de morti.

Cel mai insemnat pericol este identificat in zona tarilor din "Lumea a Treia", dar si de la bolile noi aparute la animale (elocvent in aceasta privinta este exemplul virusului gripei aviare, cu mutatiile sale periculoase, care a reusit sa se transmita la om). Totodata, este incriminat sistemul deficitar de prevenire a unei pandemii prin lipsa unor masuri de monitorizare a turistilor care calatoresc in "zonele de risc", fapt ce creste exponential pericolul "purtarii virusului de la o granita la alta".
In acest sens, documentul mentioneaza faptul ca, in medie, peste 800 de milioane de oameni calatoresc anual dintr-o tara in alta. Este amintit potentialul devastator al unor boli precum SARS sau ebola, dar si diverse alte maladii infectioase necunoscute pana acum. "Desi in ultimii 10 ani s-au adus multe imbunatatiri sistemului international de supraveghere si raspuns la astfel de amenintari, sunt foarte multe lucruri de facut urgent pentru a detecta la timp eventuale mutatii letale ale virusului gripal, inainte ca acesta sa apuce sa se propage la nivel mondial" – se arata in raportul guvernului britanic.

Ministrii Cabinetului de la Londra atrag atentia asupra faptului ca nu toate tarile au capacitatea si resursele de a sustine o politica de vaccinare antigripala a populatiei, mai ales a persoanelor considerate cu risc major, si, in cazul unei pandemii de gripa, vor fi primele afectate. In context, se solicita dirijarea unor fonduri suplimentare catre tarile considerate cele mai vulnerabile (din cauza sistemelor de sanatate nationale deficitare), pentru a le ajuta sa ajunga la nivelul unui raspuns international comun in cazul declansarii pandemiei.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă