Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

40 de ani de la reprimarea "Primaverii de la Praga"

Pe 21 august 1968, locuitorii Pragai s-au trezit in mijlocul tancurilor sovietice care ocupasera capitala Cehoslovaciei in timpul noptii. Tancurile Pactului de la Varsovia au anihilat miscarea de reformare a comunismului cunoscuta ca ...

Share

Rl online 0 comentarii

21.08.2008 - 00:00
Pe 21 august 1968, locuitorii Pragai s-au trezit in mijlocul tancurilor sovietice care ocupasera capitala Cehoslovaciei in timpul noptii. Tancurile Pactului de la Varsovia au anihilat miscarea de reformare a comunismului cunoscuta ca "Primavara
de la Praga".

Ales prim-secretar al Partidului Comunist din Cehoslovacia in ianuarie 1967, slovacul Alexander Dubcek a initiat o serie de reforme democratice, printre care cele mai importante erau abolirea cenzurii si adoptarea unei forme reduse de pluralism politic. In plus, Dubcek a decis crearea unei administratii federale (Cehia si Slovacia) si descentralizarea economiei. Acest program de reforme, care urmarea crearea unui "socialism cu fata umana", a fost interpretat la Moscova ca o amenintare la adresa valorilor socialismului marxist-leninist. Liderul sovietic, Leonid Brejnev, a enuntat "doctrina suveranitatii limitate" care-i poarta numele, prin care se justifica interventia militara impotriva Cehoslovaciei prin nevoia de a apara "cuceririle socialismului" amenintate de "fortele anticomuniste" si le-a ordonat celorlalti membri ai Pactului de la Varsovia sa se alature URSS in invadarea Cehoslovaciei. Cu exceptia Romaniei si a Albaniei, acestia (RDG, Polonia, Ungaria, Bulgaria) s-au supus. 200.000 de soldati si 2.000 de blindate au intrat pe teritoriul Cehoslovaciei in noaptea de 20 spre 21 august si Primavara de la Praga a pierit sub tancurile sovietice. Praghezii au incercat sa reziste in pofida apelurilor liderilor Primaverii si 72 dintre ei au murit, iar alti 700 au fost raniti. Dubcek a fost inlocuit cu promoscovitul Gustav Husak.
La nici zece ani avea sa se nasca, tot in Cehoslovacia, sub autoritatea morala a lui Vaclav Havel, miscarea pentru drepturile omului Charta ’77. La inceputul anilor ’80, in Polonia, la Gdansk, aparea primul sindicat liber din blocul comunist, Solidaritatea, iar in noiembrie ’89 cadea Zidul Berlinului.


Discurs

» Momentul lui Ceausescu
Pe 21 august 1968, Nicolae Ceausescu a tinut un discurs de la balconul Comitetului Central al PCR, in care a condamnat invazia Cehoslovaciei ca pe o mare greseala a URSS. Pozitia virulent antisovietica i-a adus o imensa popularitate in randurile romanilor care au sperat ca Ceausescu este un lider reformator de tipul lui Dubcek. Ceausescu a devenit o vedeta si in Occident, unde a fost perceput ca omul care poate crea o bresa in blocul comunist. Ulterior toate aceste sperante s-au naruit. Ceausescu s-a dovedit un tiran megaloman de tipul lui Kim Ir Sen, iar pretinsa sa independenta fata de Moscova, o diversiune bine intretinuta.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...