Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

360 de milioane de dolari, in buzunarele coruptilor din Sanatate

Peste 13% din totalul cheltuielilor publice din Sanatate au reprezentat, in 2005, plati informale in Sanatate. Acestea reprezinta spaga, ciubucul sau atentiile date de bolnavi medicilor sau asistentelor. Se adauga comisioanele firmelor pentru ...

Share

Ioana Georgescu 0 comentarii

18.07.2007 - 00:00
Peste 13% din totalul cheltuielilor publice din Sanatate au reprezentat, in 2005, plati informale in Sanatate. Acestea reprezinta spaga, ciubucul sau atentiile date de bolnavi medicilor sau asistentelor. Se adauga comisioanele firmelor pentru achizitia de medicamente sau materiale sanitare. Suma platilor informale se ridica la 360 de milioane de dolari. Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, a declarat, cu ocazia prezentarii proiectului "Reglementarea platilor informale din sistemul de sanatate romanesc", finantat prin programul Global Opportunities Fund, administrat de Ambasada Marii Britanii, ca familiile sarace contribuie mai mult la platile informale decat cele cu venituri mari. "De fapt, spaga este mult mai mare la achizitia de materiale si medicamente decat atentiile date personalului medical", a subliniat Nicolaescu. Ministerul Sanatatii spera sa reduca fenomenul spagii din Sanatate prin functionarea asigurarilor private de sanatate, prin infiintarea sectiilor particulare in spitalele publice si a protocoalelor pentru tratament. Nicolaescu considera ca spaga din Sanatate nu se explica prin faptul ca medicii au salariile mici, amintind ca in 2007 au fost alocate cele mai mari majorari salariale, de 22%. Proiectul implementat de Legicon si sustinut de Ambasada Marii Britanii isi propune sa lanseze o serie de dezbateri publice pentru reducerea fraudei din Sanatate si realizarea unui studiu privind impactul introducerii asigurarilor voluntare de sanatate si a platilor directe. Conform studiilor, aproape jumatate din romani se tem ca, in ciuda introducerii asigurarilor private de sanatate, vor fi nevoiti sa aduca in continuare medicului plicul cu bani. Ambasadorul britanic Robin Barnett a subliniat ca platile informale merita o atentie sporita. "Exista o varietate de masuri care pot fi luate in abordarea acestei probleme. Printre acestea se numara campaniile publice de informare similare celor din alte sectoare", a afirmat Robin Barnett.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...