33 de europarlamentari cer parlamentarilor români să respingă inițiativa Coaliției pentru Familie

33 de membri ai Parlamentului European cer, într-o scrisoare deschisă, președinților celor două Camere și a principalelor partide din România să nu susțină organizarea referendumului pentru modificarea Constituției intr-un mod care limitează definiția familiei

Share

Iulia Iancu 0 comentarii

Actualizat: 17.05.2017 - 17:04

33 de membri ai Parlamentului European cer, într-o scrisoare deschisă, președinților celor două Camere și a principalelor partide din România să nu susțină organizarea referendumului pentru modificarea Constituției intr-un mod care limitează definiția familiei, incitand la discriminarea familiilor care nu corespund notiunii promovate de inițiatorii referendumului, se arată într-un comunicat de presă remis RL. 

"Permițând desfășurarea referendumului, fără a prevedea nici o formă alternativă de recunoaștere juridică a cuplurilor necăsătorite, păreți să aprobați încălcarea continuată a drepturilor omului pentru cuplurile de același sex, dar și pentru copiii care trăiesc în familii formate din parteneri ce nu sunt căsătoriți sau copiii care trăiesc în familii monoparentale.

Într-adevăr, această dezbatere se referă la oameni și familii reale, care sunt în prezent excluse, cu consecințe grave, de la a beneficia de un set de drepturi de bază, însoțite de îndatoriri aferente. Fără o formă de recunoaștere din partea statului, acești oameni nu au dreptul la protecția căminului familial și nu au voie să aibă grijă de copiii partenerului lor atunci când acest lucru este cel mai necesar, de exemplu în urma decesului unuia dintre parteneri.

Ei pot fi refuzați să-și viziteze partenerul la spital, nu au dreptul la moștenire, nu au acces la drepturi sociale fundamentale ca parteneri etc. Și, cel mai adesea, copiii lor - din relațiile anterioare - sunt primele victime ale acestei lipse de recunoașteri”, se arată în textul scrisorii.

Semnatarii au solicitat totodată ca Parlamentul României să creeze cadrul legal pentru "o formă de recunoaștere suplimentară și alternativă pentru toate cuplurile, inclusiv pentru cuplurile de același sex, pentru a asigura un nivel minimal de protecție la care acestea au dreptul în temeiul legislației europene din domeniul drepturilor omului".

"Toți trăim în Uniunea Europeană - o uniune a valorilor democratice care garantează cetățenilor europeni și membrilor familiilor lor dreptul de a circula liber între statele membre și de a locui oriunde pe teritoriul UE. Cuplurile de același sex stabilite în statele membre care acordă recunoașterea legală și protecția familiilor lor nu pot fi tratate ca străini unul față de celălalt atunci când trec granița României. În ciuda solicitărilor repetate ale Parlamentului European, cuplurile de același sex sau cuplurile de sex diferit recunoscute prin parteneriate înregistrate nu dispun în prezent de protecția legii într-o minoritate în continuă scădere a statelor membre, inclusiv în România.

Situația cuplurilor de același sex care se bucură de dreptul lor de a circula liber pe teritoriul UE este, de asemenea, în atenția Curții de Justiție a UE (CJUE) în cazul Coman. Într- adevăr, Curtea Constituțională a României a căutat îndrumarea CJUE în interpretarea prevederilor europene de drepturile omului, a dreptului Uniunii Europene și a prevederilor constituționale ale României", se mai arată în comunicat.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...