12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecial27 de persoane, salvate de un elicopter militar

27 de persoane, salvate de un elicopter militar

Viiturile provocate de ploile foarte puternice au dus la izolarea unui numar de 27 de persoane intr-o tabara din comuna Ocolis (Muntii Apuseni), judetul Alba. Cei noua adulti si 18 copii, dintre care patru au cetatenie olandeza, au fost salvati cu ajutorul unui elicopter militar, care i-a transportat o parte pe stadionul din Turda, iar restul la drumul national ce traverseaza Valea Ariesului.
Comandantul Corpului IV Armata Teritorial “Maresal Constantin Prezan”, general maior Ioan Ciupei, a declarat ieri dimineata, in cadrul videoconferintei cu prefectii, ca la interventia de salvare au participat un detasament de vanatori de munte din Campeni si un elicopter al Bazei 71 Aeriene Campia Turzii, pus la dispozitie la interventia ministrului Apararii, Teodor Atanasiu.
Pe langa vanatorii de munte, la operatiunile de salvare a mai participat si Serviciul Salvamont Alba. “Copiii erau pe acoperisul unei cabane. Am facut apel la Armata sa-i evacuam si sa-i aducem in siguranta la Turda. Am trimis autobuze care sa-i preia si sa-i aducem in siguranta la parintii lor din Cluj-Napoca si Turda”, a declarat prefectul judetului, Mihail Hardau, in cadrul videoconferintei. Elicopterul a facut doar un transport pe ruta Ocolis – stadionul din Turda, restul persoanelor izolate fiind aduse pana in apropierea DN 75 de unde au fost preluate de microbuze si transportate spre Cluj-Napoca si Turda. Persoanele izolate erau intr-o tabara la Pensiunea “Casa Domnului”, patronata de o organizatie religioasa neoprotestanta.
La Ocolis a fost prezent ieri si presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel, pentru a vedea la fata locului distrugerile provocate de viitura pe DJ 750 G, care face legatura dintre drumul national 75 si comuna. Ruperea soselei in mai multe locuri a facut ca localitatea respectiva sa ramana practic izolata de restul lumii.
Viiturile de pe Valea Ocolisului au determinat distrugerea drumului in cinci portiuni pe distante cuprinse intre 10 si 20 de metri. De asemenea, 20 de anexe gospodaresti de pe raza comunei au fost inundate, 15 punti si 10 podete au fost distruse, iar doua poduri au suferit avarii importante.
Tot in Apuseni, circulatia pe DN 75 in zona orasului Baia de Aries se desfasoara cu greutate ca urmare a unor alunecari de teren. Ploile torentiale din ultimele zile au avut efecte devastatoare in judetul Alba, unde sute de locuinte au fost inundate, iar kilometri intregi de drumuri au fost distruse de furia apelor. Cele mai afectate localitati au fost Aiud, Livezile, Ocolis si Baia de Aries.
In municipiul Aiud mai erau ieri inundate aproximativ 75 de subsoluri de case, autoritatile depunand eforturi sustinute pentru scoaterea apei din imobile.

Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă