19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecial24 de medalii pentru Romania la patru olimpiade internationale

24 de medalii pentru Romania la patru olimpiade internationale

Desi nu se poate face un bilant general, avand in vedere ca nu s-au terminat toate olimpiadele internationale la care vor participa si elevi romani, se poate trage insa linie dupa cele care s-au incheiat. Este vorba despre olimpiadele internationale de fizica, biologie, matematica si interdisciplinara, care sunt deja istorie, loturile respective revenind in tara. Nedrept, atentia sponsorilor romani este indreptata tot spre sport, indeosebi spre fotbal, desi echipa nationala nu mai face mare branza, ratand una dupa alta calificarile la campionatele europene si mondiale. Asa se face ca spre rezultatele olimpicilor romani, care-si pun la bataie materia cenusie, deci cea care nu se vede si care nu poate starni aplauze la scena deschisa sau sa se transforme intr-un spectacol de televiziune, nu se prea uita lumea, ca sa nu mai vorbim de premii in bani mai consistente. Doar companiile din domeniul medical “Sindan” si “Medicover” au initiat programe de sponsorizare a echipelor de olimpici la anumite discipline. Concret, Compania “Sindan” este de 13 ani sponsorul oficial al lotului international de chimie al Romaniei, iar de doi ani “Medicover”, careia i s-a alaturat din acest an si compania “Volvo”, incurajeaza eforturile olimpicilor internationali la disciplinele fizica, matematica si biologie.
Un prim bilant al medaliilor obtinute de elevii romani se prezinta astfel:
– cinci medalii la Olimpiada Internationala de Fizica
– sase medalii la Olimpiada Internationala de Matematica
– doua medalii la Olimpiada Internationala de Biologie
– 11 medalii si un premiu special la Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Tuymaada.

La matematica, cele mai multe medalii de aur

Lotul olimpic de matematica s-a intors in tara din Mexic – tara care a gazduit cea de-a 46-a editie a Olimpiadei Internationale de Matematica – abia joi seara, cu o intarziere de o zi, ca urmare a ciclonului Eugene. Cei sase componenti ai lotului s-au intors cu un palmares stralucit – patru medalii de aur, una de argint si una de bronz, fiind cea mai buna reprezentare a tarii noastre la aceasta disciplina dupa 1996 pana acum. In clasamentul pe medalii, cele patru medalii de aur i-au pozitionat pe primul loc in Europa, la nivel mondial fiind pe locul doi, la egalitate cu Rusia si SUA (fiecare cu cate patru medalii de aur), dupa China, care, prin cele cinci medalii de aur, s-a clasat pe primul loc. La puncte insa, tara noastra s-a clasat pe locul VI, ceea ce este foarte bine pentru noi, avand in vedere potentialul material, numarul de locuitori etc.
Inca obositi de pe drum, dar multumiti si fericiti ca au trecut cu bine si peste aceasta olimpiada, cei sase olimpici au fost premiati ieri de “Medicover” cu un abonament de sanatate “Silver”, ceea ce se concretizeaza printr-un medic personal si toata gama de servicii medicale oferite de companie.
“Plasarea pe locuri este mai putin relevanta. Important este ca tot timpul am fost printre fruntasi. Pana acum, pe primele locuri erau China si Rusia, dar acum vine puternic si echipa SUA, apoi urmeaza cateva tari cu potential economic mai redus si populatie nu foarte numeroasa, cum este cazul nostru. Daca nu se incurcau la prima problema, care nu a fost dificila, dar asa sunt emotiile, nu poti fi mereu in priza, toti sase ar fi trebuit sa vina cu aur.
In privinta concursului, problemele au fost pe stilul asiaticilor, care se intalnesc tot mai mult in echipele Canadei, ale SUA, Marii Britanii si Australiei, pe langa China si Japonia evident, adica probleme care-ti cer sa ai curajul si puterea sa duci toate calculele pana la capat, deci mai putin care sa implice creativitatea si logica”, a spus ieri prof. univ. dr. Radu Gologan, cadru universitar la Universitatea Politehnica Bucuresti si cercetator la Institutul de Matematica din Bucuresti, coordonatorul lotului olimpic de matematica al Romaniei.

Ciclonul Eugene i-a privat de un pahar cu vin

Ciclonul Eugene, pe langa ca le-a amanat revenirea in tara, nu i-a impresionat insa foarte mult pe olimpici. “Ne asteptam sa fie ceva mai spectaculos, chiar eram curiosi sa vedem cum se desfasoara un ciclon. N-a fost decat o vijelie, cum avem noi. Plus ca nici nu am putut sa sarbatorim reusita”, a spus amuzat Marius Pachitariu (elev in clasa a XI-a la Colegiul National Iasi), inca suparat ca a ratat din probleme si a castigat doar medalia de bronz.
“Cam ciudat pe acolo. Pentru ca le-a spus guvernatorul ca este ciclon, desi era un vant amarat, timp de trei zile nu s-au vandut bauturi alcoolice. Asa ca nu am putut sa cumparam niste vin ca sa sarbatorim evenimentul. Ne-am multumit cu apa”, a completat razand profesorul Gologan.

Gabriel Kreindler, in drum spre Universitatea Princeton

Gabriel Kreindler, care a terminat Colegiul National “Tudor Vianu” din Bucuresti si care din Mexic s-a intors cu cea mai stralucitoare medalie, aur, si-a facut deja planurile pentru facultate. Din toamna va incepe cursurile Universitatii Princeton din SUA, unde se va alatura olimpicilor internationali din anii trecuti, studenti tot la matematica. “Cred c-o sa fie bine, dar nu ma intrebati ce voi face mai tarziu. Sigur o sa fac un doctorat si o sa lucrez in domeniu – matematica sau informatica”, ne-a spus Gabriel, care a fost la a treia participare internationala si din clasa a VIII-a a castigat mereu aurul la olimpiada nationala de matematica.

Andrei Stefanescu, student la doua facultati

Andrei, proaspat absolvent al Colegiului National “Tudor Vianu” din Bucuresti si medaliat cu argint, a sosit ieri mai tarziu la conferinta organizata cu ocazia premierii lotului de matematica. S-a grabit sa prinda inscrierile la Universitatea Politehnica Bucuresti, Facultatea de Automatica si Calculatoare, pe care o va urma in paralel cu Facultatea de Matematica a Universitatii Bucuresti.
“O sa fac cel putin primul an si apoi o sa vad daca o sa aplic si eu la o universitate din strainatate. Mai am timp sa ma gandesc sa vad pe ce drum o sa apuc”, a spus Andrei.

Bogdan Andrei Ungureanu, inca la liceu

Bogdan Andrei Ungureanu (elev in clasa a XII-a la Colegiul National “Traian” din Drobeta-Turnu Severin) si-a sporit performantele, venind cu aur, dupa ce anul trecut a fost medaliat cu argint. Cum este in ultimul an de liceu, Bogdan mai are ceva timp, dar va aplica in toamna la mai multe universitati din SUA si spera sa fie admis la una prestigioasa.
“Deocamdata sunt fericit si o sa am timp sa ma gandesc la viitor”, ne-a spus Bogdan.

Adrian Zahariuc, mezinul lotului

Pentru al doilea an consecutiv, Adrian Zahariuc (care a trecut clasa a XI-a la Colegiul National “Ferdinand I” din Bacau) a fost mezinul lotului international de matematica si a venit acasa cu o stralucitoare medalie de aur. “Am tot timpul sa ma gandesc. Abia am trecut intr-a XI-a”, ne-a spus Adrian, cel mai timid dintre cei sase olimpici.

Dragos Michnea, cu gandul la visul american

Dragos Michnea, care a trecut in ultimul an de liceu la Colegiul National “Gheorghe Sincai” din Baia Mare, a reusit sa castige o medalie de aur, ajutand lotul sa obtina un loc foarte bun in clasamentul pe natiuni si pozitia a doua daca ne referim la numarul de medalii de aur obtinute. Ca si colegii sai, si Dragos s-a amuzat pe marginea ciclonului, despre viitor preferand inca sa nu emita concluzii categorice. Evident, gandurile lui sunt insa tot catre taramul american.

Cele mai citite

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă