7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecial20 noiembrie 2011- Ziua Mondială pentru Comemorarea Victimelor Accidentelor în Trafic

20 noiembrie 2011- Ziua Mondială pentru Comemorarea Victimelor Accidentelor în Trafic

Peste 1.3 milioane de persoane îşi pierd viaţa anual, la nivel global, în accidente de maşină. Din 2005, în memoria lor, Organizaţia Naţiunilor Unite celebrează în fiecare an, în cea de-a III-a duminică a lunii noiembrie, Ziua Mondială pentru Comemorarea Victimelor Accidentelor în Trafic.

Consiliul Interministerial pentru Siguranţă Rutieră (CISR) împreună cu Societatea Studenţilor în Medicină Bucureşti (SSMB) şi Fundaţia Dori Slosberg România au decis să se alăture acestui demers printr-un manifest ce va avea loc duminică, 20 noiembrie, între orele 11.30 si 13.30, în Piaţa Presei Libere (spaţiu parcare-staţie RATB).

Peste 100 de tineri voluntari şi oficiali ai organizaţiilor menţionate vor atrage atenţia publicului, şoferilor, bicicliştilor, motocicliştilor şi pietonilor, cu privire la siguranţa în trafic, prin intermediul unor acţiuni de informare şi conştientizare a riscurilor cu privire la accidentele rutiere.

Pe 11 mai 2011, comunitatea internaţională a declarat perioada 2011-2020 “Decada acţiunii pentru siguranţă rutieră”, având ca obiectiv salvarea a peste 5 milioane de vieţi. Şi România s-a aliniat acestui demers, obiectivul naţional constând în diminuarea cu 50% a accidentelor grave de maşină până în 2020.

Conform statisticilor Direcţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, în intervalul ianuarie-septembrie 2011, au avut loc 6715 accidente grave, care s-au soldat cu 1452 de morţi şi 6359 de răniţi grav. Viteza neadaptată la condiţiile de drum şi traversarea neregulamentară sunt cele 2 cauze majore ale producerii accidentelor.

Domeniul siguranţei rutiere necesită acţiuni şi eforturi concentrate din partea tuturor actorilor: autorităţi publice, organizaţii non-guvernamentale şi a reprezentanţilor mass-media, pentru a genera un real impact asupra tuturor participanţilor la trafic.

Accidentele rutiere lasă în urma milioane de familii, prieteni şi oameni dragi. Responsabilitatea de a salva vieţi pe şosea ne priveşte atât în mod individual, cât şi colectiv.

CISR este organul consultativ al Guvernului, fără personalitate juridică, care asigură concepţia de ansamblu şi coordonarea pe plan naţional, pe baza strategiei naţionale de siguranţă rutieră şi a programului naţional de acţiuni prioritare, a activităţilor privind îmbunătăţirea siguranţei rutiere

www.cisr.ro. SSMB este o organizaţie studenţească, independentă, non-politică şi non-guvernamentală ce reprezintă studenţii medicinişti bucureşteni.

Este oficial recunoscută ca atare de către autorităţile guvernamentale locale, regionale şi centrale, precum şi de alte organizaţii şi instituţii naţionale şi internaţionale. Pentru acţiunile dedicate Decadei Europene a Acţiunilor de Siguranţă Rutieră 2011-2020, SSMB a încheiat un parteneriat de colaborare cu CISR. www.ssmb.ro.

Fundaţia Dori Slosberg este o organizaţie non-profit şi apolitică, creată în anul 2004 în Florida, SUA, în memoria lui Dori Slosberg, care şi-a pierdut viaţa în mod tragic pe şosea. Fundaţia a decis extinderea activităţilor în Europa de Est, deschizând în septembrie primul birou naţional la Bucureşti. Fundaţia colaborează cu CISR şi în cadrul altor proiecte de siguranţă rutieră. www.dorislosberg.ro.

Cele mai citite

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...
Ultima oră
Pe aceeași temă