15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecial20 de ani de energie nucleară românească

20 de ani de energie nucleară românească

Pe 17 aprilie 1996 a fost inaugurată oficial Centrala nuclearoelectrică de la Cernavodă, fiind prima de acest fel din Europa de Est. România a intrat astfel în clubul țărilor producătoare de energie nucleară.

Festivitatea de inaugurare din 17 aprilie 1996 a avut loc în prezența preșe­din­telui Ion Iliescu, a premierului Nicolae Văcăroiu, a premierului canadian Jean Chretien, a președintelui Consi­liului Guvernatorilor al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Johan Van Ebbenhorst-Tengbergen, a altor oficialități române și străine, care au fost invitate să viziteze clădirea reactorului și camera principală de comandă și control.

Unitatea 1 utilizează tehnologie de tip CANDU (Canadian Deuterium Uranium), de con­cepție canadiană. Reactorul, care utilizează apa grea drept moderator și agent de răcire, iar drept combustibil — uraniul natural, a atins prima criticitate (inițierea reacției de fisiune în lanț) pe 16 aprilie 1996. Centrala dispune de 5 unități de tip CANDU de 700 MW fiecare, potrivit unui documentar realizat de Agerpres.

Pe 11 iulie 1996 a avut loc conectarea Unității 1 la Sistemul Energetic Național, cu livrarea primului kWh electric produs la generatorul Unității. Pe 2 octombrie același an Unitatea 1 a atins puterea nominală, iar pe 2 decembrie 1996 a intrat în ex­ploatare comercială. În anul 2006 cantitatea de energie electrică produsă în cadrul Societății Naționale „Nuclearelectrica“ prin Unitatea 1 a Centralei nuclea­roelectrice Cernavodă a fost de 5,631 milioane MWh, producție-record în cei 10 ani de exploatare comercială, din care 5,177 milioane MWh a fost livrată în sistemul național.

În 2007 a intrat în exploatare comercială Unitatea 2 a Centralei nuclearoelectrice Cernavodă, realizată pe baza unui contract de conducere de lucrări încheiat în 2003 cu Atomic Energy of Canada Ltd. și Ansaldo-Italia. Încărcarea cu uraniu a reactorului a început pe 15 februarie 2007, iar pe 6 mai reactorul 2 a atins criticitatea. Unitatea 2 a fost conectată la sistemul energetic național la începutul lunii august, iar pe 6 septembrie 2007 a început să funcționeze la 100% din capacitate.

Fabrica de Combustibil Nuclear Pitești (FCN Pitești) este singurul producător autorizat la nivel global, în afara Canadei, pentru producția de fascicule de combustibil afe­rente tehnologiei CANDU 6 de către AECL Canada (actuala Candu Energy) și Zircatec Precision Industries Inc Canada. Anual, centrala nucleară de la Cernavodă consumă aproximativ 10.000 de fascicule de combustibil nuclear produse de FCN Pitești.

Pe 9 noiembrie 2015 a fost para­fat Memorandumul de În­țe­legere privind dezvoltarea, construcția, operarea și dezafec­tarea Unităților 3 și 4 de la Centrala nuclearoelectrică Cer­na­vodă, între Nuclearelectrica și China General Nuclear Power Corporation. Memorandumul este parte a strategiei guvernamentale de continuare a Proiectului Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori și stabilește direcțiile viitoarei cooperări între cele două companii.

Proiectul Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă presupune construcția a încă două reactoare de tip CANDU 6 pe amplasamentul CNE Cernavodă, fiecare cu o putere instalată de 700 MWh și o durată de viață de 30 de ani, cu posibilitatea de extindere pe încă 25 de ani, arată Agerpres. Dublarea capacității de producție la CNE Cernavodă, prin construcția celor două unități este considerat un avantaj competitiv major pe termen mediu și lung, întrucât România deține întreg ciclul de producție nucleară: materii prime (combustibil nuclear fabricație proprie, apă grea), infrastructură de specialitate, resursă umană înalt calificată.  

10.000 fascicule de combustibil nuclear, produse în România, sunt consumate anual la Centrala nucleară de la Cernavodă.

Cele mai citite

VIDEO. “Am început să am psihoze”. Cuplul din showbiz care s-a despărțit după patru ani de relație

Una dintre cele mai cunoscute influencerițe din România a făcut marele anunț: s-a despărțit de iubitul ei. Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu au făcut...

Marian Cristian Minae, al doilea suspect în cazul uciderii omului de afaceri Adrian Krainer, va fi adus în țară

Marian Cristian Minae, al doilea suspect în cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner, a acceptat să fie adus în ţară din Irlanda, iar...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă