10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecial15.000 de posturi din invatamant vor fi reduse

15.000 de posturi din invatamant vor fi reduse

Numarul maxim de posturi finantate pentru invatamantul preuniversitar de stat in 2010 va fi de 321.677.

Ordonanta nu stabileste exact cum se vor face reducerile, masura deja aprobata nefiind discutata cu nici unul dintre partenerii sociali, intr-un dispret total fata de respectarea legalitatii.  
"Vom ataca ordonanta la Curtea Constitutionala, prin Avocatul Poporului, avand in vedere ca nu s-au respectat cele mai elementare norme de dialog social. In plus, aceasta ordonanta nici nu a trecut prin Consiliul Economic si Social, ceea ce este ilegal. Nu stim cum se va face aceasta reducere de posturi, nu am fost informati in nici un fel pana acum", ne–a declarat Aurel Cornea, liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant.

Reducerea posturilor, potrivit sindicalistilor din educatie, se poate face doar prin  trei modalitati – prin blocarea posturilor vacante, care oricum sunt blocate acum, disponibilizarea de personal didactic, care este deja insuficient in prezent, si reducerea de personal didactic de predare. Daca se va merge pe reducerea de personal didactic, nici aici nu exista prea multe variante – cresterea numarului de elevi la clasa, deci vom avea clase supraaglomerate, cresterea normei didactice a dascalilor sau cumularea acestor doua cai.

"Aceasta reducere masiva de posturi, care vad ca iar atenteaza la sistemul de invatamant, ne-a luat prin surprindere si s-a aprobat hoteste de catre Executiv. Consecinta va fi scaderea calitatii actului educational.  Ne vom informa liderii din teritoriu si nu este deloc exclus sa recurgem la ample actiuni de protest", ne-a declarat Marius Nistor, presedintele executiv al Federatiei "Spiru Haret".

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă