11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecial10 ponturi pentru a fi pe placul sefilor

10 ponturi pentru a fi pe placul sefilor

Orice sef din lume isi doreste un subaltern eficient, modest, loial si recunoscator, care sa-si faca bine treaba, fara comentarii, fara revendicari sindicale si eventual fara stimulente financiare. Dar, ca sa fiti un angajat performant si apreciat, este nevoie sa cunoasteti si sa aplicati cateva tehnici comunicationale si comportamentale care sa va ajute sa ajungeti pe "lista subalternilor preferati".

Iata 10 ponturi pentru a intra si a va mentine in gratiile sefului:

 

 

1. "Comunicati, comunicati, comunicati!"

Nu este o parafrazare a dictonului leninist, ci o strategie extrem de utila mai ales la inceputul unei relatii sef-subaltern. Fie ca dumneavoastra sau seful sunteti nou angajat, este bine sa evitati erorile de relationare prin exces sau omisiuni in comunicare (de pilda, este contraindicat sa oferiti prea multe informatii despre dumneavoastra sau sa adresati prea multe intrebari noului sef).

In schimb, este recomandata o atitudine egala, detasata si flexibila. Comunicati strict la obiect, cand vi se solicita un raspuns sau o explicatie si, in functie de temperamentul si starea de spirit a interlocutorului, puteti sa "jonglati" cu cateva remarci potrivite momentului, care sa relaxeze atmosfera, dar doar daca este cazul. Puteti adopta si stilul direct de comunicare, adresandu-va sefului cu intrebari si solicitari concrete. Insa, evitati pe cat posibil "intrebarile stupide"! – avertizeaza Marianne Adoradio, un specialist american in resurse umane si directorul unei importante firme de recrutare de personal.

2. Tineti cont de afirmatiile sefului

"Managerii buni apreciaza implicarea si ascultarea activa" – este opinia lui John Farner, asociat principal la Russell Employee Management Consulting. Mai exact, atunci cand seful va cere sa faceti un anumit lucru sau va sugereaza modul in care sa realizati o sarcina de serviciu, faceti in asa fel incat acesta sa inteleaga ca "l-ati auzit".

3. Colaborati

Daca seful dumneavoastra are o idee noua, abordati pozitiv situatia, intr-o maniera constructiva si in niciun caz sa nu afisati o atitudine ezitanta si de amanare. "Manifestati-va disponibilitatea si interesul participand la sedinte de brainstorming pentru a lamuri exact cerintele sefului" – este sfatul dat de Michael Beasley, psiholog si specialist in dezvoltare personala.

4. Construiti relatii

Veti face o impresie buna sefului dumneavoastra daca veti construi relatii eficiente si durabile cu membrii altor departamente din compania in care lucrati sau cu diferiti colaboratori externi. Aceasta focalizare pe o relationare "multipla" (fixarea si cultivarea unei agende de contacte) va aduce cu siguranta beneficii companiei, dar si carierei dumneavoastra pe termen lung.


5. Cunoasteti-va cat mai bine pozitia in companie si valorificati-va potentialul

Aveti un sef fixist, hiperatent la detalii sau, dimpotriva, se incadreaza in clasa bonomilor si pare imprastiat, distrat sau cu capul in nori? Norm Meshriy, consilier in probleme de cariera, sustine ca personalitatea unui manager este incredibil de importanta. Si la fel de importanta este intelegerea modului in care acesta vede "angajatul perfect". De pilda, daca seful dumneavoastra este foarte minutios si orientat catre detalii, fiti sigur ca va avea aceleasi pretentii de la subalternii sai. Nu acelasi lucru se poate spune despre tipul de manager care nu are timp de detalii; el va aprecia cu siguranta un angajat care sa se ocupe de "chestiile marunte" in locul lui.

6. Adaptati-va "obiceiurilor" sefului si acceptati-i tabieturile

Atunci cand seful dumneavoastra isi exprima clar nemultumirea cand este deranjat dimineata la prima ora sau cand vorbeste la telefon, este bine sa tineti cont de tabieturile sale. Asa ca… nu dati buzna in biroul lui dupa ce a specificat clar ca nu vrea sa fie deranjat!


7. Fiti cu un pas inainte, anticipand cererile sefului

Daca lucrati de ceva vreme cu seful dumneavoastra, atunci ar trebui sa fiti capabil sa-i anticipati initiativele si doleantele. Nu trebuie sa fiti expert in tehnici telepatice, doar ca, stiti cum se spune, "il puteti ghici din priviri"!


8. Tintiti mereu catre un loc mai sus

Rutina jobului poate infrange initiativa si uneori ne da peste cap planul de cariera. Dar, atunci cand managerul considera ca a venit timpul unei promovari, sa stiti ca de regula se va orienta catre angajatii care au dovedit ca pot si vor sa faca ceva mai mult in compania respectiva.

9. Fiti disponibili si deschisi la schimbare

Cand seful are o idee noua, o strategie oricat de fanstamagorica ar parea la prima vedere, nu va repeziti cu criticile! Chiar daca stiti ca e vorba de un scenariu SF si acea idee nu are nici o sansa de aplicabilitate, pur si simplu rabdati si ascultati argumentele. Apoi, expuneti-va punctul de vedere intr-un mod responsabil, just si concret.


10. Dovediti-va implicarea in jobul pe care il aveti

Poate ca v-ati saturat de linguseli si vreti sa fiti tratat de la egal la egal, dar amintiti-va: seful e sef! Nu e colegul de birou si nici prietenul cu care iesiti in weekend. Sa va contraziceti mereu seful nu e cea mai buna strategie, ba chiar e una foarte paguboasa. Oricum, nici prea multa docilitate ("yes man"-isme in exces) nu o sa va aduca vreun "bonus". De regula acest tip de raspuns este taxat ca pasivitate sau neangajare, iar un "manager inteligent isi doreste in preajma un angajat implicat" – conchide psihologul Michael Beasley. Deci, fiti entuziast la locul de munca si, in acelasi timp, aveti curajul sa va expuneti opinia, cu argumente, cand ceva nu merge bine in companie.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă