10 mituri false despre Osama bin Laden

"Osama bin Laden a murit!", anunţa luni preşedintele american Barack Obama, iar de atunci executarea liderului al Qaeda este principalul subiect de pe prima pagină a presei internaţionale. În jurul morţii, dar şi a ...

Share

Ioana Mareş 0 comentarii

04.05.2011 - 15:18

"Osama bin Laden a murit!", anunţa luni preşedintele american Barack Obama, iar de atunci executarea liderului al Qaeda este principalul subiect de pe prima pagină a presei internaţionale. În jurul morţii, dar şi a vieţii lui Osama bin Laden au fost creat numeroase teorii pe care ziarul The Guardian a încercat să le clarifice.

Iată topul celor 10 mituri despre teroristul Osama bin Laden.

1. Osama bin Laden a fost "creat" de CIA

Deşi se spune că puterea lui Osama bin Laden a început să crească datorită finanţărilor pe care le-a primit de la americani în anii '80, acest lucru nu au fost niciodată confirmat.  Liderul al Qaeda nu a primit în mod direct bani de la guvernul american pentru a organiza trupele de mujahedini care au luptat împotriva armatei sovietice în anii '80. Trupele de afgani au primit sume mari de bani prin intermediul serviciilor secrete pakistaneze.

2. Bin Laden avea o avere imensă

Bin Laden a fost forţat să renunţe la întreaga sa avere atunci când a fugit din Arabia Saudită în 1991 pentru a se stabili mai întâi în Pakistan şi apoi în Sudan. A fost dezmoştenit de familia sa şi nu a primit nici un ban din imensa avere a tatălui său. Deşi nu avea bani, bin Laden avea contacte  prin care putea să  strângă cu uşurinţă fondurile de care avea nevoie.

3. El a fost responsabil pentru bombardamentele din 1993 asupra World Trade Centre

Deşi toată lumea crede că Osama bin Laden este responsabil pentru atacul asupra World Trade Centre din 1993, de fapt Ramzi Yousef este bărbatul care a plănuit acest atac terorist. El lucra pentru Khaled Sheikh Mohammed care era un lucrător independent în aceea perioadă.  Mohammed a început să lucreze cu al Qaeda numai din 1996 şi nu a avut niciodată o relaţie strânsă cu bin Laden.

4. bin Laden avea afaceri cu droguri

Nu există nici o dovadă care să confirme acest mit, deşi astfel de acuzaţii apar într-un raport al guvernului britanic realizat după atacurile din 11 septembrie.

5. bin Laden evita situaţiile periculoase şi nu a fost niciodată la un pas de moarte

Se spune că Osama bin Laden nu şi-a asumat niciodată un risc, evitând situaţiile de conflict. Însă,  numeroşi martori spun că bin Laden şi-a riscat de multe ori viaţa în timpul unor conflicte precum cele de la Jaji din 1987 şi de la Jalalabad din 1989.

6. Liderul al Qaeda locuia în peşteri

În 1990, bin Laden a invitat un grup de jurnalişti în peşterile de lângă Tora Bora, din estul Afganistanului pentru a le acorda un interviu. Deşi toată lumea credea că aceea este locuinţa sa permanentă, de fapt bin Laden locuia într-un apartament confortabil care se afla lângă ferma sovietică Hadda. Din 1999 el s-a mutat într-un complex rezidenţial de lângă Kandahar. De asemenea, în ultimul timp Osama trăia într-o casă din oraşul Abbottabad, Pakistan.

Nu există nici o dovadă că bin Laden a trăit vreodată în peşteri, deşi unii lideri al Oaeda au locuit în case semi-fortificate din zone muntoase.

7. Osama a fost un adolescent rebel căruia îi plăcea să petreacă în Beirut

Nu există nici o dovadă care să confirme acest mit.  Dimpotrivă, cei care l-au cunoscut în adolescenţă pe liderul al Qaeda spuneau că era un tânăr timid şi pios care s-a căsătorit la o vârstă fragedă. De asemenea, apropiaţii liderului al Qaeda  spuneau că bin Laden îşi petrecea majoritatea timpului studiind Coranul.

8. bin Laden a fost la un pas de moarte din cauza unei insuficienţe renale

Există unele rapoarte ale agenţiilor secrete care spun că bin Laden avea probleme de rinichi, dar acestea nu erau atât de grave încât să îl omoare. Este mult mai probabil ca durerile lui de spate să fi fost cauzate de înălţimea sa de aproape doi metri şi de stilul de viaţă sedentar.

9. bin Laden s-a ascuns în Kashmir, a fost liderul unor grupuri de ceceni, a fost responsabil pentru conflictele din Filipine şi Indonezia, a organizat atacurile din 2004 din Madrid şi avea o reţea ce se întindea în Paraguay şi Africa de sud.

Toate aceste acuzaţii nu sunt decât nişte mituri nefondate generate de-a lungul timpului de unele guverne sau agenţii internaţionale.

10. bin Laden era fanul echipei de fotbal Arsenal

Deşi fanii echipelor adverse cântau deseori "Osama, Osama, el se ascunde în Kabul şi iubeşte Arsenal", Bin Laden nu a fost niciodată fanul echipei de fotbal londoneze, spun cei de la The Guardian.

Citește totul despre:

Comentarii