Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Mii de sindicalişti demonstrează azi în Capitală (video)

Câteva zeci de sindicalişti care se aflau, în jurul orei 14.20, în faţa Ministerului Agriculturii s-au îmbrâncit cu jandarmii, în încercarea de a trece de cordonul format de oamenii legii. Unul ...

Share

Rl online 0 comentarii

28.09.2010 - 09:09

Câteva zeci de sindicalişti care se aflau, în jurul orei 14.20, în faţa Ministerului Agriculturii s-au îmbrâncit cu jandarmii, în încercarea de a trece de cordonul format de oamenii legii. Unul dintre liderii protestatarilor a intervenit imediat şi a reuşit să-i calmeze pe oameni.

În jurul orei 14.30, sindicaliştii au plecat din faţa Ministerului Agriculturii spre Piaţa George Enescu, unde se află restul protestatarilor.

Liderii de sindicat au lăsat la sediul Ministerului Agriculturii o listă cu revendicări.

Bugetarii nemulţumiţi de tăierile de salarii şi de disponibilizări au ieşit astăzi din nou pe străzile Capitalei. Potrivit reprezentanţilor Jandarmeriei, circa 6.000 de protestatari s-au adunat în Piaţa Victoriei, de unde au pornit în marş spre sediile mai multor ministere. Mitingul sindicaliştilor se va încheia la ora 16.00.

Sindicaliştii s-au încolonat şi au plecat într-un marş spre Piaţa Muncii, pe un traseu care include sediile mai multor ministere şi instituţii publice, printre care Ministerul Economiei, Ministerul Muncii, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Agriculturii.

O delegaţie a protestatarilor va depune la Guvern un memoriu cu revendicările sindicaliştilor. Protestatarii au bannere şi steaguri cu însemnele sindicatelor şi federaţiilor din care fac parte, iar unii dintre aceştia poartă tricouri şi şepci albastre cu însemnul Blocului Naţional Sindical.

Sindicaliştii cer, printre altele, creşterea la 750 de lei a salariului minim pe economie, menţinerea coeficienţilor de ierarhizare şi a drepturilor lucrătorilor stipulate în Contractul colectiv de muncă actual, precum şi crearea unui program clar de investiţii, care să includă resursele financiare aferente, pentru relansarea economică în mai multe domenii.

Preşedintele BNS, Dumitru Costin, le-a reproşat marţi guvernanţilor că au uitat de economia reală şi că, deşi sunt bani pentru investiţii în drumuri şi infrastructură, nu au făcut nimic.


"Suntem aici pentru că nu vrem să mai auzim de austeritate. Ei (n.r guvernanţii) nu ştiu ce înseamnă investiţiile. Au uitat de economia reală, pe care au batjocorit-o şi au distrus-o. Avem bani pentru investiţii în drumuri şi în infrastructură, dar guvernanţii actuali nu au făcut nimic', a spus Costin, reproşându-le guvernanţilor: 'aţi avut la uşă bani pentru sectorul energetic, pentru privatizări, dar aţi aruncat banii...V-aţi bătut joc de minerii din Valea Jiului. Am pierdut banii din investiţiile verzi. S-a ales praful de calea ferată.(...) Acum bogaţii sunt de partea voastră, dar nu sunt atât de mulţi. Poporul sărăcit este de partea nostră şi suntem foarte mulţi", spune Costin.

BNS mizează pe o prezentă numeroasă a sindicatelor, 10.000 de oameni, în condiţiile în care din aceast bloc sindical fac parte atât angajaţi din sectorul bugetar, cât şi cei din sectorul privat.

 

"Marţi, 28 septembrie, cel puţin 10.000 de sindicalişti vor participa la un miting. Marşul va fi pe traseul Piaţa Victoriei, Guvern, Ministerul Economiei, Ministerul Agriculturii, Ministerul Muncii, Ministerul de Interne şi Ministerul Sănătăţii. Această acţiune susţine o listă de revendicări care vizează un program de investiiţii pentru relansare economică. Domeniile sunt infrastructurii, sector energetic, agricultură, resurse umane, educaţie şi sănătate. O altă revendicare este salariul minim care trebuie să crească la 750 de lei. Nevoia de restructurare şi finalizarea proiectului legii în sectorul bugetar", a declarat  preşedintele BNS, Dumitru Costin, citat de Realitatea TV.

Alături de bugetari, la acţiunea organizată de Blocul Naţional Sindical vor participa salariaţi din sectoarele private. Printre aceştia vor fi şi aproximativ 500 de lucrători din porturi. "Suntem nemulţumiţi din cauză că au luat o decizie proastă în ce priveşte vârsta de pensionare, punctul de pensie, scăderea salariilor şi aşa mai departe. Salariile docherilor sunt de mizerie, nu s-au mai negociat de trei ani", a afirmat un protestatar, la Realitatea TV.

Pe lângă revendicările sindicaliştilor la nivel naţional, sindicatele portuare au şi revendicări specifice. "Mergem să protestăm deoarece Guvernul a luat măsuri de criză care au avut un impact negativ asupra membrilor noştri de sindicat. Noi avem revendicări specifice portului, am solicitat Guvernului să elimine munca la negru, să modifice legea inspecţiei muncii. Vrem ca salariul minim pe economie să fie de 750 de lei", a declarat Petre Costel, lider sindicate portuare.

Pe 5 octombrie vor ieşi în stradă dascălii. Vor fi două proteste. Pe de o parte cei de la FSLI vor protesta în faţa Guvernului, unde sunt aşteptaţi să participe 8.000 persoane, de cealaltă parte cei de la Federaţia Spiru Haret vor picheta sediul Preşedinţiei.

Pe 7 octombrie va fi un miting de amploare la care vor participa toate confederaţiile sindicale.

Traficul rutier va fi blocat astăzi pe mai multe artere din Capitală, din cauza protestului. RATB a anunţat că liniile autobuzelor 122, 126, 137, 138, 168, 226, 268, 368, 381 şi 783 vor avea traseele modificate ca urmare a mitingului organizat de Blocul Naţional Sindical, iar traficul rutier în zona centrală va fi restricţionat între pieţele Arcul de Triumf şi George Enescu.

Protestul BNS vine după cele de săptămâna trecută organizate de CNSLR Frăţia şi Confederaţia "Cartel Alfa".

Ultima acţiune de protest a sindicaliştilor a avut loc vineri, 24 septembrie, când aproximativ 6.000 de sindicalişti ai "Cartel Alfa", majoritatea poliţişti şi angajaţi ai penitenciarelor, au plecat într-un marş ilegal de la Guvern spre Palatul Cotroceni, unde au aruncat cu caschete şi lumânări şi au strigat "ieşi afară javră ordinară". În urma protestului ilegal, atât preşedintele cât şi premierul au renunţat la serviciile de escortă ale Poliţiei.

Scandalul a culminat cu demisia din funcţie a ministrului de Interne Vasile Blaga. Portofoliul a fost preluat luni de liderul senatorilor PDL Traian Igaş, iar la ceremonie Traian Băsescu a cerut Guvernului un raport despre ceea ce s-a întâmplat în 24 septembrie.

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...