11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecial"Vom avea cutremur de 6 grade anul acesta"

“Vom avea cutremur de 6 grade anul acesta”

Şeful laboratorului de avertizare seismică din cadrul Institutului de Seismologie Aplicată, Victorin Toader, explică, pentru romanialibera.ro, că România trece de la o perioadă seismică mai calmă la una agitată şi spune că, până la sfărşitul anului, se poate produce un cutremur cu magnitudinea de 6 în România.

“De obicei, în luna noiembrie avem descărcări de energie mai mari. Ne putem aştepta aşadar la un seism de maximum 6 grade, dacă va fi o descărcare însemnată. La 6 grade nu e totuşi foarte rău în România. Vor cădea bibelourile şi cam atât”, afirmă Victorin Toader.

Stresul tectonic

Expertul spune că România a trecut, între 2006 şi 2010, printr-o perioadă mai liniştită din punct de vedere seismic. Dar precizează că asta implică o acumulare mare de ceea ce numeşte “stres tectonic”. Adică o energie care se eliberează prin cutremure. “Se poate elibera deodată sau treptat. În primul caz, s-ar înregistra un seism puternic”, menţionează Victorin Toader.

“Un cutremur pe zi”

Institutul Naţional pentru Fizica Pământului a estimat cutremurul de marţi dimineaţa la 4,8 grade, numărând anul acesta peste 30 de cutremure în România. Victorin Toader insistă însă că totatul seismelor din 2011 ar fi mult mai mare. “Depinde de tipul măsurătorii. La Institutul de Seismologie Aplicată am identificat un cutremur pe zi, în medie”. Expertul mai spune că, în ultima vreme, a crescut numărul seismelor de mare adâncime – de peste 100 de kilometri. “Asta înseamnă mişcări mai profunde, mai periculoase”, adaugă Victorin Toader.

Cum a fost înainte de ‘77

Victorin Toader aminteşte că şi marele cutremur din martie 1977 – 7,2 grade – a fost precedat de o serie de seisme însemnate, dar spune că nu se pot face comparaţii între perioada aceea şi cea prezentă. Motivul principal: lipsa măsurătorilor precise. “În noiembrie ’76 a fost un cutremur de 6 grade. Şi în anii anteriori fuseseră mai multe seisme, dar aparatura românească nu le-a putut măsura corect. Cel din ’77 a fost măsurat de americani. Aşa că nu putem şti clar ce a fost în acea perioadă”.

Unii seismologi susţin că, deşi nu se poate vorbi de o ciclicitate cu care au loc cutremurele, dacă se iau în calcul ultimele cutremure mari din România, din 1908, 1940 şi 1977, distanţa între două seisme grave este între 32 – 37 de ani. Au trecut deja 34 de ani de la cutremurul din 1977, aşa că românii se pot aştepta la un alt cutremur foarte puternic în următorii 3 ani. 

Până la seismul de marţi, cel mai important cutremur înregistrat în 2011 în România a măsurat 4,2 grade, fiind semnalat pe 8 septembrie.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbecehttp://claudiu-berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă