23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecial"Hormonul foamei", crescut, scade depresia

“Hormonul foamei”, crescut, scade depresia

Cercetatorii americani considera ca un nivel ridicat al secretiei de grelina, cunoscuta sub denumirea de “hormonul foamei”, are efecte antidepresive certe. Oamenii de stiinta au argumentat aceasta descoperire prin faptul ca o inhibitie a activitatii hormonale in acest spectru (recomandata mai ales in dietele de slabit) se asociaza frecvent cu o dispozitie afectiva negativa, ajunsa uneori la niveluri patologice.    

 

Organismul uman secreta doi hormoni care influenteaza, indirect, greutatea corporala: “obestatina”, care scade pofta de mancare si “grelina”, care mareste apetitul.

 

Conform unui studiu publicat in revista “Nature Neuroscience“, in urma experimentului facut timp de 10 zile pe un lot de soareci de laborator carora le-a fost stimulat nivelul de grelina, s-a constatat reducerea simptomatologiei depresive si anxioase la acestia, in special in conditii de stres. Concret, in comparatie cu soarecii care au avut acces liber la mancare, lotul experimental, care a primit mai putina mancare pe parcursul studiului, a prezentat mai putine simptome de depresie si anxietate dupa ce a fost supus unor teste de evaluare  comportamentala.

 

Expertii in domeniu considera aceasta idee interesanta si promitatoare pentru viitorul patologiei neuropsihiatrice si endocrinologice, insa recomanda mai multe studii in aceasta privinta. Grelina este un hormon secretat de mucoasa gastrica in fluxul sanguin inainte de a ajunge la creier, unde declanseaza senzatia de foame, si conduce la diminuarea concentratiei de leptina, hormon asociat senzatiei de satietate. De pilda, la doua-trei ore dupa micul dejun, organismul secreta grelina, care traverseaza traseul pana la creier si “comanda” nevoia de hrana. Persoana respectiva incepe sa se gandeasca la mancare, iar hrana ingerata comanda nivelului de grelina sa scada si, o data cu el, si apetitul. Totodata, grelina ne face sa consideram mancarea mai gustoasa decat este in realitate.

Doctorul Jeffrey Zigman, conducatorul studiului efectuat la un Centru de cercetare din Dallas, avertizeaza ca, din pacate, aplicarea acestui “tip de tratament” are un efect advers nedorit si nefericit: o nevoie exacerbata de hrana si, implicit, cresterea excesiva in greutate, ajungand chiar pana la obezitate.  

Cercertatorii cred insa ca un tratament hormonal cu glerina – sub forma unui medicament conceput astfel incat sa aiba efecte adverse diminuate si nesemnificative – ar putea fi de mare folos in terapia persoanelor cu tulburari de alimentatie, cum ar fi bolnavii anorexici sau cei oncologici, dar si in beneficiul celor care au un apetit peste limite normale.

Concluzia cercetatorilor, desi paradoxala, ofera noi perspsective studiilor in domeniu. Mai exact, este acreditata ipoteza ca stresul cronic, cotidian, produce inevitabil o crestere spectaculoasa a nivelului de grelina si, implicit, tulburarile afective scad in intensitate atunci cand nivelul in sange al hormonului foamei se mentine ridicat.  

Profesorul Stephen Bloom, un expert de la Colegiul Imperial din Londra, considera ca este rezonabila ideea ca grelina are un impact mult mai puternic asupra reactiilor comportamentale decat foamea in sine. El a atras insa atentia ca sunt necesare si alte studii pentru a demonstra faptul ca hormonul secretat de stomac afecteaza in mod direct starile de dispozitie.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă