13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecial"Gripa aviara in Delta va dura cat tine migratia pasarilor nordice!"

“Gripa aviara in Delta va dura cat tine migratia pasarilor nordice!”

Vestea ca virusul aviar identificat la pasarile din Ceamurlia de Jos este unul foarte periculos a fost primita cu calm. Autoritatile au inasprit, insa, rapid masurile de carantina, dar si masurile de monitorizare atenta pe tot teritoriul judetului. Autoritatile din judetul Tulcea au primit sambata un sprijin esential din partea Ministerului Agriculturii. La solicitarea acestui minister, a sosit in Tulcea, pentru a superviza actiunile de combatere a gripei aviare, expertul olandez Harm Kiezebring, cel care in 2003 a fost seful “statului major” de combatere a gripei aviare, timp de 10 luni, in Olanda, pana cand a fost eradicata epidemia. El a participat, de asemenea, la combaterea gripei aviare in China, Thailanda si in Vietnam.

Izolarea – cea mai importanta masura

Expertul olandez a spus: “Ne aflam abia la inceputul unui razboi foarte lung pe care trebuie sa-l ducem cu aceasta epidemie. In judetul Tulcea, in Delta Dunarii, dupa ce au aparut primele focare, gripa aviara va exista atat timp cat vor fi in zona pasarile care au migrat aici din zonele de nord ale Asiei si Europei, pasari care au trecut prin perimetrele contaminate cu respectivul virus. Cea mai importanta masura de limitare a efectelor epidemiei este izolarea, pe cat posibil, a zonelor contaminate de restul lumii”.
Expertul din Olanda le-a cerut autoritatilor din Tulcea sa nu accepte prezenta in focarele aparute decat a specialistilor veterinari, a medicilor umani si a fortelor de ordine.

Efectivele mici de pasari – un mod de aparare antigripala

Harm Kiezebring le-a mai cerut autoritatilor tulcene sa impuna rapid, in toate localitatile, izolarea drastica a pasarilor si animalelor domestice de pasarile salbatice. Orice contact al unei rate sau gaste domestice cu suratele salbatice care au migrat din zonele polare pentru a ierna in Delta – a declarat expertul din Olanda – este un potential pericol de raspandire a gripei aviare in satele din Delta sau in apropierea Dunarii si a lacurilor! Respectivul expert a mai spus ca, intrucat in judetul Tulcea exista un numar relativ mic de pasari domestice, acest lucru constituie un avantaj in lupta foarte grea ce se va da in urmatoarele luni cu aceasta epidemie: “Daca nu vor mai fi pasari domestice in zonele in care se afla ratele si gastele salbatice care au migrat din nord, pericolul de raspandire a gripei aviare va fi foarte mic”.

Calm la Ceamurlia de Jos

Dupa ce s-a declarat incheiata uciderea pasarilor domestice din gospodariile de aici, veterinarii, insotiti de fortele de ordine si de functionari ai primariei, au inspectat inca o data toate gospodariile. Astfel s-au mai descoperit un numar insemnat de pasari domestice vii dosite, dar si cantitati destul de mari de carne de pasare prin frigiderele localnicilor. Atat pasarile vii, cat si carnea au fost preluate si distruse prin incinerare.
Marian Avram, directorul Directiei Veterinare Tulcea, ne-a declarat ca, dupa 48 de ore de la incheierea operatiunilor de decontaminare, se poate ridica starea de carantina din acest sat. Apoi, dupa alte 21 de zile, in gospodariile in care a fost descoperit virusul gripei aviare se va face repopularea cu pui de gaina care vor avea statutul de “pasari-santinela”.

La Vulturu si Maliuc, pasarile au fost ucise in cateva ore

Daca la Ceamurlia autoritatile au dat dovada de slabiciune in aplicarea procedurilor-standard necesare, la Vulturu si Maliuc pasarile domestice – in numar de peste 1.500 – au fost ucise in numai cateva ore, iar masurile de carantina sunt aplicate cu mare strictete. Cele doua localitati au fost izolate complet, cu ajutorul unor forte speciale ale jandarmilor si Politiei.

Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...
Ultima oră
Pe aceeași temă